- Olor:
- Aspecte:
- Gust:
- Còrpora:
- Impressió general:
- Nota històrica:
- Comentari:
- Categoria legal:
- Ingredients:
(Munic, Viena, Carafoam, CaraMünch; Perle, Hallertau, Northern Brewer, ferment Kölsch).
- Fitxa tècnica: Valors mitjans de diverses guies
D.F.=1007-1011,5ºB=2,5-2,7ºP
A.V.%=4,24-6,52%
EBU=17,6-30,5
EBC=7,4-13,4
- Exemples comercials:
Altbier
Düsseldorf
- Olor:
- Aspecte:
- Gust:
- Còrpora:
- Impressió general:
- Nota històrica:
- Categoria legal:
- Ingredients:
(Altra versió: Viena, Xocolata, Forment xocolata, Carafoam, Caramel forment,; Tettnanger, Saaz, Styrian Golding, Hallertau)
- Temperatura de servei: 8 - 10ºC
- Fitxa tècnica: Valors mitjans de diverses llistes
D.F.=1010-1016,5 g/l=2,5-4,12ºP
A.V.%=4,42-4,84%
EBU=31,6-49,6
EBC=26,5-47
- Exemples comercials:
Sticke:
Es tracta d'una variació estacional més fosca i més forta de la Düsseldorf Altbier Tradicional. Fou inventada per la cerveseria Zum Uerige de Düsseldorf i s'elabora només dues vegades a l'any. Ha d'estar llesta per al tercer dimarts de gener i el tercer dimarts d'octubre respectivament.
Una altra cerveseria de Düsseldorf, Schumacher, serveix una especialitat semblant, també dues vegades a l'any, anomenada Latzenbier. Les dates de sortida de la Latzenbier solen ser pels volts del 19 de setembre, així com a finals de novembre.
"Sticke", en el dialecte de Düsseldorf significa "secret", el que significa probablement que la broueria no en revela la recepta (el verb "sticken" en alemany normatiu, significa "brodar"). La cervesa és de cos rodó i ben llupolada , amb un equilibri sorprenent entre l'amargor i la dolçor amb toc de nou del malt, amb un potent fons de notes de malts xocolata i torrat, però no acre. La Sticke Alt sol ser de color coure fosc, té la complexitat d'una cervesa d'alta fermentació, el toc floral del llúpol noble i l'escuma cremosa d'una Pils. Té també el final net, suau i llis d'una Oktoberfest. El seu nivell d'alcohol típic és d'aproximadament 5,5% vol. (a vegades més), en comparació amb els 4,7-4,8 % d'un Altbier regular. La broueria Zum Uerige també fa un Sticke encara més forta , anomenada Doppelsticke, que té al voltant de 8,5% vol.
La Sticke és la Altbier més forta i més escassa que hi ha. Per comprendre el seu estrany nom, primer hem d'aprofundir en una mica d'història lingüística: "Sticke" és una versió escurçada de la paraula "stickum" en "Plattdeutsch" (baix alemany), que es pot traduir com a "secret". L'origen de la Sticke, segons la tradició local, data d'una època en què encara es mesuraven els ingredients de la cervesa a ull. Si el mestre brouater cometia un "error" i posava una engranada massa generosa, llavors havia de compensar afegint una dosi suplementaria de llúpol. La cervesa acabada a partir acabava essent una beguda forta i substancial.
D'alguna manera, la Sticke és a la Altbier el que la Bockbier és una lager "normal". Com que el Sticke es generà en base a un error, poques vegades s'elaborava de la mateixa manera. La notícia de l'error d'un mestre brouater, s'escampava ràpidament entre els iniciats, que es passaven el "secret" de boca a orella, per sota dels mantells, en una mena de "brodat" social, "stickum" o "sticke". Estar en el secret, "Sticke" devia ser tot un privilegi. Es diu que aquest "stickum" rebuscat, compartit entre els afeccionats, es va convertir en l'origen del nom de la cervesa.
Font: http://www.germanbeerinstitute.com/Sticke_Alt.html
Altbier
Nord Alemanya
- Olor:
- Aspecte:
- Gust:
- Còrpora:
- Impressió general:
- Comentari:
- Ingredients:
- Fitxa tècnica: Valors mitjans extrets de diverses llistes.
D.F.=1012-1019 g/l=3-4,75ºP
A.V.%=4,75-5,5%
EBU=25-40
EBC=24-44,5
- Exemples comercials:
Münster Altbier
Una versió de ALTBIER més clara i menys amarga. Hom sol utilitzar una notable proporció de forment en la seva elaboració. Aroma de malt entre baix i mitjà. No hi ha olor de llúpol, i molt poc de la seva aroma. Baixa amargor. Color d’ambre entre clar i lleuger. Alguns exemples presenten fermentació làctica.
- Fitxa tècnica
A.V.%=4,5-5,5%
EBU=12-25
EBC=7-20
- Exemples comercials:
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada