19 de febrer 2014

Fitxes de degustació - Shepherd Neame's Brilliant Ale

Shepherd Neame's Brilliant Ale


Nota històrica:

Els rastres més antics de broueria a Faversham daten de la fundació d'una abadia en 1147 pel rei Esteve. En el mateix monestir, hi havia una brouateria per a produir cervesa per als monjos.
L'abadia es trobava aproximadament a un terç de milla (536m) de l'actual localització de Sheperd's Neame. La brouateria es trobava prop del cap Nord Est de l'actual Abbey Street, just damunt d'un pou d'aigua naturalment filtrada amb guix.
Pels volts de 1327, el fet de brouar a Faversham era dut a terme per 86 dones conegudes com a esposes de la cervesa (ale wives). Algunes venien la cervesa al seu propi domicili i altres tenien establiment public.
En 1698 Richard Marsh, al final d'una peripècia històrica que no he acabat d'entendre amb el rei Jaume II, va comprar una brouateria a Faversham. I sembla que aquesta és la data que es considera l'inici de Shepherd's Neame.
Richard Marsh va morir en 1726 i la brouateria va passar a mans del seu segon fill Richard que va morir al cap d'un any. La vídua d'aquest, Mary, es va tornar a casar amb el sr Hilles Hobday que va morir en 1731. (Sempre sento curiositat per saber com van anar aquests matrimonis, però els historiadors no solen donar aquest informació. Entenc que és annexa, però també forma part de la història. Com els va anar als Marsh? De què va morir Hilles Hobday?)
Per tornar a la història més prosaica, quan el senyor Hobday va morir, la broueria ja era propietària de diversos establiments (pubs).
La senyora Mary, es va tornar a casar en 1732 amb el senyor Samuel Shepherd el qual, ràpidament va passar a ocupar-se de la brouateria impulsant una important època de creixement. Va adquirir 21 pubs més, dels quals 5 encara pertanyen a l'empresa avui en dia.
Després assistim a un reguitzell d'aventures que es poden llegir detalladament a la pàgina de Shepherd Neame. El que podria ser rellevant és l'aparició en 1864 d'un cultivador de llúpol de 28 anys, Percy Beale Neame va entrar com a soci en el negoci Shepherd. Al cap de poc temps, l'empresa Shepherd Neame & Co havia nascut.

Des de llavors no han parat de créixer. Han hagut de lluitar contra dues guerres i contra vent i marea, però val a dir que s'han fet amb una important quota de mercat anglès i mundial.
Estem doncs davant d'una producció industrial que, en principi, intenta conservar formes de fer i receptes on es prima la qualitat. No sempre ho aconsegueixen. Una versió de Hürlimann Sternbräu que produeixen sota llicència és bastant decebedora.

La broueria:

Contacte:
Shepherd Neame Limited
The Faversham Brewery
17 Court Street
Faversham
Kent. ME13 7AX
United Kingdom

web: http://www.shepherdneame.co.uk/

La cervesa:

Del web oficial:

Hi ha una llegenda a Shepherd Neame que diu que la Brilliant Ale va ser inspirada per la visió del sol brillant de bon matí quan envia els seus raigs d'or de llum a través de la finestra de la sala de cocció i sobre el macerador de roure. L'equip de creació va voler crear una cervesa brillant que recordés aquests tons.

Històricament, aquesta recepta va ser formulada amb 100% de malts pale i aromatitzada amb la marca de la casa:  llúpol East Kent Golding.

Diu el mestre brouater Richard Frost, "D'acord amb els registres de la broueria, La Brilliant Ale va ser elaborada per primera vegada en algun moment entre 1825 i 1855, cosa que en fa, fins ara, la nostra més antiga cervesa de la Classic Collection. Tot i que hem rejovenit la recepta mitjançant l'ús de la moderna varietat de llúpol Cascade, ens mentenim fidels a l'esperit d'aquests gran Pale Ale, que va ser molt popular en el seu moment."
 
La collecció de re-creacions de cerveses antigues de Shepherd's Neame comprèn receptes com la Mild, la Double Stout, La Porter i potser també la IPA.

Dades tècniques:

Alcohol: 5-6% Vol.
Presentació: ampolla de 500mL
Estil: English Pale Ale
Lot: 100 17-26A
Cad: APR. 14
Degustació: 12-2013
No tinc informació sobre els ingredients. Tot just la citació aquí damunt: 100% malt Pale i Cascada amb potser EKG. Molt possiblement llúpol en sec.

Descripció:

En destapar:

Olors d'herba, notes de sucre clar i quelcom lleugerament sofrat.

Aspecte:

Escuma molt espessa de color groc molt clar, molt persistent i formant bones adherències. Cervesa de color groc pàl·lid i perfectament transparent.

Nas 1

Amb molta escuma: aromes discretes de marinada, de llimona i de sucre escalfat.
Sucre candi blanc
Quan s'esvaeix l'escuma, trobem aromes d'herba i també florals, concretament, rosa.
L'aspecte dolça adquireix més importància sense que el sucre aporti res de caramels. El sucre només es troba escalfat. També trobem aspectes de pastisseria dolça (pa de pessic).
Pa de pessic de llet
Es poden descriure notes perfumades amb algun toc mentolat.
A mesura que s'escalfa, la cervesa esdevé més rica i complexa. Al mateix temps, s'equilibra i queda quasi perfectament integrada i homogènia en nas.
Olfactivament, la sensació és d'un exemplar molt ben acabat i elegant.

Boca 1

Cervesa molt aromàtica i rica. Trobem sucres escalfats, olors de pastisseria dolça, aspectes florals, tot plegat d'intensitat molt semblant. Res domina en especial, dóna sensació d'equilibri.
Camp de flors
Es pot albirar quelcom de DMS (col), però és un aspecte molt discret.
El cos és més aviat mitjà. A mesura que s'escalfa la cervesa, se li pot anar trobant un cos més consistent, però no és res especialment potent.
Hi ha una nota dolça que més que compensar, es combina molt bé amb l'amargor, la qual, a la seva vegada, és fina, aromàtica, aportant notes d'herba, gerani i potser quelcom de llessamí. L'amargor no és gens metà·lica, és seca però sense cap mena d'exageració. Just el que fa falta.
Llessamí
L'efervescència és tirant a baixa però també és un aspecte molt mesurat que queda perfectament integrat en el conjunt. 
Si bé l'amargor no és forta ni dominant, sí que podem dir que és persistent.
La cervesa passa molt bé la set. No ofereix cap mena de resistència, molt fàcil de beure, sense astringència, ni aspror, ni diacetil.
Una combinació molt sàviament muntada.

Nas 2

Sense escuma, el perfil del malt es nota bé. Ens ofereix olors fines de farina i de pa de baguette molt fresca.
Baguette parisienne
També podem tornar a parlar de sucre, gairebé gens caramel·litzat, tot just escalfat. També quelcom de núvol de sucre de fira.
Per desgràcia, hem de citar alguna nota d'oxidació (pols) i quelcom sofrat (possiblement SO2). Diria que aquesta cervesa no suporta massa bé els viatges.
En algun moment i buscant bé, es pot trobar alguna cosa de saponària. Altrament, parlaríem de fulla d'heura o de planta grassa.
No se'm apareix cap fruita.

Boca 2

Pinus Pinea
Altre cop apareixen olors tènues de sabó. Es poden trobar també tocs de llimona en aroma i en acidesa. També podem identificar aroma de pi. Més tard, apareix una cosa que podríem descriure com a albercoc. però és un extrem poc fiable.
El cos és entre mitjà i mig fort.
Es poden trobar olors de pa fresc i una mica de farina.
Altrament, es manifesta una mica d'aranja, però sense cap mena d'aspror.
Tot plegat és molt aromàtic i un pèl dolç. L'amargor és molt ajustada i discreta.L'efervescència és fluixa.
En aquesta segona passada en boca, no trobem cap compost del sofre. El final és un pèl sec.
DMS, potser una mica, Diacetil, no, astringència, no, aspre, no, acidesa, quasi res.
retorn lleugerament àcid alhora que dolç i amarg, tot plegat molt ben equilibrat.

Impressions generals:

Una cervesa molt ben acabada, ben integrada, equilibrada, compensada, fina i elegant. D'aspecte molt atractiu, refeescant, fàcil de beure i que passa molt eficaçment la set.
Una combinació molt ben aconseguida. realment, es tracta d'una bitter molt ben parida.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada