04 de setembre 2010

Cervesa i salut 8.4 Efectes negatius de l'abús d'alcohol. 15 INSOMNI

15 EL SON
(nota lingüística: EL son és el fet de dormir mentre que LA son és aquell estat físic que et convida a dormir.)

Almenys un terç de la població afirma tenir dificultats per dormir.
Si se'ls pregunta si pateixen insomni, un 20% de la població diu que sí.
I una recent enquesta arriba a conclusions sorprenents. Es van interrogar 3.000 subjectes que tenien entre 20 i 40 anys, triats a l'atzar. I els resultats van ser aquests:

* El 24% trigava molt en adormir-se.

* El 23% es despertava molt durant la nit.

* El 19% es despertava d'hora.

* El 21% no estava content amb el seu son.

* El 8% prenia algun fàrmac per dormir.

(Una curiosa enquesta que deixa sepultats en la inòpia el 5% dels enquestats...)

O sigui que, la gran majoria d'adults hagués volgut dormir millor.

Les alteracions del nostre son són de tres tipus:

* El son no acaba d'arribar i es triga a conciliar.

* Després d'haver dormit una estona, hom es desperta i és sumament difícil tornar a dormir.

* Dèficit de son que es produeix quan hom es desperta excessivament d'hora i ja no pot tornar a dormir ...

Una cosa que tots hem de tenir en compte és que l'insomni o l'alteració del son no és una malaltia. És un indicador. Alguna cosa passa que impedeix dormir. No oblidem el que diuen molts especialistes: la nostra manera de dormir no és més que un reflex de la nostra forma de viure.

Si féssim la pregunta de quant hem de dormir, la majoria ens diria que vuit hores. I, tanmateix, la realitat ens diu que són molt pocs adults els que aconsegueixen dormir ...
Quan es dorm menys, sol tractar-se d'una conducta apresa.
Cadascú té les seves necessitats. S'ha de dormir amb regularitat, però sempre dins d'una flexibilitat. No passa res si hi ha alteracions.

Pel que fa a les causes que produeixen l'insomni, els factors que hi influeixen són nombrosos. Per exemple, viure una situació estressant. El nerviosisme allunya el son. També hi ha malalties que impedeixen el son.

Per exemple, totes les que impliquen dolor, com les reumàtiques, les migranyes o les malalties cardíaques. Algunes malalties cardíaques allunyen el somni perquè es produeix una manca de sincronia entre el batec i les respiració. Això crea una certa sensació d'angoixa. Alguns fàrmacs poden produir insomni, especialment aquells que tenen un efecte estimulant. Encara que sembli mentida, medicaments utilitzats per combatre l'insomni el poden produir en les últimes hores del son pel fet que alteren en major o menor grau les estructures del son.

També poden alterar el son substàncies excitants de consum habitual, com ara el cafè, tabac, etc. I encara que en molts casos semblin altra manera, l'alcohol és causant de molts insomnis. És veritat que l'alcohol és un bon inductor del son. Però després d'una primera fase de somnolència apareix un component d'excitació.

No es pot oblidar que un dels primers signes de la depressió, dependència alcohòlica o patiment de síndrome d'ansietat és l'insomni.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada