18 d’agost 2011

Fitxes de tast - Glops Fumada

Llúpols i Llevats S.L. és una empresa creada al 2005 per tres socis amb capital català. L’empresa es dedica a elaborar, comercialitzar i distribuir cervesa artesana i natural amb el nom GLOPS i cerveses personalitzades segons la demanda del client.
La maquinaria cervesera és de 300 L de capacitat per cocció, amb dos fermentadors de 300 L i sis maduradors de 300 L. La capacitat de producció anual és de 300 HL de cervesa Lager.
Llúpols i Llevats S.L. està situada al passatge Milans 48-50, 1r 1a de l’Hospitalet de Llobregat (Barcelona).
Tel. fix: 93 260 11 50
Tel. mòbil: 680 325 709

Correu
: glops@llupolsillevats.com
http://www.llupolsillevats.com


GLOPS FUMADA

Aquesta Rauchbier va ser treta al mercat l'any 2005. Presenta un contingut en volum d'alcohol de 5,1% i una amargor de 35 IBU (EBU). Temperatura de degustació recomanada: entre 8 i 12ºC.
Aquesta descripció es va fer el 2006. Més avall en trobareu una més recent del 2012.


Temperatura de degustació nostra: 15ºC

Descripció:

Aspecte:
Cervesa lleugerament tèrbola, de color daurat foscant i intens.
Escuma de persistència mitjana i densa.

Olors:
En primer lloc, el que es fa evident és la olor de fum i acte seguit, apareix la de ferment fresc que, combinats, poden recordar llunyanes aromes d’oliva negra o d’oli. La sensació que aporta especialment el ferment és de frescor. No és cap nota marítima que denotaria ja un ferment amb certa edat.

En boca:
Descobrim moltes més coses de les que esperaríem en una cervesa de baixa fermentació: Es confirmen les olors indicades més amunt, però s’hi afegeixen tocs florals de rosa i un punt de raïm tot plegat possiblement degut a la combinació de llúpols.

També descobrim fugissers records florals que recorden les cerveses de forment. El perfil de malt és poc rellevant i queda sotmès a les dues aromes principals que hem descrit al principi. D’altra banda, ens ha costat definir tocs vegetals que es mouen entre la molsa i la planta grassa (algú ha parlat de trufa fresca) que segurament deuen pertànyer al perfil del llúpol.

Caldria recalcar que les olors de fum i ferment no constitueixen cap invasió molesta i permeten la identificació d’altres components sense gaire problema. Això denota una cura especial en la composició de la massa de gra i en l’ús dels llúpols que es tradueix en un equilibri especialment exquisit i elegant.

L’amargor és la justa per a l’estil, fins i tot una mica per sota del que se sol aplicar. Aquesta característica es resol en una sequedat no gens molesta que no perdura gaire temps. Altrament, no es tracta d’una cervesa amb llarga persistència. Tot i la seva complexitat, el cru no ofereix novetats més enllà del segon tast.

Cal incidir sobre la sensació d’untuositat o de gairebé cremositat: la sensació de cos és notable. En canvi, l’alcohol no apareix o queda ocultat.

Diacetil, evidentment no, i DMS, tampoc.
Astringència, res.

Impressions generals:

Es tracta d’una cervesa que respon perfectament a l’estil fumat però sense estridències. Hem de dir que sorprèn positivament i agradablement pel seu equilibri i la seva complexitat. Ambdues qualitats indiquen una especial cura en tots els passos del procés d’elaboració.
Parlaríem d’una cervesa d’altíssima qualitat que mereix una degustació atent. Creiem que es tracta d’una reinterpretació de l’estil en clau elegant. És en efecte sobradament conegut l’aspecte dur i aspre de les cerveses originals d’aquest estil.
La Glops fumada resol perfectament la qüestió de l’aroma fumada. Realment és de desitjar l’èxit del projecte “Glops” i a més esperem que aquest èxit i les vendes que se’n segueixin no afectin la qualitat del producte que, per ara, es trobaría en el nivell més alt.

Maridatges i/o combinacions.
No n’hem provat cap, però just voldríem apuntar un comentari: la combinació que a molts se’ls acudirà serà la d'intentar una combinació amb peix fumat o amb salses carbonares en els que també apareix la característica fumada. Seria llàstima de limitar-se a aquestes combinacions. No estaria malament l’associació amb truites de patates, de carabassó o amb alguna albergínia farcida a la Mallorquina. Tampoc seria de descartar l’associació amb guisats fins de llarga i tranquil·la cocció.

Sis anys més tard:


Tast: 21-06-2012
Cap: 33cl.
Alc: 5,1%Vol
Cad: 22-05-2012
Temp del tast: 12ºC

Aspecte:
Cap d'escuma blanc molt ben aconseguit, persistent i de diverses densitats. Cervesa de color de coure, una mica tèrbola.

Nas 1:
En primer lloc trobem olor de fum, cosa que era d'esperar, amb un toquet fruitat sense identificar. També se'ns apareix alguna cosa de fusta. 

El fruitat es precisa una mica i es podria resoldre en taronja. 

També es pot citar un no-res d'herba sabonera.
Saponaria officinalis

Altrament, la combinació general dóna una sensació com d'oli d'oliva amb tocs florals.

En boca 1:
Notable perfil fumat amb tocs de taronja bastant clara. També es pot trobar tall de gramínia. Al cap d'una estona, el fum deixa de dominar i dóna pas a altres coses prou fines com ara un toc de grosella verda. El malt, a part del fum, no afegeix res notable.

El retorn és lleugerament amarg, sec i una mica punyent (o picant segons es miri).

Nas 2:
Amb molta escuma, com sempre: ferment fresc. També es pot identificar herba tallada i alguna cosa especiada que es podria resoldre en pebre (sense que pugui dir quin). Ara sí, el perfil del malt ens ofereix una mica de galeta o de brioix.

El fum s'ha quedat en tela de fons i deixa passar olors més subtils com ara herba sabonera, grosella i gerani.

En boca 2:
Curiós toc de taronja al principi, amb galeta i crosta de pa molt torrada.
El cos és mitjà i l'amargor tot just notable. Es pot distingir entre la que aporta el fum, picant i punyent, i la del llúpol, més aviat seca.
Olors florals sense identificar.
Caràcter amarg fluix però persistent, amb acompanyament floral sense identificar.

Nas 3:
En tercera instància, el fum s'ha fet molt discret. Tornem a trobar, sobre aquest discret fons, la grosella, el pebre i l'herba. 

També se'ns fa palesa molla de pa.


En boca 3:
Aquest cop, el fum domina una estona però torna ràpidament al seu lloc, deixant aparèixer el cítric i l'herba.
El cos segueix mitjà. L'amargor és tot just apreciable amb un llarg final entre sec i punyent. Persisteix també una nota de grosella verda.
Retorn a mitges entre sec i metàl·lic.


Impressions generals:
No sóc bon jutge d'aquesta mena de cerveses perquè sóc un addicte a tot allò que te aroma de fumat. Tot i així es pot dir que aquesta cervesa és especialment recomanable pel toc just de fumat, no hi ha cap exageració i s'ha aconseguit una cervesa que, tot i que es nota bé fumada, no deixa de ser força equilibrada i amable.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada