24 de juny 2013

Fitxes de degustació - JAI ALAI - Cigar City Brewing

JAI ALAI IPA 

Etiqueta de Jai Alai

Cigar City Brewing
3924 W Spruce Street,
Suite A
Tampa,
 Florida 33607
WEB:
http://www.cigarcitybrewing.com

 Del seu web: Cigar City Brewing va ser fundada amb la idea que la cervesa ha de reflectir l'entorn en què es fa i com a tal ha de tenir un sentit el lloc i el propòsit. Per aquest motiu posem el nostre propi segell "Tampa" en els estils clàssics de la cervesa, així estem tractant de construir un perfil que recordi el gust específic dels aliments i la fauna de la Florida o que simplement busquen fer-se ressò d'un estat d'esperit en forma líquida.

L'objectiu és sempre reflectir l'essència de Florida com la interpretem. Això podria significar l'elaboració de la cervesa amb guaiaba, l'envelliment de la cervesa en caixes de cigars de cedre o simplement la incorporació de llúpol al nostre Jai Alai IPA impregnat dels tipus de compostos aromàtics de fruites tropicals que s'associa amb la Florida. Les nostres cerveses són descaradament creacions de Florida elaborats pels seus residents. Cada cervesa és elaborada tant per reflectir el lloc de procedència i les persones que ho van fer ja amb sort en alguna manera afegir a les cultures úniques de la ciutat de Tampa i l'Estat de Florida.

El Jai Alai és un joc basc. Es juga en un frontó. A la zona de Florida on en algun moment s'ha jugat aquest joc, li van dir el "el joc alegre." A Tampa hi va haver un frontó molt actiu en temps passats però tot el que en queda és el nom d'aquesta cervesa.

Referència estilística:
Al nostre blog;
Al BJCP

Descripció:

Tast executat el 05-05-2013
Lot: JUL 25 11 VV
Alcohol: 7,5%Vol.
Presentació: ampolla de vidre de 12 unces fluides americanes (!) = 35.488 235 476 centiliter (!!)

En destapar:

Bones olors de caramel, de forneria dolça i d'herba.
Aspecte:
Cervesa d'un bonic color d'ambre clar amb brillantors de carabassa. Ben transparent. Escuma bastant variada (amb diversos nivells de densitat), prou persistent i formant garlandes.

Nas 1:

Forta nota inicial de caramel amb notes de pansa i agradables tocs d'herba.
Panses
Aspectes entre afruitats i florals bastant barrejats d'on podem distingir potser alguna cosa de figa i quelcom d'anou.
Nou
Apareixen lleugers tocs que podrien ser d'oxidació i que recorden el rom.
Darrera aquesta primera pantalla, cercant una mica, podem identificar notes especiades, especialment pebre negre i piment roig dolç (no gens picant).
Pebre vermell

En boca 1:

El primer que crida l'atenció és una cos prou respectable. També ens arriben fàcilment olors de caramels.
Al cap d'uan estona, apareix l'amargor, primer discreta i ràpidament en augment fins a constituir una barreja bastant homogènia amb el perfil del malt.
L'efervescència és correcta, la que toca en aquest estil.
A la llarga, l'equilibri es decanta cap al llúpol però amb un bon perfil aromàtic d'herba i resina.
L'amargor és llarga i s'acompanya de caramel. Hi ha un toc fruitat que no he pogut identificar.
En boca també detectem el lleuger toc d'oxidació.

Nas 2:

Amb molta escuma: tornem a trobar un poderós perfil de malt representat sobre tot pel caramel i núvol de sucre. Es pot identificar també sucre gairebé  cremat (com el de la crema catalana). En un segon terme, es barregen olors de tall de planta grassa i de ferment fresc.
Altre cop puc notar una nota fruitada difícil d'identificar. Podria ser pansa, préssec o cirera. En qualsevol cas és un toc molt madur. Al final podem descriure flaires fugisseres de pebre verd i de resina.
Pebre verd

Boca 2:

Altre cop, la primera impressió és d'un cos respectable. No extrem però ben rodó. No resta cap punt de bevibilitat. No es tracta en absolut d'una cervesa pesada. És una IPA bastant típica i prou aromàtica.
L'amargor intenta fer-se pas però li costa i es manté en una zona molt moderada però persistent. Crec que s'ha aconseguit un equilibri especial entre la quantitat justa d'amargor i un vigorós perfil de malt.
A la llarga, l'amargor acaba equilibrant-se amb el malt i, fins i tot a superar-lo en intensitat. Val a dir que te uncomponent lleugerament picant que no apareix de bones a primeres.
Molt a la llarga, conservant la cervesa en boca més de 4 minuts, podem parlar d'una mica d'acidesa, però ja és buscar-la molt a fons.
Olors de fruita, tota molt madur i barrejat. Podriem parlar de cirera, maduixa i alguna cosa de préssec.
El final, és un pèl sec i convida a repetir el glop.
Esmantéun toc oxidat que no desapareix al llarg del tast. Notes una mica cartonades i polsoses (però quasi res).

Impressions generals:

Si no fos pel toc oxidat, estariem davant d'un producte molt encertat i ben fet. Ressaltaria la agradable sensació que s'aconsegueix amb la compensació (que no equilibri) entre els perfils dolços i l'amargor. Tot queda bastant poderós però manté una sensació de conjunt ben acabat, ben lligat, que trobem en poques cerveses.
Al cap i a la fi, una cervesa molt interessant, decantada a la llarga cap al perfil del malt, però amb un suport de malt ric i sòlid.
En general, com que no sóc unafeccionat als aspectes especialment amargs, diré que m'ha interessat molt més en nas que no pas enboca. Però no vull desmerèixer la composició general que és, en conjunt, molt bona.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada