Art cervesers
CALDERINA
La broueria:
ART Cervesers és una petita fàbrica de cervesa artesana.
El projecte d'Art Cervesers és la materialització d'una idea nascuda l'any 2006. Després de més de 15 anys promovent la cultura cervesera, van decidir emprendre l'aventura de plasmar totes les seves vivències en la creació i comercialització de cerveses elaborades artesanalment.
A la masia de Can Partegàs hi dissenyen les receptes exclusives i les elaboren recuperant la manera tradicional d'elaborar la cervesa. Fan recerca per desenvolupar nous productes, per innovar i millorar.
Les seves cerveses també són el resultat d’un projecte per:
Explicar i promoure el món de la cervesa des del vessant cultural.
Recuperar una masia emblemàtica i conservar un espai agrícola característic de la plana del Vallès.
Dotar la zona amb un nou espai singular d’àmbit rural.
Promoure una manera de fer empresa respectuosa amb l’entorn.
Adreces:
Art Cervesers - cervesa artesanal - Masia Can Partegàs
Carretera C-1415b (Granollers - Caldes de Montbui) km 9.5 - 08420 Canovelles
info@artcervesers.com - Telèfon: 93 849 87 68
El projecte d'Art Cervesers és la materialització d'una idea nascuda l'any 2006. Després de més de 15 anys promovent la cultura cervesera, van decidir emprendre l'aventura de plasmar totes les seves vivències en la creació i comercialització de cerveses elaborades artesanalment.
A la masia de Can Partegàs hi dissenyen les receptes exclusives i les elaboren recuperant la manera tradicional d'elaborar la cervesa. Fan recerca per desenvolupar nous productes, per innovar i millorar.
Les seves cerveses també són el resultat d’un projecte per:
Explicar i promoure el món de la cervesa des del vessant cultural.
Recuperar una masia emblemàtica i conservar un espai agrícola característic de la plana del Vallès.
Dotar la zona amb un nou espai singular d’àmbit rural.
Promoure una manera de fer empresa respectuosa amb l’entorn.
Adreces:
Art Cervesers - cervesa artesanal - Masia Can Partegàs
Carretera C-1415b (Granollers - Caldes de Montbui) km 9.5 - 08420 Canovelles
info@artcervesers.com - Telèfon: 93 849 87 68
La cervesa.
Dades tècniques:
Baixa fermentacióEnvasada: 28/05/2013 (+2anys)
Alcohol: 5%Vol.
Presentació: 33cl.
Font del lleó. Caldes de Montbui |
Ingredients:
En especial, 33% d'aigua termal de la Font del Lleó de Caldes de Montbui, rica en clorurs, bicarbonats i sulfurosa.
Aquesta darrera dada és prou important perquè ens aporta informació en dues direccions. En primer lloc perquè els de Art pretenen elaborar cerveses arrelades al territori. i això és una cosa prou complicada atès que molts ingredients necessaris per a elaborar cervesa solen ser d'importació. Per fugir d'aquest condicionant, els brouaters de Art han decidit, per exemple, brouar cervesa amb espelta de la zona de Gallecs, molt a prop d'on tenen la broueria. Un altre pas, i molt agosarat, ha estat elaborar cervesa amb aigua ja no del mateix lloc on tenen la brouateria, sinó amb aigua de Caldes de Montbui. Aquesta aigua aflora a 74ºC i conté una gran quantitat de sals minerals. En especial, cal esmentar una gran quantitat de sulfats que la fan una aigua difícil per a brouar cervesa. A la proximitat, haurem doncs d'afegir la necessària perícia dels productors de la Calderina.
No cal insistir gaire sobre el claríssim lligam entre el nom de Calderina i el de Caldes de Montbui.Aquesta darrera dada és prou important perquè ens aporta informació en dues direccions. En primer lloc perquè els de Art pretenen elaborar cerveses arrelades al territori. i això és una cosa prou complicada atès que molts ingredients necessaris per a elaborar cervesa solen ser d'importació. Per fugir d'aquest condicionant, els brouaters de Art han decidit, per exemple, brouar cervesa amb espelta de la zona de Gallecs, molt a prop d'on tenen la broueria. Un altre pas, i molt agosarat, ha estat elaborar cervesa amb aigua ja no del mateix lloc on tenen la brouateria, sinó amb aigua de Caldes de Montbui. Aquesta aigua aflora a 74ºC i conté una gran quantitat de sals minerals. En especial, cal esmentar una gran quantitat de sulfats que la fan una aigua difícil per a brouar cervesa. A la proximitat, haurem doncs d'afegir la necessària perícia dels productors de la Calderina.
Més ingredients:
Malts: tots d'ordi. Pilsner, Viena, Fumat, Carapils, Àcida, Múnich, Melanoidina, Crystal, Xocolata.
Llúpols: Northern Brewer i Hallertauer Mittlefrüh
Llevat lager (el mateix que la Orus) però inicialment es deixa fermentar durant els primers 4 dies a temperatura més elevada del normal per una Lager (17ºC) i es va baixant progressivament a 15ºC, 12ºC i s'acaba a 4ºC.
Llúpols: Northern Brewer i Hallertauer Mittlefrüh
Llevat lager (el mateix que la Orus) però inicialment es deixa fermentar durant els primers 4 dies a temperatura més elevada del normal per una Lager (17ºC) i es va baixant progressivament a 15ºC, 12ºC i s'acaba a 4ºC.
Descripció:
En destapar:
bones olors de fum i de caramels.Aspecte:
Escuma de color beix, densa, fina, mitjanament persistent i bastant adherent. Cervesa una mica tèrbola de color d'ambre profund.Nas 1
Agrella |
Amb molta escuma, es pot percebre una nota àcida deguda, creiem, al CO2, i associable a quelcom de poma verda, a la llimona, a la grosella verda i, potser, a l'agrella. Val a dir que nos és cap cosa aclaparadora.
Passada l'escuma, descobrim aromes de caramels foscos, no cremats. I també cal citar una olor de fum que revela l'ús de malt fumat.
Sinó, es poden distingir bones olors de de pa i també, dins del pa, de molla densa i tupida de pa de pagès ben cuit.
Es pot notar herba tallada però de forma esporàdica, no és un perfil gaire fix.
Ja sé que no hauria de parlar de fruitats però he d'assenyalar ribes roges.
Passada l'escuma, descobrim aromes de caramels foscos, no cremats. I també cal citar una olor de fum que revela l'ús de malt fumat.
Sinó, es poden distingir bones olors de de pa i també, dins del pa, de molla densa i tupida de pa de pagès ben cuit.
Es pot notar herba tallada però de forma esporàdica, no és un perfil gaire fix.
Ja sé que no hauria de parlar de fruitats però he d'assenyalar ribes roges.
Molt amagada, es pot trobar una nota de SO2, que queda dissimulada per les olors de fum.
Boca 1
Raïm |
Efervescència alegre, fina, una mica picant.
Dominen les olors de fum tot i que és un domini força moderat. També podríem citar quelcom de fusta.
El cos és entre mitjà i mitjanament fort. Trobo que la cervesa es podria definir com a "rodona".
En boca, el perfil àcid és menys intens que en nas. Trobaríem principalment quelcom de raïm.
Les notes d'herba són massa fluixes per identificar res en particular. Es nota que hi són però queden entre bastidors.
Només noto quelcom d'astringència molt a la llarga. DMS, no. Diacetil, no sé però diria que no. Aspre, no. Acidesa, un pèl notable per damunt de la norma en una cervesa de baixa fermentació. Però perfectament assimilat.
El tast és molt llarg, una mica sec i amb punts de dolçor.
En el retorn, només trobem herba, no apareix el fum.
Nas 2
Amb molta escuma, trobem olors de llimona, grosella i apareix un puntet de DMS. L'herba ve acompanyada d'una mica de resina i quelcom de Pi. Sembla talment com si l'escuma ajuda o potencia l'expressió del llúpol.Passada l'escuma, es pot trobar una nota dolça que es barreja equilibradament amb el perfil del llúpol que ja hem citat.
Xuixos |
Boca 2
Efervescència semi-forta, fina.
Cos entre mitjà i mig fort.
Acidesa notable però sense sortir de mare. Suggereix llimona i grosella. Pot ser també agrella.
Olors de fum perfectament integrades, ben mesurades. També es pot trobar una nota dolça molt discreta que fa un bon contrapès a l'acidesa.
Motlla de pa tupida |
Insistint, trobem tons de crosta de pa i de motlla molt tupida.
Ni astringència, ni aspror. Al final crec que diacetil no. DMS, tot just.
Persisteixen bé el fum i l'acidesa.
Impressions generals.
Una cervesa bastant complexa on trobem un to àcid un pèl exagerat i una nota fumada molt ben mesurada i integrada. El tast és persistent, i el retorn es fa en olors d'herba tallada.
Encara que el perfil fumat estigui molt vigilat, la cervesa no es perd en subtileses i ofereix un aspecte general tirant a robust.
Jo l'he acompanyada amb una escudella i carn d'olla i ha quedat pistonut.
Escudella |
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada