29 de desembre 2014

Fitxes de degustació - Struise - AARDMONNIK

Struise Brouwers

AARDMONNIK - EARTHMONK



Estic una mica perplex pel nom de la cervesa. Aardmonnik significa alguna cosa com "monjo de terra" o "monjo terrenal". ara que hi penso, tenint en compte que les etiquetes serveixen per atraure l'atenció d'una forma o d'una altra, tindríem aquí una espècie de contradicció: un monjo és una persona que es dedica a la vida espiritual poc o gens terrenal. Al mateix temps, sabem que el s monjos són experts en arts de broueria, especialment en el seu aspecte més misteriós que és la fermentació. Per tant tant en el nom com a la vida, els monjos han d'assumir aquesta contradicció que ens atrau l'atenció.

Al marge d'això, no acabo de veure la relació dels monjos amb l'ésser del dibuix, mig gat, mig gos, parent de Smeagol sobre fons de pel·lícules de Tim Burton.

La broueria

http://struise.com/
Brouwerij "Het Oud Schooltje"
Kasteelstraat 50
8640 Oostvleteren

La cervesa:

Estil: Flemish sour ale / Vlaams Oud Bruin
BJCP:
Complexa combinació d'èsters afruitats i caràcter ric de malt. Els èsters generalment aporten reminiscències de panses, prunes, figues, dàtils, cireres negres o prunes seques. També és comú el malt amb caràcter de caramel, toffee, taronja, melassa o xocolata.
Els fenols especiats poden ser presents en baixes quantitats per a donar complexitat. El caràcter del xerès pot ser present i denota una cervesa envellida. Hi pot haver una lleugera aroma agre, i pot augmentar moderadament amb el temps, però no ha de créixer fins a donar un caràcter perceptible acètic/avinagrat.
L'aroma de llúpol és absent.
Si es percep el diacetil seria en quantitats molt febles i com a complement de l'aroma.
Presentació: ampolla de 33cl.
Caducitat: 27-04-2016
Lot: 10/08/24/03/2011
Categoria: S
Alcohol: 8% vol.
Ingredients: no en sabem res. Només diu l'etiqueta que hi ha espècies.

Descripció

En destapar:

Una mica de vinagre, panses, vi dolç, melmelada de préssec i melassa.

Aspecte:

Escuma de color bastant tenyit i més aviat escassa tot i que mitjanament persistent. Bombolles molt grosses.
Cervesa molt fosca amb tocs marrons i caoba. No es pot distingir si és transparent o si te pòsit. És pràcticament negra.

Nas 1

D'entrada, podem trobar notes acètiques i vinagrades. Al mateix temps, tot i que una mica menys intensa, apareix una poderosa nota de malt amb aspectes de melassa però no de caramel.
També es pot identificar amb certa comoditat notes fruitades que suggereixen pansa, pruna seca i cirera confitada.
Altrament i més endarrere, podem parlar d'ametlla o, millor dit, de massapà, de terra (quasi res), de melassa molt feta i una mica de salsa de soja. També ametlla amarga i el pinyol de la fruita.
Trobo que domina l'aspecte de vinagre que, si bé no és desagradable del tot, cobreix una mica els altres aspectes d'un tel no del tot integrat. Diria un pèl massa avinagrat. No es poden apreciar notes cítriques.
Un perfil general olfactiu notablement complex.

Boca 1

En boca i en fred, el conjunt queda prou integrat. D'entrada trobem un aspecte dolç molt ben mesurat. Aquest aspecte i l'acidesa són moderats i bastant equilibrats. De moment no hi ha domini notable.
La nota àcida és molt mesurada i refrescant.
El malt aporta aquesta dolçor mitigada però justa.
Al principi es nota molt el préssec, la cirera confitada i la pansa. Quan s'escalfa la cervesa en boca, l'acidesa acaba dominant i condueix a una exagerada però no punyent sensació de vinagre.
El cos és entre fluix i mitjà. L'efervescència és quasi nul·la mentre que l'alcohol queda completament integrat.
L'amargor es manifesta molt a la llarga en un to tot just perceptible. I desapareix al cap de poca estona.
El final és lleugerament sec, quasi res.
Les aromes en boca es componen de melassa i d'un toquet curiós de salsa de soja. El vinagre és alhora suau i massa present.
No trobo que aquesta cervesa quedi especialment integrada principalment per l'excés de sensació de vinagre que atribueixo sense estar segur a l'àcid acètic. Però aquesta acidesa NO és punyent.
No hem d'assenyalar cap defecte tècnic conegut.

Nas 2

El que es nota primer és el perfil de vinagre, suau, gens picant tot i que massa intens. Just al darrere, podem notar un toc de massapà.
També cal descriure melasses a diversos nivells de caramel·lització. Amb elles es poden distingir notes de salsa de soja.
Ara, l'aroma de vinagre (no l'acidesa) molesta i cal aspirar fortament per que passi ràpidament i permeti trobar altres coses. I aquestes son olors de pansa, d'albercoc sec i de pruna seca.
També hem d'assenyalar fusta, com de llapis i alguna cosa d'oxidació (T2N) poc avantatjosa.
A mesura que la cervesa s'escalfa, els tocs de vinagre i de paper d'assecar augmenten.
I en temperatures una mica més altes, la cervesa ja no dóna aquella sensació de bona composició o d'equilibri.

Boca 2

Notes un pèl salades. Quasi res però hi són. Bon to dolcet i de salsa de soja.
El cos és una mica més consistent i l'acidesa menys forta al contrari de la olor de vinagre que va augmentant.
Els fruitats apareixen molt madurs i/o confitats: pansa, préssec, albercoc i potser cirera.
També podem parlar de quelcom de massapà.
Aquest cop sí que cal descriure un lleuger toc d'astringència i, amb el temps, hem de dir que l'aroma de vinagre es fa dominant mentre que l'acidesa segueix prou moderada. Molesta més l'aroma de vinagre que l'acidesa. Aquesta darrera és moderada i refrescant, agradable i mesurada.
No es pot parlar de cap mena d'amargor sinó d'un toquet tot just una mica sec en la persistència.

Impressions generals:

Un exemplar molt interessant de Oud Bruin atès que costa una mica trobar aquest estil de cervesa. El perfil de malt és com ha de ser i el de fermentació també, molt ben aconseguits. També com ha de ser, el perfil del llúpol es manté en zones de gran discreció aportant tot just el final delicadament sec.
Cal destacar positivament els perfils de la melassa i els fruitats.
En canvi, cal parlar de l'aroma de vinagre que acaba desafavorint el conjunt.
El toc d'oxidació no és culpa meva: tan aviat com he rebut aquesta cervesa, l'he posat a la nevera.

PS: em faig sincerament la pregunta si la olor de vinagre sense l'acidesa corresponent no seria simplement que hi ha una bona quantitat d'acetaldehid...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada