10 de juny 2014

Fitxes de degustació - La Mataró Beer - Baltic Porter

La Mataró Beer

Baltic Porter

De moment, podem dir que la Mataró Beer és un projecte situat a Sant Pol de Mar:

Contacte:

www.lamatarobeer.com
tf: 655545984 - 937603185

Paraules del David:
PROJECTE LA MATARÓ BEER:
El nostre projecte neix, en primer lloc, fruit de la meva passió per la cervesa. Es remunta a l'any 1988 quan vaig viatjar a Praga i Plzen i vaig poder degustar les cerveses Bohemian Pilsener i visitar diverses broueries  i la mateixa fàbrica de la Pilsener Urquell. Més tard vaig viatjar arreu d'Europa, sempre fent parada per tal de degustar les diferents cerveses tan al Regne Unit, on vaig visitar les instal·lacions de Guiness, com a Itàlia, Noruega, Finlandia, Russia, Alemanya, Holanda, França, etc.
Més tard, vam començar a fer "cervesa casolana" i finalment l'any 2013 ens vam presentar al BBF 2013 amb la nostra primera recepta, La Mataró de Blat. Ha seguit La Mataró Special Bitter i La Mataró Bàltic Porter.

No tenim obrador propi i elaborem les nostres produccions a les instal·lacions de MOSKA, AS i GUINEU, la qual cosa ens permet diversificar i "conèixer" de primera mà maquinàries i maneres de fer en tres fàbriques...així aprenem "lo bo i lo dolent".

Portem elaborats uns 8000 litres en una mica més d'un any i la nostra intenció és la de "perfeccionar" les nostres cerveses i consolidar-nos dins un mercat alhora competitiu i pensem humilment que encara no prou madur.
És per això que ens formem, escoltem, visitem i intentem aprendre abans de llençar-nos a tenir el nostre propi obrador.

Estimem la cervesa i tenim respecte per aquesta beguda!

LA MATARÓ BALTIC PORTER

Neix de la intenció d'elaborar una cervesa negra i un estil no gaire comú per les nostres contrades, bevible i alhora complexa. 
L'estil: al nostre blog i al BJCP.

Fitxa tècnica:

Fermentació: Alta
LLevat: Safale Ale 05
D.I. 1076  D.F.1017
Malts: Extra Pale Ale (Crisp), Cara Amber (Crisp), Chocolate (Crisp), Munich I
Adjunts: flocs d'avena i panses
LLúpols: Centennial, Pacific Gem i Willamette
Maceració: infusió simple a 67º
Data envasat: 19/2/2014
Alcohol: 8ºVol.
Lot: 451
Caducitat: 2016
No és que sigui un aspecte tècnic molt rellevant, però he de dir que l'etiqueta em sembla especialment bonica i atractiva.

Descripció:

En destapar: 

Principalment olors d'herba i d'heura.

Aspecte:

Escuma de color beix ben marcat, bastant densa però mitjanament persistent ( no permet fer el "barret") i formant discretes garlandes.
La cervesa és molt fosca però ofereix transparències de color marró i grana.

Nas 1

Ens assalten en primer lloc fortes olors de resines, d'herba i d'heura. Passat el perfil del llúpol, hem d'esmentar una forta presència d'alcohol que tapa una mica un perfil que ve a continuació de torrats a punt de cremar com ara crosta de pa molt feta, notes de melassa i un punt de caramel (poc).
Es poden distingir fruites roges molt madures i/o confitades però sense identificar. Tal vegada, quelcom de cirera. Però és una barreja, no es pot discernir.
L'alcohol és molt present, potser massa, però no ve acompanyat de dissolvent. Molt al final, potser haurem de citar quelcom de fusta.

Boca 1

La cervesa te molt de cos i l'efervescència és més aviat fluixa.
L'amargor és mitjana a fluixa i aporta clares olors d'herba.
L'alcohol es nota molt fort; fins i tot crema una mica.
En boca es noten bé les panses i la sensació general és com de moscatell.
Curiosament per una cervesa d'aquesta densitat, el tast no és molt llarg. En el final persisteix una mica d'amargor suaument seca.
Cal anotar un discret toc mineral que no acabem d'apreciar positivament (com de bicarbonat) així com una nota lleugerament medicinal que no trobo del tot desentonada.

Nas 2

Amb molta escuma, domina el llúpol amb notes d'herba, heura i resina. També apareix un no-res de Pi i de fusta. Al final de l'escuma potser cal citar una mica de canyella. Però és un aspecte fugisser.
Passada l'escuma, surten els caramels molt fets però sense cremar. Cal insistir sobre el fet que aquesta cervesa no te cap aspecte cremat.
Apareixen notes fruitades molt poc intenses i poc discernibles. Tal vegada quelcom de pera. (Pera al forn amb vi!)
El conjunt aromàtic recorda una mica una melmelada molt feta barrejada amb melassa de canya. L'alcohol segueix essent molt present.

Boca 2

Important viscositat, cos ple però molt poca efervescència.
Sensacions de moscatell o de mistela amb un aspecte d'alcohol potser una mica exagerat.
Es poden descriure notes de pansa i cítriques.
Cal tornar a citar els caramels poc dolços a punt de cremar.
A la llarga es manifesta una mica d'acidesa.
La cirera confitada torna a sorgir acompanyada de la pera al forn amb vi.
D'amargor, en trobem ben poca, queda molt ben integrada i ajudar eficaçment a refrescar el conjunt que sinó, podria ser una mica embafós.
Repetiria l'aspecte una mica medicinal.
El retorn es fa en lleugera amargor, és llarg i un pèl dolç.

Impressions generals

En definitiva, ens trobem davant d'una cervesa amb un aspecte d'alcohol molt (potser massa) poderós. La sensació d'alcohol és més forta que els 8º nominals.
Tot i així es tracta d'una cervesa molt bevible, passadora, contundent, prou equilibrada i, encara que des del punt de vista estilístic no sigui un requeriment, passa prou bé la set. I ja que parlem d'estil, s'ha evitat molt bé la trampa de les aportacions cremades dels malts foscos.
No estic segur que l'afegit de panses sigui especialment determinant ni necessari. Entenem que s'ha volgut realçar un aspecte original però crec que la composició te prou qualitat i no necessita cap mena d'artifici.
Pel demés, el perfil dolç que seria d'esperar es manté en intensitats mínimes que el fan amable i agradable.
Molt personalment, trobo l'alcohol massa present i no trobo del tot adequat el to mineral que, no per ser molt discret, passa desapercebut.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada