12 de juny 2014

Fitxes de degustació - Zulogaarden - Norai

Zulogaarden

NORAI

Quan tingui informació sobre Zulogaarden, la publicaré aquí. De moment, del seu blog he tret això:
L'Associació Zulogaarden Cervecers Artesans som un grup de persones de Molins de Rei, Baix Llobregat, que elaborem cervesa artesana i participem d’esdeveniments cervesers de diversos tipus com festivals, fires, mostres, cursos i tastos de cervesa.
Aquesta associació, tot s'ha de dir, comercialitza també les seves cerveses.

La cervesa:

Fitxa tècnica:

Estil: Robust Porter: al nostre blog, i BJCP
Alcohol: 7%Vol.
Caducitat: 07/2014
Lot: 1334
IBU: 60
Ingredients:
Malts: Pale Malt, Chocolat Malt, CaraMunchII, Amber Malt, Black Malt, CaraWheat, Flocs d'avena
Llúpols: Brewer's Gold, Cascade, Fuggles, Hallertau Tradition
Descripció:
En destapar:
Olors de xocolata, de torrat (cremat) i de pa.

Aspecte:

Escuma de color beix a marró, generosa, fina i persistent.
Cervesa de color marró molt fosc quasi opaca.

Nas 1

En primera instància i amb molta escuma, trobem olors d'herba, de carxofa, de fulla, de resina i un toc discret de llimona.
Amagat darrera aquest fort perfil de llúpol, es poden distingir olors de xocolata i quelcom molt torrat, quasi cremat.
Desapareguda l'escuma, podem descriure una nota de taronja, tènue però present.

Boca 1

Cos molt rodó i consistent. Efervescència molt discreta.
Notes cremades principalment, amb un punt d'acritud.
Molt llunyana nota dolça.
Amargor secundària (no apareix de seguida) que es va fent punyent però sense passar-se. L'amargor acaba sent mitjanament forta però queda feliçment integrada en el conjunt. Val a dir que l'amrgor del llúpol i del cremat s'ajunten i sumen. I tal vegada el cremat afegeixi quelcom d'acritud.
No detectem astringència, ni aspror, ni diacetil, ni cap compost del sofre.
Al final dóna la sensació de marc de cafè i, a part de la taronja, no trobem cap més fruita.
El retorn es fa en amargor i xocolata.
Més sobre l'amargor: podem dir que és de molta qualitat, no és dura, no és seca. Té un aspecte fort i suau alhora.

Nas 2

En aquesta segona passada, no hem produït tanta escuma i trobem aromes de taronja, notes de dissolvent i trobem que es nota molt l'alcohol. Dóna una certa sensació d'aigua de colònia.
Es fan ben presents els sucres cremats, la xocolata, els tocs simplement cremats (potser fins i tot pa cremat) i una nota dolça que no és de caramel.
El perfil del llúpol es manifesta amb força amb herba, carxofa i notes florals més fluixes poc definibles.
En nas trobem una cervesa complexa amb un intent prou reeixit de compensació del malt i del llúpol. Dominen els aspectes cremats.

Boca 2

Tacte sedós, cos corpulent. Apareix una acidesa lleugera i aromes de cirera confitada.
L'efervescència és molt discreta
L'amargor no s'expressa de seguida.
L'aspecte dolç és molt menys present que en nas.
També arriben notes fresques com de menta (però sense ser-ho: no dic que he trobat menta, dic que s'hi assembla). En boca no es noten les resines.

Impressions generals:

Un exemplar de Robust Porter en el que es nota prou bé l'alcohol i on es pot notar un intent d'equilibrar els dos perfils principals. Malauradament, el perfil del malt aporta un punt d'acritud que acaba descompensant una mica el conjunt en el que, d'altra banda, les aportacions del llúpol poden arribar a tapar per moments els altres aspectes.
Val a dir que la discreta efervescència, combinada amb un cos molt sedós contribueixen a un tacte especialment amable i fi. Al cap i al fi, la cervesa és bastant bevible, relativament compensada i complexa. He de dir que la trobo molt més interessant en nas que en boca.
Acabarem ressaltant el lleuger toc mentolat que refresca molt agradablement el conjunt.

Nota sobre l'estil:

Des del punt de vista estilístic, no es pot dir que ens trobem davant d'una versió especialment fidel al model. Concretament, el perfil del llúpol és sobre dimensionat. D'altra banda, el cremat és adequat mentre que l'acritud no s'adiu.
No és ni tan sols una crítica: una cervesa pot ser ben bona i no seguir cap mena de model. Es tracta d'una simple observació destinada als estudiants...

Cap comentari:

Publica un comentari