Schneider
AVENTINUS
Dades tècniques conegudes
Estil: Eisbock de blat.
Data de l'avaluació: 2024-03-05
Productor: Brauerei Schneider & Söhne. Kehlheim. Niederbayern.
Lot: 2927040521
Consum preferent: 17-06-2026
Ingredients: Malt d’ordi, malt de blat.
Alcohol: 12%Vol.
Amargor: 15 IBU
Densitat original (Stammwürze) 25,5 ºP.
Notes
Nota 1:
Aquesta avaluació s’ha fet en comú, entre 7 persones i completament a cegues. Formava part de l’examen final del curs d’avaluació sensorial de la URV, 2024 – 2025.
Nota 2:
L’examen no és precisament un moment que permeti fer fotos ni res d’aquesta mena: les imatges que adjuntem són preses ràpidament.
Avaluació
Aspecte
― Escuma densa de color blanc trencat, molt persistent. No forma adherències.
― Cervesa de color marró/coure, amb lluminositats carabassa. Lleugerament tèrbola i sense sedimentació.
Aromes
Apareixen d’entrada notes molt torrades, amb tocs fumats i/o de goma, també es troba xocolata negra i cafè, amb possiblement, pa torrat. Potser, pebre blanc.
Dominen clarament grans quantitats de melassa, molt fàcil d’identificar. Al darrere, s’acompanya amb regalèssia.
Identifiquem evocacions de fruita confitada en forma de pansa i pruna seca. També surten fruits secs torrats, avellana i ametlla.
En boca
Còrpora
Efervescència molt fina. Tal vegada massa. Potser insuficient.
L’inici apareix lleugerament picant.
El cos es revela ben ple, sense mitges tintes.
Pràcticament, sense astringència.
La textura és notablement suau i sedosa.
L’alcohol queda molt ben integrat. Es manifesta sobre tot en forma d’escalfor en empassar.
Gustativament, resulta molt dolça. De fet, la dolçor domina exageradament el perfil gustatiu general i no queda adequadament compensada. Hi ha una certa discrepància entre els alumnes sobre si la cervesa és prou atenuada. Potser hem de pensar que la tècnica «Eis» concentra molt alguns aspectes com podria ser la dolçor aportada pels sucres foscos que no han pogut ser fermentats. Així que la cervesa pot ser alhora dolça i ben atenuada. No tenim mitjans sensorials de distingir una cosa de l’altra.
L’amargor és mínima i aporta principalment algun aspecte secant al final. No s’aprecia cap perfil de llúpol. Podria ser que la sequedat fos aportada per la mateixa dolçor?
Alguns estudiants suggereixen una lleugera acidesa.
Aromes en boca
Podem assenyalar la melassa i xocolata negra que ja teníem en olfacció directa. També tornen a aparèixer els fruits secs torrats com ara avellana, ametlla i nou. S’hi afegeixen dàtils i panses.
Criteris generals
No és fàcil de beure i no passa la set. No són defectes: aquesta mena de cerveses són més de tast i de consum pausat.
Impacta fortament la densitat general del producte i el fort i omnipresent perfil de melassa.
Les melasses dominen fortament i impedeixen bastant la percepció d’altres aspectes aromàtics. No es pot parlar d’una cervesa especialment complexa. Aquest mateix perfil és responsable de la persistència general del conjunt. I no és gaire persistent.
L’equilibri es decanta decididament cap al malt i l’alcohol amb poca o gens de compensació.
Crec que la fase en boca té més sentit que la fase en nas. Aromàticament, s’assemblen molt.
La majoria dels alumnes troben que la lògica sensorial interna d’aquest exemplar és prou harmoniosa.
El professor discrepa, però es troba en minoria absoluta.
Nota 3:
Els participants són
→ Fabiola Juárez
→ Fernando Rodríguez
→ Alejandro Caraveo
→ Cándida Garcia
→ Mauricio Mendoza
→ Octavio Sandoval
12-03-2025
Albert Barrachina Robert
Ex-Professor d'anàlisi sensorial de la cervesa a la Facultat d'Enologia de la URV
Ex-Professor d'anàlisi sensorial de la cervesa al curs de cervesa artesana de la Universitat d'Alacant.
Ex-membre de l'equip d'Art Cervesers.
Jutge certificat BJCP des del 2015
Premi Steve Huxley 2020
Nota final
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 4.0 Internacional de Creative Commons.
Aquells que voleu fer servir aquest article, copiar-lo, traduir-lo, o fer veure que us heu llegit totes les fonts 😉, ho podeu fer. L'accés a aquest blog és completament lliure. I essent que el seu objectiu és la difusió de la cultura de la cervesa, podeu copiar i afusellar com us abelleixi sobiranament. Cap problema.
NOMÉS HEU DE TENIR L'HONESTEDAT DE CITAR TOTES LES VOSTRES FONTS, INCLOENT-HI AQUESTA, ENCARA QUE US FACI RÀBIA QUE ESTIGUI ESCRITA EN CATALÀ. TAMPOC COSTA TANT SER UNA MICA HONEST! PER ENDAVANT, MERCI.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada