20 d’octubre 2012

Fitxes de degustació - Samuel Smith's IMPERIAL STOUT



Samuel Smith's
IMPERIAL STOUT


L'estil
Stout originalment elaborat per a ser exportat als països del Nord d’Europa i especialment a la Rússia imperial. Una versió més robusta i forta que la seca, altament llupolitzada per crear una aroma de llúpol mitjana a alta i una amargor alta. L’alta densitat inicial i la forta amargor eren buscades per permetre l’exportació, més que en les IPA. Sovint té un caràcter de pansa o de grosella cremades. Cos ple. Color de coure fosc a negre. L’alta densitat permet la presència d’esters fruitats. Elevat grau alcohòlic. Malt ric. Poc o gens diacetil. El caràcter torrat es barreja amb tocs fumats, de brea, cremat, fruitat, èsters i alcohol. Hi pot haver una suggestió de cacau o de cafè. El fruitat pot recordar una pansa cremada a la vora d’un pastís acabat de fornejar, o el Púding de Nadal anglès, pesat amb fruites seques i confitades. L'alcohol pot suggerir que el cacau, el cafè, el púding o el pastís han estat sucats amb licor.

La brouateria:
La brouateria Samuel Smith va ser fundada en 1758 a Tadcaster.
(Tadcaster al comtat de North Yorkshire, Anglaterra: ciutat fundada pels romans amb el nom de Calcaria. Aquest nom és especialment interessant per a nosaltres perquè ens indica quina podrà ser la qualitat de les seves aigües.) Es tracta de la brouateria més antiga de Tadcaster (i de tot Yorkshire). Actualment, hi ha 3 brouateries en aquest poble, i la de Samuel Smith és la més petita (amb un 5% de la producció del poble).
Les dues altres són, Coors (abans Bass) i John Smith. Més info sobre Tadcaster.
Aquesta brouateria ha apostat pel manteniment de tradicions bastant antigues. Especialment, la fermentació d'algunes varietats es fa en cubs rectangulars de pissarra (Stone Yorkshire Squares), els ferments són els mateixos des del segle XIX, les cerveses de barril són condicionades en barrils de roure que la mateixa empresa manté i restaura, i fins i tot, el lliurament als pubs de la regió es fa en carros estirats per cavalls.
Les cerveses Samuel Smith estan fetes amb ingredients purs sense afegit de cap mena de química. L'aigua procedeix des de sempre d'un mateix pou que extreu l'aigua a uns 25 metres de fondària.

Samuel Smith també elabora sidra.

Contacte:
Samuel Smith Old Brewery
High Street
Tadcaster
North Yorkshire
LS24 9SB   UK
By telephone (8.30am-5.00pm Mon-Fri): 0044 1937 832225


La cervesa:
Sobre els ingredients no tenim massa cosa:
Malt d'ordi, malt torrat, sucre de canya, ferment, llúpols, algues naturals per clarificar i prou.
Data del tast: 19-10-2012
Temperatura: de 10ºC en amunt.
Alcohol 7%Vol.
Caducitat: Març 2013
Lot:  L11341

Descripció:

En destapar:
Olors d'herba, de cacau i de caramel.

Aspecte:
Escuma de color marró, densa i persistent. Cervesa de color marró fosc, quasi completament negra, amb tocs ambrats i rojos.

En nas 1:
D'entrada, es poden citar fortes olors de cirera molt madura o confitada o millor: fornejada. Acte seguit podem trobar cacau (com les pólvores que es barregen amb llet per a fer la beguda matinal) i alguna cosa especiada que podria ser vainilla. Al final apareix un toc d'herba però tan discret que no es pot identificar. Altrament es pot descriure una mena de teló de fons amb rastres de dolçor.

Pastís de cireres
En boca 1:
Fina però notable efervescència. Olors clares de regalèssia, xocolata i, tal vegada alguna herba. Amargor ben present però perfectament compensada, en la seva mesura justa. Cos cremós, rodó, contundent, però sense resistències, perfectament bevible. L'amargor s'allarga molt i, a la llarga, es fa seca, a punt de picant.
Retorn d'amargor no tan seca amb fins components de xocolata.
Cacau en pólvores
En nas 2:
Amb molta escuma, olors especiades, alguna barreja d'espècies però no aconseguim determinar-les. Sinó, altre cop podem parlar de xocolata però ara, molt menys. Altre cop olorem regalèssia, forta, i tocs d'herba sense identificar. Fruitat modest de fruites roges, especialment ribes roges i raïm. També detectem alguna cosa cítrica.
En boca 2:
Ara podem parlar tranquil·lament de cafè i d'un punt lleugerament cremat. El toc cítric es concreta una mica i podríem parlar d'aromes de llimona o de llima. L'acidesa que podríem considerar corresponent només es fa notar molt a la llarga i de forma molt atenuada, quasi res. La xocolata també es fa notar però més evidentment.
Llimona dolça o llima.
El cos és molt rodó, fort i un pèl tallant per l'efecte de l'acidesa final.
L'alcohol no es fa notar gaire tot i titular un 7% en volum.
L'amargor mereix una menció especial perquè és especialment justa i equilibrada, perfectament integrada en el conjunt i compensant judiciosament la nota subjacent de dolçor i el final àcid/picant. (Una bonica "parrafada").

En nas 3:
En la tercera passada, dominen el ferment i les espècies. Potser podríem parlar d'alguna cosa de coriandre. 
Llavors de coriandre
 Sinó, no apareix res de nou: seguim amb un perfil notable de xocolata (i cafè en proporció molt inferior), sobre fons de dolçor, amb notes de regalèssia i amb tocs florals sense identificar.

En boca 3:
Tampoc podem avançar cap novetat: trobem el caramel del principi, la llimona i cafè. 
 
Potser apareix un lleuger toc de pa negre molt torrat. 

Sinó els fruitats es mouen entre cirera molt feta i ribes amb un toc de llimona.

Impressions generals:
Una cervesa que es cita en la majoria dels llibre com a referent de l'estil. En si mateix trobem que és molt encertada, molt agradable, perfectament bevible i de gran qualitat. No és una cervesa especialment complexa: ofereix una sèrie d'aromes molt equilibrades però una ica limitades. Però hauríem d'insistir en l'equilibri especialment ben aconseguit. No em preocupa tampoc no poder identificar algunes aportacions aromàtiques. Formen part de l'objectiu d'equilibri segurament cercat: res no domina com per tapar alguna altra cosa.
Jo crec que estem davant d'una fama bastant merescuda.
En aquests casos d'equilibri es fa difícil recomanar alguna combinació culinària. Caldria trobar alguna cosa igualment fina i elegant que no ofegués les aportacions de la cervesa. Alguna amanida poc àcida, amb nous i brots frescs podria fer una bonica balança amb aquesta cervesa. 
Amanida amb nous
També alguna amanida amb formatges no massa forts convindria. Se'm acut que podríem provar amb un pastís fi de carn o amb una amanida de pasta.
Pastís de carn
Altres apreciacions:

Per clonar-la:

Bons consells per brouar bons productes de la sèrie STOUT.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada