15 de gener 2016

Fitxes de degustació - ALEGRIA - Juanito Polarez



Alegria
en col·laboració amb
Pirate Brew de Berlín

JUANITO POLAREZ

Estil: 

hoppy black Lager
Dades tècniques:
No en tinc cap
Només sé que s'han fet unes addicions de Polaris (veieu nota al final).
Estil de base (Schwarzbier):
Aromes de malt entre lleugeres i moderades. Poden presentar un caràcter que pot anar de net i neutre a una qualitat rica de pa i malt. Aromes de malt torrefacte entre lleugeres i moderades que poden aportar un paladar amarg de xocolata que persisteix fins al final. Mai ha de quedar res cremat. Amargor entre mig-baixa a mitjana que es pot mantenir fins al final. Aromes de llúpol especiat, floral o herbaci entre lleugeres i moderades. Caràcter net de BF. El regust tendeix a assecar-se lentament i a persistir, posant en evidència l'amargor del llúpol amb uns aspectes complementaris torrefactes al rerefons. Podrem trobar alguna dolçor residual però no és preceptual.

Descripció:

En destapar:

Guèiser fluix però guèiser. No es pot apreciar el perfil d'obertura.

Aspecte:

Escuma molt generosa, bastant densa i de color colrat. Notablement persistent i formant poques adherències.
Cervesa de color de caoba molt fosc i, en la mesura que es pot distingir, poc transparent.

Nas 1

Fortes olors de llúpol amb resines diverses, herba tallada, saba, floral blanc (no dolç). Gran presència de pebre i de te verd. El conjunt d'aportacions del llúpol és fort i no s'adequa al que s'espera d'una Schwarzbier convencional però no deixa de constituir una entrada aromàtica molt fresca i acollidora. Una sensació molt positiva. (Potser caldrà adscriure aquesta cervesa a una altra categoria...)
Darrere d'aquest foc d'artifici de frescor aromàtica, costa de trobar coses perquè el perfil esmentat és molt dominant. Tot i així, a moments, poden passar fortes llambregades de pruna negra seca i tons discrets però notables de torrefacte.
Sinó, i esforçant-se una mica, podem parlar de notes de melassa i de ribes negres (cassis).
Cal assenyalar un to que s'assembla al SO2 sense que jo pugui afirmar que és això.
També hi ha un teló de fons dolç però no encaramel·lat.
I al final, a la llarga, podem parlar de pa fortament torrat, gairebé cremat.

Boca 1

Efervescència molt ben mesurada, fina, gens dura, agradable.
Cos tirant a lleuger i viscositat mitjana.
D'entrada, es descriuen notes cremades, un pèl cendroses.
El fons és altre cop lleugerament dolç però no es pot parlar de falta d'atenuació. La viscositat que citàvem sembla estar relacionada amb aquest fons dolç.
Bones olors de pans. En boca apareixen com menys torrats que en nas.
Lleugeríssima nota salada.
Aromes de llúpol no massa intenses però riques i complexes. Apareix empebrat i floral (flor blanca no dolça, potser Ravenissa). També podem descriure notes de saponària, aportacions mentolades i un aspecte finament cítric.  
L'amargor és molt ajustada i fina. La seva qualitat és espectacularment òptima. Combina molt bé amb les sensacions lleument dolces, amb el cos, la viscositat i amb l'efervescència.
Cervesa en general prou persistent, tot en suavitat, un pèl seca, just per convidar a més.
Al final, el retorn és de llúpol, lleugerament amarg, un pèl sec, resinós, floral i una mica d'herba. Absolutament gens astringent, ni aspre ni tan sols rugós.
En aquest retorn, també apareix la melassa i la nota tot just una mica torrefacte. Compte amb aquest torrefacte que tot i ser molt fluix, pot introduir quelcom de cendra.
No es pot apreciar gairebé res del perfil del ferment.

Nas 2

Amb molta escuma: Olors de carxofa, resines, herba, te verd i pebre. També quelcom de bleda bullida. Aspectes florals molt frescos, balsàmics. Rosa blanca, poc madura, gens dolça.
Sense escuma: En aquesta fase, podem dir que el malt recupera una mica de protagonisme. Es poden apreciar olors de melassa, no de caramel, pa torrat, crosta fortament torrada i alguns tons lleugerament cremats. Podria descriure cafè però seria molt poc. No sembla gaire evident.
Sinó, cal descriure un lleu to cítric, olor de pruna negra seca, olor de fruita roja molt confitada, barreja de melmelades de mora i de tons de pera potser fins i tot de pera al forn amb vi. 
Els tons de cremat i de torrefacte a punt de cremar, si bé són discrets, no acaben de quadrar. Desllueixen una mica el conjunt i podrien incloure notes de cendra.
He de tornar a descriure les notes aparents de SO2 o d'una barreja de SO2 i de T2N. Essent que és una sensació una mica picant, em decanto cap al SO2. Però seria presumptuós afirmar res rotundament.

Boca 2

L'efervescència es manté al seu lloc: just el que fa falta.
Cos més aviat modest però també perfectament al seu lloc.
Les aromes de llúpol envaeixen els sentits. Al marge de les olors de resines i d'herba fresca, cal parlar d'un creixent to de menta que ajuda en la funció de frescor, de bevibilitat i d'aparent digestibilitat. També és convenient descriure te verd que funciona com a complement dels perfils resinosos i d'herba.

Impressions generals:

Un conjunt especialment interessant, dominat per les aromes introduïdes pel llúpol. Entrada molt agradable, especialment fresca, però gens adequada a l'estil.
Tampoc pertany a l'estil la viscositat que, malgrat això, compleix eficaçment a la funció de compensar les aportacions del llúpol. També agradable.
Realment, ens trobem davant d'un conjunt molt suau, sense cap mena d'aspror ni d'astringència. La dolçor és testimonial i no implica cap defecte d'atenuació.
Crec que el malt queda molt dissimulat i podria fer-me la pregunta si calia generar un fons d'aquesta mena. Però diria que el foc d'artifici de llúpol sí requereix d'un fons que si bé no és present, és molt actiu en les seves facetes complementàries de cos, de viscositat, etc.
Un molt bon producte del qual caldria controlar millor les aportacions cremades per que no degenerin en cendres. Però la combinació està molt ben aconseguida.

Nota:

Polaris:

Pedigree: Hull breeding line
Aroma: Intense floral and pleasant mint tones
Additional Information: Bred at the Hop Research Institute in Hull and released in 2012
Alpha Acids: 18.0 - 23.0%
Beta Acids: 4.5 - 6.0%
Co-Humulone: 22 - 28%
Total Oil: 4.0 - 5.0 mL / 100g
Myrcene: ~50% of total oil
Humulene: 20 - 35% of total oil
Caryophyllene: 8 - 13% of total oil
Farnesene: < 1% of total oil


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada