SAMUEL SMITH'S
ORGANIC APRICOT
La broueria:
La broueria Samuel
Smith va ser fundada en 1758 a Tadcaster.
(Tadcaster al comtat de
North Yorkshire, Anglaterra: ciutat fundada pels romans amb el nom de
Calcaria. Aquest nom és especialment interessant per a nosaltres
perquè ens indica quina podrà ser la qualitat de les seves aigües.
Tadcaster Old Brewery
|
Es tracta de la broueria
més antiga de Tadcaster.
Actualment, hi ha 3
broueries en aquest poble, i la de Samuel Smith és la més petita
(amb un 5% de la producció del poble). Aquesta broueria ha apostat
pel manteniment de tradicions bastant antigues. Especialment, la
fermentació d'algunes varietats es fa en cubs rectangulars de
pissarra (Stone Yorkshire Squares), els ferments són els mateixos
des del segle XIX, les cerveses de barril són condicionades en
barrils de roure que la mateixa empresa manté i restaura, i fins i
tot, el lliurament als pubs de la regió es fa en carros estirats per
cavalls.
Les cerveses Samuel Smith
estan fetes amb ingredients purs sense afegit de cap mena de química.
L'aigua procedeix des de sempre d'un mateix pou que extreu l'aigua a
uns 25 metres de fondària.
Samuel Smith també
elabora sidra.
Samuel Smith Old Brewery
High Street
Tadcaster
North Yorkshire
LS24 9SB UK
By telephone
(8.30am-5.00pm Mon-Fri): 0044 1937 832225
La cervesa:
All Saints Brewery |
Elaborada
a la petita broueria “All Saints Brewery” situada en un túnel
del temps a Stamford fent servir vells mètodes i antics
equipamentsde brouat.
S'utilitzen ordis i blats orgànics per crear cerveses complexes que, després d'haver estat sotmeses a fermentació primària i secundària amb diferents llevats i llarga maduració, es porten a la petita broueria independent britànica de Samuel Smith a Tadcaster. Allà, es barreja amb albercocs i extracte d'albercoc d'agricultura orgànica.
S'utilitzen ordis i blats orgànics per crear cerveses complexes que, després d'haver estat sotmeses a fermentació primària i secundària amb diferents llevats i llarga maduració, es porten a la petita broueria independent britànica de Samuel Smith a Tadcaster. Allà, es barreja amb albercocs i extracte d'albercoc d'agricultura orgànica.
Un dia haurem d'investigar
què vol dir exactament “orgànic” quan ens referim a productes
agrícoles.
Presentació: ampolla de
33cl.
Alcohol: 5,1%vol.
Descripció:
En destapar:
Olor acidulada de
melmelada d'albercoc. Algun toc de vinagre.
Aspecte:
Escuma molt densa, blanca
i persistent.
Cervesa de color
d'albercoc, potser un pèl més clara i lleugerament tèrbola.
Nas 1
Primer, com en destapar,
se'ns fa molt evident la olor de melmelada d'albercoc, una cosa
especialment llaminera.
Melmelada d'albercoc |
Acte seguit apareix un
aspecte àcid moderat que es barreja molt agradablement i
equilibradament amb l'aspecte dolç. L'acidesa fa en pensar en les
pólvores àcides de les llaminadures (crec que és àcid cítric).
Darrere l'albercoc, es poden notar olors de forneria però no és una cosa fàcil de determinar.
També apareix alguna nota
amelada que també s'acaba mesclant amb l'acid.
Una mica de sofre (SO2) i
també un no-res de fusta.
No parlaria d'una cervesa
equilibrada en el sentit que queda molt patent la voluntat de posar
en evidència la olor d'albercoc. Tampoc és molt complexa per les
mateixes raons: ens quedem amb cítric i albercoc principalment.
Boca 1
Clara barreja de notes
àcides i dolces, com en nas. El dolç és capitós i agradable.
L'efervescència és
justa, picant i alegre, com una cervesa de blat.
El cos és mitjà
L'acidesa és molt ben
ajustada i queda perfectament compensada amb els aspectes dolços.
Aromes de fruites,
especialment albercoc, no molt madur, però també es pot trobar
quelcom de mandarina.
Melmelada de mandarina |
En boca, no trobem el
vinagre que hem citat abans. Ens quedem amb una acidesa “tova”
que condueix a la sensació de cítric.
El final és tot just una
mica sec, quasi res. I aquesta sequedat queda molt ben combinada amb
l'aspecte dolç. D'amargor, tret del toc una mica sec, no en
parlaríem gens.
Una cervesa molt i molt
llaminera, molt ben compensada, molt bevible i refrescant, prou
persistent, però aquesta persistència és d'intensitat moderada.
Nas 2:
Amb molt escuma, trobem
una lleugera nota de DMS. Quasi res.
L'albercoc, com és
d'esperar, és molt evident. Especialment podriem parlar de
l'albercoc sec (orellanes).
Orellanes |
Aroma amb bona presència
de notes dolces molt llamineres. Es poden trobar tocs lleugers
d'herba.
Com abans, no podem parlar
d'una gran complexitat. Domina l'albercoc per totes les bandes. No
podem tampoc parlar d'equilibri.
Acabada l'escuma podem
detectar una mica de caramel i de mandarina.
L'aspecte de vinagre entra
perfectament. És ajustat, ni crida ni ofèn. Res exagerat.
Boca 2
Olors apreciables, de
menys a més, de caramel, mandarina, llimona i albercoc.
Efervescència fina i
picant, molt agradable. Repetim amb les pólvores àcides de
llaminadura.
Amargor nul·la o quasi
nul·la. En cas de ser-hi, seria en el seu aspecte sec.
Cervesa no gens
equilibrada però si molt ben compensada.
Persistència
respectablement llarga però poc intensa.
Hi ha un lleuger punt
aspre, però és prou discret per no aigualir gens la festa.
La cervesa és
especialment bevible, fàcil, amable i fins i tot confortable.
Bàsicament, ja ho he dit un parell de cops, és molt llépola.
Impressions generals.
No tinc molt a dir que no
hagi dit. Es tracta d'una excel·lent cervesa de fruites. Un exemplar
especialment interessant d'uns estils que no es coneixen molt i que
cabrien sota l'apel·latiu de sour english ales. Un tradició força
antiga que no es coneix gaire i que lliga clarament amb les cerveses
de fruita de fermentació espontània de Bèlgica.
En els dos llocs es pot
parlar d'alta professionalitat.
Al cap i a la fi. Un
producte excel·lent. L'únic defecte és que en tinc poques
ampolles!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada