19 d’abril 2013

Cerveses d'abadia - 04 - Antecedents culturals

Antecedents culturals: 4.- El Císter després de St Bernat.

El primer monestir cistercenc per dones va ser fundada a Tart, a la diòcesi de Langres (ara Dijon), en 1125 per les monges de l'Abadia de Jully. Era una dependència de Molesme, i aquí és on Santa Humbelina, germana de Sant Bernat, va viure i va morir. Sant Esteve Harding va establir el monestir com a casa filla de Citeaux i el va confiar a la sol·licitud pastoral de l'abat de Cîteaux. Des de llavors, monestirs i congregacions senceres de monges van demanar a unir-se als monjos cistercencs a França primer i després a Espanya, on es va fundar el Reial Monestir de Las Huelgas el 1180.
L'ordre de Cîteaux al segle XII

Després del seu naixement, l'orde cistercenc va experimentar un període de creixement tal que, en només un segle, comptava ja amb un gran nombre de monestirs a tot arreu d'Europa. Però, inevitablement, també va haver d'experimentar alternances entre períodes de gran fervor i fidelitat al carisma original i períodes de reducció de la vitalitat. Per tant, va ser necessari establir reformes enèrgiques per rellançar l'esperit original de l'Ordre. És per això que el Capítol General es reunia anualment per revisar el progrés de les comunitats i assegurar la integritat de la vida cistercenca així com la uniformitat de les observances fonamentals.

Però durant tot un segle, a causa de la Guerra dels Cent Anys (1335-1435), els Capítols Generals es van suspendre, i durant el Gran Cisma (1378 - 1417) els monestirs es van trobar dividits per seva lleialtat a papes rivals. Quan la guerra i el cisma es van acabar, el Capítol es va esforçar per recuperar, a través de visites periòdiques, les comunitats que s'havien trobat més aïllades i que presentaven certa necessitat de reforma. Es va prestar especial atenció al nord d'Europa i la Península Ibèrica. A Espanya, Martín Vargas va planejar un retorn a una observança més austera i, per tal d'engegar el seu projecte, va fundar la Congregació de Castella (1425), primera Congregació Cistercenca. El Capítol General també es va dirigir a les comunitats de l'Est d'Europa, Anglaterra, Bèlgica i Flandes per oferir la seva ajuda.
Una sala capitular
En 1494, Jean Cirey, abat de Cîteaux, va iniciar amb valentia un projecte per reprendre l'observança monàstica, que havia estat debilitada per la guerra, el règim de "comanda" (règim especial que va atorgar als reis el poder de triar la abadessa o l'abat d'un monestir) i la mala gestió general. La codificació d'aquest projecte actualment es coneix com a Articles de París. A més, arran de les divisions causades per la Reforma protestant i per l'auge del nacionalisme, els monestirs de l'Ordre es va dividir gradualment en grups nacionals. Les congregacions que es van establir en moltes àrees al voltant de la primera meitat del segle XV van néixer amb un gran desig de revitalitzar l'esperit cistercenc, però tendien a desaparèixer a la primera meitat del XIX S. Es van veure obligats a adaptar el seu estil de vida a les noves exigències impulsades pel moviment de reforma que l'Església viuria.
Capítol anterior
Capítol següent
Cerveses d'abadia: Taula de matèries.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada