Jopen
HOPPENBIER
La broueria
Jopen és el nom que se li donava als uns barrils de 112
litres que es podien trobar als embarcadors del riu Spaame. Spaarne és un riu
d'Holanda Septentrional parcialment canalitzat que connecta el canal de
Ringvaart amb una ramificació del canal del mar del Nord. El riu Spaarne
travessa Haarlem, Heemstede i Spaarndam.
En 1501, es va registrar a Haarlem, la primera recepta
municipal de cervesa després de la recent introducció del llúpol en el brouat.
Aquesta recepta, així com la de 1407 va ser reproduïda a la
Universitat de Lovaina. És el resultat d'unes recerques històriques que es van
fer per tal de celebrar els 750 anys de Haarlem.
La casa JOPEN fou fundada en 1994. No m'ha quedat clar on i
com. Només diré que en 2005, van comprar una església a Haarlem, Jacobskerk,
per tal de fer-hi un restaurant, gran cafè i broueria. En 2010 es va inaugurar.
Les cerveses produïdes en l'actualitat són, Jopen Koyt,
Jopen Gerstebier, Jopen Hoppenbier, Jopen Doubting Thomas, Jopen Mooie Nel IPA,
Jopen Jacbus RPA, Jopen extra stout, Jopen Adriaan Wit, Trinitas Tripel, Jopen
Malle Babbe, Jopen 4-granen Bok, Jopen Lentenbier, Johannieter. En altres
èpoques, he degut tastar una Export que feien i que era absolutament superior.
Contactes:
Jopenkerk
Gedempte Voldersgracht 2
2011 WD Haarlem
023 – 533 41 14
evenementen@jopenkerk.nl
www.jopenkerk.nl
Jopen Proeflokaal Waarderpolder
Emrikweg 21
2031 BT Haarlem
023 – 533 41 14
evenementen@jopenkerk.nl
www.jopenproeflokaal.nl
Jopen B.V.
Emrikweg 19
2031 BT Haarlem
info@jopenbier.nl
www.jopenbier.nl
KvK-nummer: 34098342
BTW-nummer: NL805723572B01
Dades tècniques
Recepta de 1501
Ordi, avena, blat.
Alcohol: 6,8%vol.
Presentació: ampolla 330cl
Cad: 30-01-2017
Altres indicacions: 14:30
18B15 L14187/15
Descripció:
En destapar:
Aromes de caramels i herba. Potser quelcom d'oxidació?
Aspecte
Escuma blanca, mitjanament densa, normalment persistent i
formant bones garlandes.
Cervesa daurada, al principi molt transparent però presentant
un final prou enterbolit (d'altra banda molt moderat).
Nas 1
Bones olors afruitades, herboses i florals.
Les fruites són dolces, molt dolces i trobem especialment
pinya i meló.
També es pot descriure un aspecte especiat lleugerament
pebrat. Potser també quelcom de canyella.
L'herba es nota fresca, més aviat olor de prat. Les notes
florals, no són molt evidents però podrien indicar roses.
El fons dolç és notable. El perfil del malt és bastant sòlid
però es fa difícil detallar-lo.
Parlaríem de forneria molt dolça, especialment magdalena.
El conjunt és bastant equilibrat cosa que desconcerta una
mica i limita la identificació dels components aromàtics.
Boca 1
Efervescència fina, relativament intensa, un pèl picant (o
vivaç).
El cos és una mica més rodó que mitjà.
L'amargor és molt discreta. També es pot descriure una
acidesa residual molt fluixa però notable.
Aspectes especiats i resinosos del llúpol. Pebre i potser
anís.
Curiosament, després de descriure una forta nota de fons
dolça en nas, no trobem cap mena de dolçor, al menys al principi, en boca.
Sembla molt ben atenuada. Un aspecte d'altra banda que es combina molt bé amb
l'acidesa residual.
Es nota l'escalfor de l'alcohol però res de dissolvent.
A mig tast, l'amargor apareix, intensa però rodona i de bona
qualitat. Principalment és seca i resinosa. Molt cap al final, es desenvolupa
també un punt balsàmic molt retingut.
Nas 2
Amb molta escuma, podem identificar molta herba, resina i,
sorprenentment, res de sofre, absolutament res. També podem parlar de pebre.
Sense escuma, apareixen aspectes de fruites dolces i quelcom
de saponària. Tocs de raïm blanc, albercoc i pinya fresca.
Cal assenyalar un fons dolç de magdalena i/o de pa de
pessic. Tot molt discret.
En aquesta passada, el perfil del llúpol és dominant i el
perfil dolç de fons és més dissimulat.
Parlaria d'un no-res oxidat.
Boca 2
Fons dolç amable i afalagador, no gens intens però present.
Efervescència fluixeta.
A l'inici, l'amargor és gairebé nul·la (i això és una altra
sorpresa en una cervesa teòricament centrada en el llúpol) i hi podem associar
una clara olor de pebre negre.
El cos és una mica més fort que mitjà.
L'amargor, quan comença a expressar-se és de molt bona
qualitat i, en aquesta segona passada, menys intensa.
Es nota una mica d'escalfor de l'alcohol però no la seva
aroma.
Definiríem olors de magdalena i de pa de pessic. Alguna nota
"caramel·losa" molt lleugera que combina molt bé amb l'amargor.
Acidesa residual notable però molt poc intensa.
Un cop empassada la cervesa, l'amargor agafa més entitat
sense arribar a res excessiu.
Impressions generals i altres apreciacions
Una cervesa fàcil de beure i fàcil de pair. Passa bé la set.
És persistent. L'amargor i el fons de malt es combinen perfectament formant un
conjunt molt homogeni.
En el retorn, es presenten algunes notes balsàmiques molt
discretes.
El conjunt dóna finalment una sensació d'intensitat molt ben
equilibrada i compensada. La idea és doncs de bastanta elegància tot i que al
final ens trobem completament decantats cap al llúpol però sense perdre el
conjunt.
Diria que, malgrat el to lleugerament oxidat, ens trobem
davant d'una molt bona combinació
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada