3 de març 2014

Fitxes de degustació - Westmalle dubbel

Westmalle dubbel

Aquest és el segon tast de Westmalle dubbel que publiquem. No hem llegit el primer per a fer el segon. L'hem fet amb la màxima honestedat.
Si es troben coses diferents, i això passa sempre és perquè la cervesa és segurament d'una partida diferent, és perquè les circumstàncies del tast són diferents, especialment, la temperatura ha estat diferent: la primera es va fer a l'Agost, quan la temperatura pujava ràpidament i la segona l'hem feta a finals de Febrer, quan la temperatura externa no ajudava a que pugés la temperatura. I jo tampoc sóc exactament el mateix. M'han passat coses, m'ha passat el temps, he après coses, n'he oblidat d'altres.
Pel que fa a informació sobre la broueria Westmalle en particular o sobre les cerveses d'abadia en general, trobareu la vostra felicitat en aquest enllaç.

Dades tècniques d'aquest tast:

Alcohol: 7% Vol.
Presentació: ampolla de 33 cL
Caducitat: 30/10/2014
Lot: 2 107761
He tingut aquesta cervesa 6 mesos a la nevera. I abans de tastar-la, l'he treta per una setmana.

Descripció:

(avui no tinc ganes ni temps de posar fotos)

En destapar:

Olors de fruites madures i de caramels diversos.
Aspecte:
Escuma de densitat mitjana (bombolles mitjanes, d'aspecte no gaire cremós), de color beix fort i deixant bones garlandes.
La cervesa és de color marró amb notes de caoba i és poc transparent.

Nas 1

Les olors de crosta de pa s'imposen primer. Després trobem aromes d'herba fresca amb possibles notes de menta. El perfil del malt també ofereix olors de pasta de pa o de pa poc cuit.
Les fruites són nombroses però indefinides. No trobo plàtan però en canvi podem identificar cirera negra molt madura i albercoc.
Es nota l'alcohol però molt poc. A moments penso que trobo quelcom de dissolvent, però no sempre.
També es pot trobar pebre negre i potser quelcom de canyella.
Em surt quelcom lleugerament oxidat: pols.
En matèria de fruites, insistint i buscant, podem citar pruna seca. Potser fins i tot més pruna que cirera.

Boca 1

Efervescència forta alhora que fina.
Molt n¡bones olors de caramels diversos. També es pot notar un aspecte àcid prou important que, al cap d'una estona, acaba ben compensat per un toc dolç molt ben vingut.
Es nota bé l'alcohol, en olor i en tacte (escalfor).
L'amargor podria ser descrita com a secundària, feble però present en una mesura molt justa, un pèl seca.
El cos és bastant fort, espès. Però no es tracta de res excessiu i la cervesa, en general, queda bastant homogènia. Es mou en tons poderosos o fins i tot superlatius, però tot plegat dins d'una harmonia integradora.
El tast és llarg, sec i ofereix un perfil d'alcohol gens menyspreable. El final és sec mentre que el retorn s'expressa amb una certa amargor barrejada amb olors de pansa.

Aspecte 2

En segona instància, aconseguim produir una escuma molt més densa però no més persistent.

Nas 2

Amb bastanta escuma, i contràriament al que és habitual, no trobo cap rastre de DMS. En canvi sí que es pot descriure pebre i alguna cosa de vainilla. Potser tal vegada quelcom de canyella. El perfil del malt, per sí mateix fort, apareix després.
Passada l'escuma, apareix un toc molt discret de plàtan, acompanyat per notes ja més fortes de pruna seca i de pansa. Per damunt de tot, plana una mena de núvol que recorda el rom o la mistela. Sembla com la barreja de tons dolços amb l'alcohol.
S'aprecien bé olors de caramels i de melasses. Els caramels apareixen ben torrats però gens cremats.
La nota oxidada és molt més fluixa que en la primera ronda. Ara és quasi inexistent. Diríem que cal saber-ho per trobar-ho.
També hi ha un aspecte lleugerament punyent que es pot emparentar amb alguna sensació d'acidesa amb possiblement algun detall cítric.

Boca 2

En boca, es pot descriure quelcom de fruitat bastant fort. Citaríem el plàtan, l'aranja, les panses i la pruna seca. Al mateix temps, aquestes olors càlides amb aspectes dolços queden compensades per una sensació de frescor que en podríem dir mentolada.
L'alcohol es fa notar i va en augment.
El perfil dolç recorda una mica el most de raïm negre.
En el fons, es pot trobar caramels en diversos nivells de torrefacció i quelcom molt amagat de pastisseria dolça (ensaïmada).
A la llarga, reapareix una mica de crosta de pa i quelcom fi de farina.
A la llarga també, trobem quelcom d'acidesa i un punt d'astringència molt fluix però present. val a dir que va minvant.
Amargor molt discreta tot i que força persistent i creixent.
Molt al final i forçant una mica, podem acabar distingint quelcom de cafè.
El final és sec i es barreja favorablement amb notes dolces.

Nas 3

(avui en tinc moltes ganes)
Amb molta escuma, lleugeríssima nota de DMS, brisa marina. Quasi res. Tot just un oreig.
En aquesta passada, es fa més evident el pebre i s'aprecia més herba.
Es pot trobar altre cop pa i crosta de pa. altrament, apareixen caramels diversos. Potser més melasses que caramel.
Es pot identificar pruna seca i pansa i finalment, amb més força, quelcom de plàtan.
L'alcohol segueix ocupant bastant de lloc; és quasi constantment present. Però no s'aprecia res de dissolvent.
Molt al final, i ja ensumant de forma neuròtica, podríem trobar quelcom de vainilla.

Boca 3

L'efervescència va minvant.
El toc lleugerament àcid recorda una mica l'agrella però no és res exagerat ni tan sols fort.
Ara, l'amargor és simplement absent (si ho fos realment, es notaria, però el que volem dir és que ara queda completament integrada).
En canvi, el perfil dolcet i aromàtic del malt es fa molt present i, segons com, fins i tot dominant.
Els caramels i les melasses es barregen amb l'alcohol per aportar una sensació de vi espirituós o de rom, però no apareix acompanyat de tons oxidats.
Olors de pruna seca, de pansa i d'aranja. També llimona.
L'alcohol escalfa prou, en boca i a les galtes.
Dissolvent, no; Astringent, no; Aspre, no; Diacetil, diria que no; DMS, ja ho hem vist, quasi res.

Impressions generals:

Una cervesa molt poderosa alhora que finament compensada. Una demostració que es pot elaborar un producte fort i consistent en termes d'equilibri i d'homogeneïtat.
el perfil del malt és poderós i invasiu es compensa amb una combinació d'aspectes amarg i àcid que refresquen el conjunt. Tal vegada hi ha també un aspecte mentolat que ajuda en aquesta funció moderadora.
El tast és molt llarg, sec i en aquesta persistència s'instal·la l'alcohol de forma insistent.
La cervesa ofereix una mica de resistència. No és ben bé fàcil de beure però passa molt bé com a tast pausat.
Una cervesa règia que es manté homogènia en els extrems.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada