19 d’abril 2013

Cerveses d'abadia - 03 - Antecedents culturals


Antecedents culturals: 3.- St Bernat de Claravall.

Situació de Claravall
 En 1112, Sant Esteve Harding va rebre Bernat de Fontaine-les-Dijon i una trenta de membres de la seva família com a monjos de Cîteaux. El jove Bernat, amb un carisma i un talent excepcional, va ser enviat el 1115 a Clairvaux, a la Borgonya, per iniciar una fundació d'un nou monestir de Cîteaux. Des d'aquest moment es donarà a conèixer en el món cristià com Bernat de Claravall (Clairvaux=Claravall). Conduït per Sant Bernat, el moviment cistercenc va començar a estendre's ràpidament per tot Europa, de manera que al final del segle XIII, hi havia més de 500 monestirs.
St Bernat va ser una de les personalitats més influents de la primera meitat del s XII així com també un dels més grans mestres espirituals de tots els temps. Va ser requerit com a conseller i com a mediador pels poders instal·lats de la seva època. Més que res, va ajudar a resoldre el cisma papal que va començar en 1130 amb l'elecció de l'antipapa Anaclet II. La seva influència va arribar al seu punt màxim quan un dels seus fills espirituals, el monjo cistercenc Bernat, abat de Tre Fontane, va ser elegit Papa Eugeni III en 1145.

En el decurs dels 38 anys del seu abaciat, Bernard va assistir personalment a la fundació de 65 monestirs cistercencs. Malgrat la intensa activitat que mantenia, va trobar temps per escriure diversos llibres sobre temes d'espiritualitat o teologia. La seva obra mestra espiritual, els Sermons sobre el Càntic dels Càntics, que va començar en 1136, encara no estava acabat en el moment de la seva mort a Claravall el 20 d'agost 1153.
Capítol anterior
Capítol següent 
Cerveses d'abadia. Taula de matèries.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada