04 de febrer 2015

Fitxes de degustació - NELSON SAUVIN - Quer

Quer

NELSON SAUVIN

Estil: 

Imperial Amber Ale. És un estil que no existeix a les guies habituals. Per tant requereix alguna explicació.
El que sí existeix és la Amber Ale. Concretament, American Amber Ale. Al nostre blog. A la pàgina BJCP.
Les característiques que esperem són les següents:
Aromes de llúpol entre baixes i moderades procedents del procediment de llúpol en sec o d'aportacions tardanes de llúpols americans en l'olla de cocció. És comú un caràcter cítric del llúpol però no és preceptual. Perfil del malt entre mitjanament fluix a mitjanament fort que pot, a vegades, tapar el perfil del llúpol i pot també revelar-se en un caràcter moderat de caramels. Els èsters varien entre baixos a absents. No s'ha de trobar diacetil.
"Imperial" implica un programa sensorial complementari. Darrerament, és "imperial" qualsevol cervesa que exagera o que extrema les característiques d'un estil. Per tant estem a l'expectativa de tastar una Amber Ale amb un caràcter reforçat i possiblement més personalitzat que la versió no imperial.

La broueria:

QUER és una broueria que crec que està relacionada amb un restaurant a Berga. El projecte integra diverses persones que compleixen amb les diverses funcions necessàries en una empresa d'aquesta categoria: elaboració, distribució, presència a Internet, disseny, etc.
Crec que es fan coccions de 500 litres.
Una curiositat és que l'August, l'ànima del projecte, proposa receptes en les que el llúpol és protagonista en forma de diverses receptes monovarietals.
Aquestes cerveses es van fer servir en part en un curs sobre l'aprensió sensorial de llúpols que es va donar a 2d2despuma. Però no es tracta d'una producció "didàctica" en el sentit que l'objectiu no és ensenyar sinó gaudir del llúpol proposat. Són doncs construccions sensorials com qualsevol cervesa artesanal.

Contacte:

Web:
Adreça: 
Carrer Germans Farguell, 72
Polígon Industrial de la Valldan de Berga
08600 BERGA.

La cervesa:

 

Dades tècniques :

No tenim cap més indicació a part de l'ús de llúpol Nelson Sauvin. Possiblement s'hagi procedit a un llúpol en sec.
No sabem res de malts i la fermentació deu ser alta fermentació.
Data del tast: 04/02/2015
Presentació: 33cl.
Alcohol: 8%Vol.
Amargor: 80 IBU.
RSIPAC: 3005649/CAT
RGSEAA: 30.012569/B
Lot: Agost 2015/27
Caducitat: deu coincidir amb el nº de lot.

Descripció:

 

En destapar:

Olors acaramel·lades i al cap de poca estona, olor de pebrot i d'herba.

Aspecte:

Escuma de color d'ivori amb diverses consideracions de densitat però en general tirant a densa. També és persistent i forma notables garlandes.
La cervesa és gairebé completament transparent, de color d'ambre fosc. No detectem cap pòsit.

Nas 1

Fortes olors de pebrot, de resines, florals i fruites.
En fruites hauríem de citar especialment poma (roja) i raïm (quasi pansa).
Es troben aspectes dolços notables i molt llaminers. Parlaria de caramels, de melmelades (no molt fetes), especialment d'albercoc.
Cal afegir la possible presència de notes de llaminadura.
L'alcohol es nota bastant però no s'aprecia cap toc de dissolvent. Insistint molt i potser sortint de mare, trobem quelcom de Canyella i vainilla. Ja em direu si me'n he anat de l'olla.
El perfil general en nas és prou compacte i molt atractiu.

Boca 1

El cos és notable, entre mitjà i mig fort.
La viscositat és notable i recorda una mica la d'un vi dolç. Però la cervesa no és tan dolça com aquest vi dolç tot i que la dolçor és prominent al cap d'una estona.
L'efervescència és més aviat fluixa però agradablement picantona.
L'amargor és quasi immediata i bastant intensa. Fa un contrapunt molt sòlid a la dolçor introduint un aspecte general prou equilibrat. Aquesta amargor malgrat ser intensa queda rodona i de bona qualitat amb aspectes finals principals secs i metàl·lics.
Amb la cervesa molta estona en boca, augmenta la sensació de vi dolç i, especialment, també la de l'alcohol. En canvi, l'acidesa es manté en zones d'especial discreció, gairebé imperceptible però igualment molt llarga.
Es poden discernir bones notes de pansa i potser alguna cosa de melmelada d'albercoc. En boca, les aromes de caramels es manifesten molt poc i queden atrapades a la xarxa del llúpol que es revela definitivament dominant.
Amb una còrpora tan consistent, podríem esperar una llarga i forta persistència. Però aquesta, si bé és llarga, no és tan intensa i es fa en amargor i en tocs de pansa.
Una curiositat potser és que les olors de pansa poden ser aportades per alguns malts o pel mateix Nelson Sauvin.
Concretament, d'aquest llúpol, hem assenyalat el pebrot verd i la pansa i també cal afegir quelcom de llimona o de grosella.

Nas 2

En nas altre cop, podem parlar primer de carxofa, de raïm blanc, quelcom d'herba (saba) i pebrot verd. Aquestes coses es noten millor amb molta escuma. No trobo res de balsàmic però si en parlo és que hi ha quelcom. Però no ho identifico.
Passada l'escuma, arriben notes dolces de melmelades i fruites confitades. Especialment, meló confitat! Però també pansa, melassa de canya, melmelada de taronja i cirera confitada.
L'alcohol es nota menys però seguim rebent una sensació "vinosa".

Boca 2

L'efervescència és més aviat baixa però fina i refrescant. Potser la mesura més justa o potser un pèl fluixa.
La sensació de cos és notable, entre mitjana i mig forta. Trobem sucres potser en excés.
L'amargor és intensa, al límit de l'astringència però sense arribar-hi. Val a dir que es posa en evidència una molt bona qualitat d'aquesta amargor. Només es desequilibra cap a metàl·lica molt a la llarga. Però, com dèiem,  no arriba a ser desagradable.
En olors retronasals apareixen fruites confitades, especialment meló i cirera. També algun toc de melassa. Potser cal comentar que tenim un aspecte dolç passat de voltes, potser una mica embafador (cloying).
Es nota bé l'alcohol.
La cervesa resulta bastant bastant bevible i diria que mitjanament digestible, limitació introduïda per l'aspecte dolç una mica exagerat. Tal vegada caldria veure com s'ha desenvolupat l'atenuació.

Impressions generals.

Una cervesa de perfil general intens i en algun aspecte fins i tot fregant l'extrem. La composició general pateix una mica de la intensitat i no acaba d'integrar especialment l'alcohol.
La combinació aromàtica queda molt bé, de complexitat apreciable.
El perfil aromàtic de Nelson Sauvin es posa bastant en evidència i la seva intensitat és el que volia aportar la denominació "imperial". Al final la batalla entre dolç i amarg queda en taules.

Nota:

Nelson Sauvin:
Filiació: Creuament entre Smoothcone (NZ) i un mascle Neo Zelandès sense especificar.
Aromes: 
Vi blanc fruitat, agrassó (grosella verda) raïm, pebrot verd.
Dades tècniques:
Àcids alfa: 12-13%
Àcids beta: 6-8%
Co-humulona: ~24% del total d’àcids alfa.
Olis totals: ~1,1mL/100g
Mircè: ~22,2% del total d’olis
Humulè: ~36,4% del total d’olis
Cariofilè: ~10,7% del total d’olis
Farnesè: menys de 1% del total d'olis

A 100ºC d’infusió, 45min, aigua “normal”, 2g/L:
Aromes: 
Taronja, carxofa, llimona.
Després de la cocció: 
Til•la, Pebrot (-), Herba fresca, Resina (-), Mandarina, Moniato, Mora (i altres baies), Dolç, Farinetes de fruita, Plàtan, Poma, Sabó.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada