17 d’octubre 2011

Nova cervesa: STERNA HIRUNDO

Sterna Hirundo és el Xatrac. N'hi ha un munt al Delta de l'Ebre. Apareixen a la primavera i solen migrar cap a l'Àfrica al Setembre-Octubre. Nien i es reprodueixen al Delta.

La cervesa que durà aquest nom i que brouarem la setmana que ve serà una mena de Kölsch. Dic una mena perquè els fabricants d'aquest estil de cervesa són molt gelosos del seu producte i de la seva marca. Tant és així que és una de les poques denominacions d'orígen en el món de la cervesa.
Direm doncs que fem una imitació. Més o menys haurà de tenir aquest aspecte:
La farem principalment amb malt Pils, una mica de Munic i una punteta de blat per a l'escuma. Els Llúpols seran o bé només Spalter Select, o bé hi haurà una mica de Hallertau també, o alguna cosa un pel seca... Ja ho veurem. Pel que fa a la fermentació, sabem que es tracta d'una cervesa d'alta fermentació i que la forcen cap a baixes temperatures. Bé, nosaltres no tenim la tecnologia per a forçar les temperatures, per tant la fermentació es farà a temperatura de celler.
Intentarem fer-ne 20 litres. Estic estudiant com fer-m'ho per preveure totes les pèrdues d'aigüa i aconseguir aquesta quantitat de cervesa acabada.
Pel que fa al llúpol, crec que posarem una mica de Cascade.
23 Octubre 2011: Hem fet la Sterna Hirundo: No ens hem pogut resistir a posar una mica de malt biscuit, cosa que no pega amb la Kölsch ni de conya! El resultat és que el color és massa fosc per a aquest estil. També crec que que hem posat massa llúpol.
Hem tingut problemes: en elaborar la recepta, vam calcular les pèrdues i tot plegat, però arribat el moment de l'ebandida, ens faltava lloc en la segona cassola per a posarhi tota l'aigua que feia falta i escalfar-la. De manera que ens vam quedar curts de gairebé 5 L d'aigua.
Durant la filtració vam veure que realment faltaven aquests litres per a fer els 20 litres: els vam afegir doncs al que quedava d'aigua d'esbandida i així hem arribat als 20 litres. A 20ºC tenim una densitat de 1054 que és un pel massa pera Una Kölsch (1044 a 1050). Haurem d'acceptar que NO hem fet un Kölsch... Ara cal deixar qu fermenti i veure què tal. Si surt amb un mínim de correcció, li haurem de dir alguna altra cosa. Potser ni es dirà Sterna, trobarem algun altre nom per poder reservar aquest a una autèntica Kölsch que fariem més tard.
13/11-. El Dilluns passat (31-10-2011), vam posar la Sterna en ampolla. Per la olor, jo diria que la quantitat de llúpol és encara massa gran, però el color, s'acosta bastant. D'ací a un més direm més coses.
15/11- Ahir vaig provar la Sterna. M'havia quedat una ampolla a mig omplir i la vaig tastar. Confirmo la primera impressió: massa llúpol...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada