15 de gener 2016

Fitxes de degustació - ALEGRIA DE VIVIR - French Saison


Alegria de Vivir 

French Saison

Dades tècniques:

Alcohol: 5,7%Vol
Amargor: 22 IBU
Color: 11 EBC
Presentació: ampolla de 33cL
Consum preferent: 30-09-2016
No hi ha indicació de lot

L'estil segons el BJCP:

Flavors afruitats i especiats entre mig-baixos a mig-alts amb una base suau de caràcter de malt entre baixa i mitjana, sovint acompanyada de notes de gra. L'amargor és típicament moderada a alta, tot i que hi pot haver alguna acidesa en lloc de l'amargor (cap de les dues sensacions hauria de ser forta al mateix temps). L'atenuació és extremadament alta, cosa que dóna un final sec característic essencial per l'estil. Una Saison no hauria mai d'acabar dolça. El caràcter afruitat introdueix freqüentment cítrics (taronja, llimona), i l'especiat inclou sovint el pebre. Cal permetre una certa variació d'equilibris entre especiat i afruitat. Això és sovint introduït pel llevat escollit. Els flavors de llúpol són entre baixos i moderats i sovint de caràcter terrós o especiat. L'equilibri es decanta cap als caràcters de llúpol afruitats i especiats alhora que l'amargor o l'acidesa no tapen aquestes aromes. Les versions més fosques oferiran un caràcter de malt més fort amb un elenc de flavors derivat dels malts més foscos (torrat, pa, pa de pessic, xocolata, etc.) que donen suport al caràcter afruitat-especiat de la cervesa (flavors torrefactes no són típics). Les versions més fortes tindran més flavor de malt en general al mateix temps que una lleugera impressió d'alcohol. Les herbes i les especies són completament opcionals, però si se'n introdueixen, cal que sigui de forma moderada i no poden desmerèixer el caràcter aportat pel llevat. El final és molt sec i el regust és típicament amarg i especiat. L'amargor del llúpol pot ser restringida tot i que pot semblar accentuada degut als alts nivells d'atenuació.

Comentari annex:

L'etiqueta proposa "una French Saison". No sé si l'afegit de French significa alguna cosa.

Descripció:

En destapar:

Olors cítriques, principalment de llimona. Tocs de pa.

Aspecte:

Escuma blanca, d'espessor variable però amb bombolles que tendeixen a ser semi grosses. Forma adherències però no és gaire persistent.
La cervesa és de color daurat intens i gairebé completament transparent. El fons de l'ampolla presenta molt poc pòsit i aquest es queda enganxat al fons un cop oberta l'ampolla.

Nas 1

En primer lloc, es poden identificar notes de pa blanc fresc. Gairebé en un mateix nivell d'intensitat podem apreciar alhora tocs d'herba i florals.
En aquesta fase, el cítric ha quasi completament desaparegut.
Molt enrere és possible notar quelcom afruitat però és poca cosa. Aquest perfil apareix primer com a relativament simple i sense identificar.
A la llarga es pot notar com les olors de llúpol, primer molt discretes, surten del seu cau i es concentren en una aroma general barrejada gairebé fenòlica.
Val la pena tenir paciència perquè també acaben apareixent notes de magdalena.

Boca 1

Efervescència fina i picant. Molt alegre i vivaç. Refrescant.
Sensació viscosa de cremositat que no condueix a més cos.
Bones olors de pa fresc, especialment molla.
Fortes olors afruitades. Diria que hi dominen les olors de maduixa.
L'alcohol introdueix una ica de sensació d'escalfor però no és res especialment fort. Discret i tímid.
També apareix un molt lleuger to salat que recorda el que tenen les cerveses de blat.
El cos és lleuger. Cervesa molt fàcil de beure i de pair.
Molt lleuger to dolç, quasi res.
Apareix una lleugera acidesa gairebé residual. La trobo més perquè la desitjo que perquè hi sigui realment.
El perfil del malt és més intens de compte des del punt de vista estilístic i també trobo a faltar més presència de llúpol. Són accents lleugers, no defectes ni desviacions.
L'amargor és molt discreta. També en voldríem una mica més, tal vegada sigui massa moderada.
Malgrat el fons dolç que hem descrit abans, el final d'aquesta cervesa és sec i resulta molt ben atenuat.
En general, persisteix bastanta estona però aquesta qualitat és de molt poca intensitat. La persistència no comporta aspectes aromàtics mencionables.
Molt al final, apareixen notes florals, possiblement del llúpol. Agradable acomiadament.

Nas 2

Amb molta escuma, es nota molt bé el ferment fresc. També apareix el llúpol, bastant fort: llimona, herba fresca, saba. Podem afegir alguna cosa terrosa i quelcom de fusta.
Mentre va passant l'escuma, apareixen notes de malt amb evidents tocs de pa blanc. Tot i així, en aquesta fase, aquest perfil queda una mica dissimulat.
En general, aquesta cervesa presenta un cert aspecte agrest que és el que correspon a la Saison, però em falta tot el joc entre llúpol i aportacions de la fermentació.

Boca 2

Notes de fons dolces que van augmentant.
Efervescència molt fina i activa.
En boca, els afruitats apareixen millor però segueixen essent tan discrets que no resulten identificables. Es noten com a "aspecte afruitat" i prou. Buscant molt, puc acabar parlant d'albercoc, de préssec i de mandarina. Però és prou forçat.
El malt torna a aportar un molt lleuger però distingible aspecte salat que afegeix una mica de força al cos.
L'acidesa és gairebé exclusivament residual. Aquí em permeto una apreciació personal per avançar que aquesta acidesa em sembla insuficient.
Es pot descriure una viscositat vellutada.
Forçant una mica trobo quelcom fenòlic especiat. Potser clau, potser pebre. Però només potser.
L'amargor és especialment discreta. I les aromes es queden a un nivell pràcticament indefinit. Insistint i buscant puc arribar a descriure quelcom floral i un toc de saba.
Es produeix un retorn que permet apreciar una amargor de molt bona qualitat, fina i rodona tot i que massa fluixa en les fases anteriors. L'acompanya una nota floral, un pèl d'herba i quelcom de mandarina. Un retorn ric, val a dir-ho!

Impressions generals:

En general, aquesta cervesa és bastant més discreta del compte. I no crec que sigui perquè els perfils es puguin quedar a dins o estiguin impedits d'expressió. Crec que és una opció estètica escollida que allunya aquesta cervesa, d'altra banda fina i elegant, de la seva definició estilística. Potser una mica menys d'elegància i una mica més de rusticitat hagués estat més a prop de l'estil.
Val a dir que es tracta d'una cervesa molt fàcil de beure i de pair i que passa molt bé la set. És força refrescant i agradable, no ens càpiga cap dubte.
No és tampoc especialment persistent però no li falta el punt que convida a beure'n més.
Em falta un pèl d'acidesa i d'amargor alhora que em sobra un punt de malt. La combinació no presenta defectes que jo conegui i queda molt ben lligada malgrat sortir una mica de l'estil.
En opinió meva, el retorn que hem descrit va més en la línia del que entenc com a Saison que tota la cervesa mateixa.
Per a mi és més viscosa del compte, massa vellutada, massa confortable.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada