18 de desembre 2013

Fitxes de degustació - Samuel Smith - Organic Apricot

 SAMUEL SMITH'S

ORGANIC APRICOT



La broueria:
La broueria Samuel Smith va ser fundada en 1758 a Tadcaster.
(Tadcaster al comtat de North Yorkshire, Anglaterra: ciutat fundada pels romans amb el nom de Calcaria. Aquest nom és especialment interessant per a nosaltres perquè ens indica quina podrà ser la qualitat de les seves aigües.
Tadcaster Old Brewery
Es tracta de la broueria més antiga de Tadcaster.
Actualment, hi ha 3 broueries en aquest poble, i la de Samuel Smith és la més petita (amb un 5% de la producció del poble). Aquesta broueria ha apostat pel manteniment de tradicions bastant antigues. Especialment, la fermentació d'algunes varietats es fa en cubs rectangulars de pissarra (Stone Yorkshire Squares), els ferments són els mateixos des del segle XIX, les cerveses de barril són condicionades en barrils de roure que la mateixa empresa manté i restaura, i fins i tot, el lliurament als pubs de la regió es fa en carros estirats per cavalls.
Les cerveses Samuel Smith estan fetes amb ingredients purs sense afegit de cap mena de química. L'aigua procedeix des de sempre d'un mateix pou que extreu l'aigua a uns 25 metres de fondària.
Samuel Smith també elabora sidra.


Samuel Smith Old Brewery
High Street
Tadcaster
North Yorkshire
LS24 9SB UK
By telephone (8.30am-5.00pm Mon-Fri): 0044 1937 832225

La cervesa:

All Saints Brewery
Elaborada a la petita broueria “All Saints Brewery” situada en un túnel del temps a Stamford fent servir vells mètodes i antics equipamentsde brouat.
S'utilitzen ordis i blats orgànics per crear cerveses complexes que, després d'haver estat sotmeses a fermentació primària i secundària amb diferents llevats i llarga maduració, es porten a la petita broueria independent britànica de Samuel Smith a Tadcaster. Allà, es barreja amb albercocs i extracte d'albercoc d'agricultura orgànica.
Un dia haurem d'investigar què vol dir exactament “orgànic” quan ens referim a productes agrícoles.
Presentació: ampolla de 33cl.
Alcohol: 5,1%vol.
Descripció:

En destapar:

Olor acidulada de melmelada d'albercoc. Algun toc de vinagre.

Aspecte:

Escuma molt densa, blanca i persistent.
Cervesa de color d'albercoc, potser un pèl més clara i lleugerament tèrbola.

Nas 1

Primer, com en destapar, se'ns fa molt evident la olor de melmelada d'albercoc, una cosa especialment llaminera.
Melmelada d'albercoc
Acte seguit apareix un aspecte àcid moderat que es barreja molt agradablement i equilibradament amb l'aspecte dolç. L'acidesa fa en pensar en les pólvores àcides de les llaminadures (crec que és àcid cítric). Darrere l'albercoc, es poden notar olors de forneria però no és una cosa fàcil de determinar.
També apareix alguna nota amelada que també s'acaba mesclant amb l'acid.
Una mica de sofre (SO2) i també un no-res de fusta.
No parlaria d'una cervesa equilibrada en el sentit que queda molt patent la voluntat de posar en evidència la olor d'albercoc. Tampoc és molt complexa per les mateixes raons: ens quedem amb cítric i albercoc principalment.

Boca 1

Clara barreja de notes àcides i dolces, com en nas. El dolç és capitós i agradable.
L'efervescència és justa, picant i alegre, com una cervesa de blat.
El cos és mitjà
L'acidesa és molt ben ajustada i queda perfectament compensada amb els aspectes dolços.
Aromes de fruites, especialment albercoc, no molt madur, però també es pot trobar quelcom de mandarina.
Melmelada de mandarina
En boca, no trobem el vinagre que hem citat abans. Ens quedem amb una acidesa “tova” que condueix a la sensació de cítric.
El final és tot just una mica sec, quasi res. I aquesta sequedat queda molt ben combinada amb l'aspecte dolç. D'amargor, tret del toc una mica sec, no en parlaríem gens.
Una cervesa molt i molt llaminera, molt ben compensada, molt bevible i refrescant, prou persistent, però aquesta persistència és d'intensitat moderada.

Nas 2:

Amb molt escuma, trobem una lleugera nota de DMS. Quasi res.
L'albercoc, com és d'esperar, és molt evident. Especialment podriem parlar de l'albercoc sec (orellanes).
Orellanes
Aroma amb bona presència de notes dolces molt llamineres. Es poden trobar tocs lleugers d'herba.
Com abans, no podem parlar d'una gran complexitat. Domina l'albercoc per totes les bandes. No podem tampoc parlar d'equilibri.
Acabada l'escuma podem detectar una mica de caramel i de mandarina.
L'aspecte de vinagre entra perfectament. És ajustat, ni crida ni ofèn. Res exagerat.

Boca 2

Olors apreciables, de menys a més, de caramel, mandarina, llimona i albercoc.
Efervescència fina i picant, molt agradable. Repetim amb les pólvores àcides de llaminadura.
Amargor nul·la o quasi nul·la. En cas de ser-hi, seria en el seu aspecte sec.
Cervesa no gens equilibrada però si molt ben compensada.
Persistència respectablement llarga però poc intensa.
Hi ha un lleuger punt aspre, però és prou discret per no aigualir gens la festa.
La cervesa és especialment bevible, fàcil, amable i fins i tot confortable. Bàsicament, ja ho he dit un parell de cops, és molt llépola.

Impressions generals.

No tinc molt a dir que no hagi dit. Es tracta d'una excel·lent cervesa de fruites. Un exemplar especialment interessant d'uns estils que no es coneixen molt i que cabrien sota l'apel·latiu de sour english ales. Un tradició força antiga que no es coneix gaire i que lliga clarament amb les cerveses de fruita de fermentació espontània de Bèlgica.
En els dos llocs es pot parlar d'alta professionalitat.
Al cap i a la fi. Un producte excel·lent. L'únic defecte és que en tinc poques ampolles!





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada