10 de març 2025

Avaluacions - Maris Hopping - SCONE

 Scone

MARIS HOPPING

Dades tècniques conegudes

Data de l'avaluació: 2024-02-27
Productor:
    Cervecera Scone SL. C/Michel Faraday, 2; Nave 2  33211 Gijón (Astúries)
Ingredients:
    Ordi. Maris Otter (coneixent el que pensa i fa les cerveses, és molt probablement Maris Otter de Warminster).
    Llúpols: Perle, Amarillo, Sladek, Mosaic.
Alcohol: 6,5%Vol.
Lot: L 95
Consum preferent: 04/22


    Nota 1: Aquesta avaluació s’ha fet en comú. Primer, cadascú, incloent-me a mi, ha fet una avaluació personal i, després ho hem posat en comú. Són doncs set tastadors. Però, de moment, només he rebut dues participacions atès que no eren obligatòries.

    Nota 2: Vaig rebre aquesta cervesa quan estava perfectament DINS de l’espai de temps previst com a consum preferent. L’he guardada absolutament sempre dins d’una nevera que mai ha passat dels 8 graus. Esperant un bon moment per tastar aquesta cervesa, m'ha passat temps i he quedat molt malament amb el productor. Al final, he decidit portar-la a la darrera sessió d’avaluació abans de l’examen en el curs d’avaluació sensorial de la cervesa que dono en el marc del Màster en Begudes fermentades de la URV.

Merci, Carlos i disculpa el retard. No em passa només amb tu: tot sovint, em costa trobar el moment adient i oportú per posar-me a tastar les cerveses dels amics.

    Nota 3: El nom de la cervesa és tot un programa. El creador de la recepta ens està dient que es tracta d’una cervesa feta amb ordi Maris Otter (tinc constància que ho és i, a més, probablement de Warminster). El programa de llúpols també té una gràcia especial. Apareix un llúpol alemany, un llúpol txec o eslovè i un altre americà. No ens diuen el moment de les addicions, però podem suposar que el Perle és per a l’amargor, el Sladek per la frescor, l’Amarillo introduint notes tropicals i cítriques, mentre que el Mosaic aporta més fruites tropicals, especialment mango.

En principi, tots els textos que podem consultar ens diran que el perfil aromàtic serà molt probablement residual. També diuen que l’amargor alfa haurà perdut molta entitat i que la beta haurà adquirit més protagonisme.
Així que, malgrat que, per culpa meva, aquesta avaluació ve tard, podrem fixar-nos en tots aquests detalls: presència de Maris Otter, composició aromàtica dels llúpols i qualitat de l’amargor. Un programa força interessant.

Avaluació

Aspecte

― Escuma generosa de color blanc, relativament persistent (o mitjanament, si es prefereix). Discretes adherències.
― Cervesa de color daurat intens, transparent. Comporta una mica de sedimentació.

 Aromes

Inicialment, es pot detectar una lleugera olor de verdura, especialment, col. Després, aquesta olor desapareix i es manifesten aromes de fruites tropicals i llimona. Potser també taronja.
Es troben també aromes de pansa, orellanes, aranja i préssec. Potser també alguna cosa de pebre blanc.
Algú poc avesat a distingir entre fruites tropicals, trobarà molt segurament olor de mango. És ben possible que n’hi hagi d’altres com ara pinya o també em suggereixen fruita de la passió o, que és el mateix, maracujà.
També es poden descriure olors d’herba fresca i de sàvia en rerefons.
Si ens hi fixem bé, com unes taques sobre un teló de fons de pa de pessic i de galeta, apareixen notes apreciables d’ametlla torrada.
Per una cervesa de tres anys, no està gens malament!
Molt a final, potser podem identificar un no-res de paper-cartró moll, però aquest indici d’oxidació, com deia, només se’m pot atribuir a mi personalment.

 En boca

Efervescència vivaç.
Cos mitjà.
Podem descriure una nota molt lleugerament dolçant que no desmereix en absolut una molt bona atenuació. Els alumnes assenyalen també un toc d’alcohol.
Existeix una molt lleugera astringència.
Aroma fresca de sàvia o herba tallada.
Es proposa altre cop pebre i s’afegeix orenga i, potser clau d’espècia.
Amargor lenta, amb un fort pic inicial. Molt ràpidament, perd intensitat per gairebé desaparèixer. Així i tot, es manté, molt discreta, durant tot el tast. De qualitats, diríem que és bastant secant i un pèl punyent.
Un puntet passatger d’astringència.
Fugaç nota salada.
Es pot notar una mica l’acidesa residual sense que sembli cap mena de contaminació. És molt suau i refrescant.
Dins del capítol balsàmic, es poden apreciar notes resinoses, eucaliptus i, insistint una mica, se’ns evocarà fins i tot quelcom que recorda la càmfora.

 Criteris generals

Molt fàcil de beure. Passa mitjanament la set.
L’impacte inicial, amb totes les aportacions de llúpol, és mig-alt. Enlluerna una mica la gran presència aromàtica del llúpol que, d’altra banda, justifica el «hoppy» del nom de la cervesa.
No és una cervesa especialment persistent, ni tan sols en els aspectes de l’amargor.
La complexitat és mitjana i l’equilibri es decanta clarament cap al llúpol.
Molt curioses les olors d’ametlla torrada.
En la persistència (o regust), es combinen fines sensacions entre dolces i amargues en un efecte captivant.

Apreciacions finals

Molt bona construcció a pesar de la vetustat de l’exemplar. Seria interessant poder comparar amb un model fresc. Així i tot, el conjunt és plaent i no imparteix la sensació que pugui haver perdut res. En si mateix i en aquest estat, fa la sensació de compleció i d’homogeneïtat sensorial.
Com ho hem dit al principi, hi ha diverses coses a parlar, com ara la presència de Pale Ale Maris Otter i sobre la composició de llúpols. Repeteixo que, sense disposar de la referència fresca, la composició general queda molt i molt bé en harmonia.

Han participat activament a l'avaluació:
Fernando Rodríguez
Candi Garcia

 10-03-2025
Albert Barrachina Robert
Ex-Professor d'anàlisi sensorial de la cervesa a la Facultat d'Enologia de la URV
Ex-Professor d'anàlisi sensorial de la cervesa al curs de cervesa artesana de la Universitat d'Alacant.
Ex-membre de l'equip d'Art Cervesers.
Jutge certificat BJCP des del 2015
Premi Steve Huxley 2020

Nota final

Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 4.0 Internacional de Creative Commons.

 Aquells que voleu fer servir aquest article, copiar-lo, traduir-lo, o fer veure que us heu llegit totes les fonts 😉, ho podeu fer. L'accés a aquest blog és completament lliure. I essent que el seu objectiu és la difusió de la cultura de la cervesa, podeu copiar i afusellar com us abelleixi sobiranament. Cap problema.
NOMÉS HEU DE TENIR L'HONESTEDAT DE CITAR TOTES LES VOSTRES FONTS, INCLOENT-HI AQUESTA, ENCARA QUE US FACI RÀBIA QUE ESTIGUI ESCRITA EN CATALÀ. TAMPOC COSTA TANT SER UNA MICA HONEST! PER ENDAVANT, MERCI.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada