4 de set. 2010

Cervesa i salut 8.4 Efectes negatius de l'abús d'alcohol. 14 EL COR

14.- El COR.

El cor (miocardi, múscul cardíac) és una bomba que s'encarrega de distribuir la sang per l'organisme perquè els milers de milions de cèl•lules que el componen rebin les substàncies necessàries per viure i l'oxigen necessari per a la seva respiració. És com un altre múscul qualsevol, amb la diferència que mentre els altres músculs necessiten ser excitats pel sistema nerviós, el cor és totalment automàtic. Tot motor, i el cor és un motor, necessita carburant per a funcionar. L'alimentació del teixit viu es realitza a través de la sang, de manera que el cor disposa d'un sistema circulatori: sistema coronari. Cap òrgan del cos compta amb una xarxa capil•lar tan densa com el miocardi.

L’infart:
Pel que fa a les causes d’infart, cal citar l’arteriosclerosi :
L’Aterosclerosi, és la forma més freqüent d'arteriosclerosis, caracteritzada per un espesseïment de la túnica íntima amb plaques que contenen macròfags plens de lípids i grasses, principalment el colesterol.
  • L’Arteriosclerosi obliterant és una forma d'arteriosclerosis específica de les artèries de les extremitats inferiors, freqüent en adults més grans de 55 anys, caracteritzada per la fibrosis de les capes de les artèries amb obliteració i estrenyiment considerable de la llum del vas.
  • L’Esclerosi de Monckeberg, poc freqüent, s’observa especialment en persones ancianes, i afecta generalment les artèries de la glàndula tiroides i de l’úter; rares vegades es presenta estrenyiment de la llum arterial.
  • L’Arteriosclerosi hialina o nefrosclerosis, es refereix a l'espesseïment de les parets de les artèries per dipòsit de materials hialins (La paraula hialí es deriva del grec hyalos, que significa vidre); s’observa generalment en pacients amb patologies renals i diabètics.
  • L’Esclerosi de la vellesa, en la qual s'observa naturalment una remodelació de les grans artèries a mesura que augmenta l'edat, caracteritzada per rigidesa arterial i que s'associa amb hipertensió sistòlica.

L'infart és la mort d'una zona del cor per falta de reg sanguini.

Segons la Fundació Hispana de Cardiologia, 50 de cada 100 morts que es produeixen a l'Estat Espanyol són per causa de malalties del cor o de les artèries i s'observa que, així com als Estats Units han aconseguit reduir a 40% la mortalitat per aquesta causa, al nostre país ha augmentat fins a un 50%. Cal cercar els motius en el nostre sistema de vida, hipertensió, alimentació, tabac, alcohol, etc.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada