Brewdog
Hoppy Christmas
Dades tècniques:
Estil: Festive
Pale Ale
Tast realitzat
el 6 Novembre 2013.
Temperatura:
10ºC en amunt.
Lot: 229
Caducitat:
01-10-2014
Alcohòl:
7,2%Vol
D.I. 1071 g/L
IBU: 66
Presentació:
ampolla de 330mL
Malts: Extra
pale, Cara, Crystal
Llúpols: Simcoe
Descripció:
En destapar:
Olors molt
perfumades amb notes dolces i bons aspectes d'herba fresca. Les olors recorden
una mica l'aigua de Colònia.
Aspecte 1:
Escuma poc
espessa i mitjanament persistent de color blanc lleugerament tenyit.
Cervesa
perfectament transparent de color d'or vermell o de coure profund.
Nas 1:
Fortes olors
d'herba frescament tallada, de resines fines i quelcom un pèl oliós.
Gran festival
d'olors florals amb tons de gerani d'olor (Pelargonium fragans), de menta, i de
baladre rosa. El perfil és molt més ric que el que es pot identificar.
Pellargonium Graveolens |
Notables notes
especiades, especialment amb canyella i quelcom de vainilla.
Existeix un
llunyà perfil de desinfectant hospitalari (cloro fenol) però ja és buscar molt
a fons.
Al darrera,
podem identificar una nota dolça de caramel poc fet. També es poden apreciar
fruites com ara la llimona, la mandarina i, com amb l'aspecte floral, més coses
que no es poden acabar d'identificar.
Mandarina |
Boca 1:
El tast és
tremendament complex i ric però decebedor: desapareix massa ràpidament.
L'efervescència
és la justa, potser una mica per sota de la norma, però perfectament conjuntada
amb la resta.
Com deiem, en
boca, la cervesa resulta molt llaminera d'olors, molt generosa d'aromes
florals, fortament perfumada.
Es poden trobar
notes de farina i de pasta crua de pa. També apreciem notes caramel·litzades
d'intensitat reduïda.
Xarop de sucre molt poc caramel·litzat |
L'amargor només
apareix molt, molt a la llarga, en quantitats molt mesurades, i amb alguna
resta perfumada, compon el retorn. Però, sense estridències.
Astringència,
aspror, DMS, diacetil, res. I pel que fa a l'acidesa, és tot just notable a la
llarga, i en forma molt moderada.
L'alcohol,
malgrat els seus gens menyspreuables 7,2 en volum, queda perfectament integrat
i només s'aprecia al cap d'una estona d'empassar. No hi ha cap olor de
dissolvent (i el cloro fenol ja no es nota).
La persistència
pertany al caracter perfumat. Hi trobem menta, gerani d'olor (Pelargonium
graveolens), llessamí de nit (Cestrum nocturnum), baladre rosa (Nerum
oleander), i altres coses més difícils d'identificar.
Menta |
Aspecte 2:
Aconseguim una
escuma més densa que en el primer tast i val a dir que produeix bones
garlandes. També és molt més persistent que a la primera passada.
Nas 2
Amb molt
escuma, amb prou feines es nota el DMS preceptual.
Sinó, es
manifesten fortes olors d'herba acabada de tallar i de fulla trencada. També
podem identificar olors resinoses i de pi.
Collita de resina de pi |
Aquest cop, els
caramels clars són molt més evidents.
La cervesa
segueix desprenent una forta olor perfumada floral. Insistiria amb la menta, ,
parlaria de sàlvia, i de geranis odorífers diversos i baladre rosa.
Sàlvia |
Existeix un
lleuger rerefons de SO2, però és quasi res.
Amb la temperatura
més alta, es nota més l'alcohol amb alguna nota lleugerament pebrada.
En general, una
cervesa molt llaminera i rica olfactivament.
Boca 2:
A tall de
curiositat, podem parlar d'una lleugera nota salada. Mínima en la seva
expressió.
L'efervescència
és discreta, potser massa i tot.
El cos és
mitjà, sense pretensions, just, agradable.
Olors de
mandarina, de llimona i potser d'albercoc.
L'aspecte floral és molt ric i
dominant en els aspectes de gerani i de baladre. Potser arribariem a parlar
d'espígol, però no n'estic segur.
Albertcoc (Wiki) |
Al final, podem
citar discretes olors de farina i de pasta crua de pa acompanyades de notes
feblement caramel·litzades i lleugerament dolces.
L'amargor es
manifesta molt a la llarga en forma moderada i ajustada. Es fa més punyent en
el retorn, però no és res de l'altre món tampoc.
Cervesa
perfectament bevible, aperitiva i que passa bé la set.
No detectem cap
defecte notable.
Impressions generals:
Una cervesa
molt aromàtica, llaminera i fàcil de beure. Les aromes florals dominen la
perspectiva amb elegància i finor, de forma amable i una mica amanerada, rococó
diríem.
La composició
queda gairebé perfectament homogènia i complexa tot i que no gaire equilibrada:
com deiem, dominen els aspectes florals. Però tot plegat es manifesta en un
conjunt on tot te sentit.
Nota sobre els malts:
Caramel, Cara o
Crystal són termes sinònims que
descriuen una gran família de malts que es fan canviant el procés de
torrefacció. Tots els malts són assecat al forn per aturar la germinació. Per
fer malts Caramel, el maltejador afegeix un pas clau, coneguda com
"stewing" (guisar) o sacarificació, abans de l'assecat. El pas
"stewing" escalfa els malts humits no eixugats o re-hidratats a aproximadament 70° C. Es manté el malt a
aquesta temperatura durant 1 a 2 hores amb un mínim de ventilació per reduir al
mínim l'assecat.
La
majoria dels malts Caramel es torren en tambors on es controlen fàcilment
ventilació i la temperatura. El “stewing” permet al midó de l'interior del
nucli del malt de convertir el sucre, com en la maceració. Després de l'etapa
de “stewing”, el malt és assecat i fornejat a diverses temperatures i temps.
El malt
"extra pale" presenta, entre altres,
les cracterítiques tècniques següents:
Humitat: 4,5%
màxim
Extracte: 80,5%
Color: 3-4 EBC
Proteines:
9,1-10,3%
... i són
especialment recomanats en l'elaboració de cerveses Pils.
Nota sobre el llúpol.
Personalment,
em resulta difícil de creure que aquest perfil ric i complex de flors s'hagi
aconseguit només amb Simcoe. Tot i així no tinc perquè dubtar.
El
Simcoe és un llúpol que es pot usar tant per l'amargor com per les aromes que
va ser creat al Ranxo Yakima Chief de Washington l'any 2000. Tot i que és
principalment un llúpol d'amargor, és net, amb olors de pi acompanyades de
lleugers tocs cítrics. És menys astringent que altres llúpols de pi. El sabor
del Simcoe es considera superior a causa
dels seus baixos nivells cohumulona. Els àcids alfa oscil·len entre 12 i14%.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada