01 d’abril 2014

Fitxes de degustació - Catapulte - Brasseurs du monde - CN

Catapulte

Les Brasseurs du Monde

La broueria:

L'oferta d'aquesta broueria abasta des de les cerveses de passar la set fins a cerveses generoses i fortes. Els brous solen ser 100% naturals a partir d'ordi maltat al qual se li poden afegirt ingredients específics, sempre naturals, que permetin aconseguir l'estil desitjat o una factura de gust particular.  
Les Brasseurs du Monde reuneix entusiastes en el camp de la cervesa. Acumulen més de 40 anys d'experiència en la indústria d'elaboració de la cervesa en microcerveseries. Aquesta experiència els permet trobar ràpidament solucions en resposta a les demandes dels consumidors, que estan canviant constantment.
Les Brasseurs du Monde es troben a Saint Hyacinte, prop de Montreal a Québec.

Contactes:

Les Brasseurs du Monde
6600 Boulevard Choquette
Saint-Hyacinthe, QC J2S 8E1
Téléphone : (450) 250-2611

la cervesa

Dades tècniques:

Presentació: ampolla de 341mL.
Alcohol: 7% Vol.
Cervesa elaborada en col·laboració amb Zulogaarden.
Lot: 670313
Cad: 01/10/2014
Descripció efectuada el 22/03/2014 en el marc del curs del curs d'introducció a jutges BJCP.

Descripció:

En destapar

Fortes olors florals, tocs dolços i quelcom de caramel.
Aspecte:
Escuma molt densa de color blanc, mitjanament persistent.
Cervesa un pèl tèrbola, de color daurat amb llambregades carabassa.

Nas 1

Aromes molt denses amb importants aspectes dolços però no caramel·litzats, o molt poc.
Notes afruitades dolces que, sense quedar massa definides, recorden els nèctars de fruites tropicals. Potser més concretament, guaiaba i mango.
Més en retret es poden endevinar notes discretes de fulla d'heura, quelcom punyent, olors d'herba i també olors de Pi i de Xiprer.
En matèria de malts, ens trobem que queden una mica amagats. Citaríem alguna cosa de farina i de galeta i un toc dolç que ja hem citat però que no sabem en concret a què atribuir-lo.
Al marge de les notes de fruita tropical probablement degudes a llúpols "exòtics", es pot trobar pera. També apareixen respectables notes de llaminadura (núvol de sucre).
En general, el perfil aromàtic en nas és força llaminer.

Boca 1

Primer apareix un toc dolç molt agradable. Acte seguit, apareix l'amargor, no gaire forta, un pèl picant.
L'efervescència és tirant a baixa. El cos és entre mitjà a mitjanament fort.
El toc dolcet persisteix i funciona molt bé com a atenueant de l'amargor que, a la seva vegada, presenta també un cert punt àcid.
Olors de pastisseria dolça i de llaminadura. L'amargor s'acompanya de quelcom de saba, fusta  i sobre tot de resina.
El tast és llarg i principalment amarg. Aquesta amargor és molt curiosa. No és seca però sí que és lleugerament picant i el final és un pèl metàl·lic.
Al principi, la cervesa és molt fàcil de beure. Amb el temps, comença a resistir tot i que segueix essent bastant passadora.
Passa relativament la set.
L'amargor es fa molesta només a la llarga.

Impressions 1

Cervesa molt llarga, evolutiva en l'aspecte amarg que comença moderat i acaba dominant. Dins del que cap, parlaríem d'una cervesa decantada cap a l'amargor però relativament ben compensada.

Nas 2

El malt s'ha fet més evident i ofereix notes de pasta crua, farina, galeta i pa de pessic.
Olors florals i herbals generoses. Cal remarcar la resina de Pi.
També es poden notar olors de cítric que concretaríem en taronja.
Fruites tropicals, especialment nèctar de mango.
Amb la resina ve quelcom de refrescant, quelcom com menta, potser.
No detecto cap defecte aromàtic.
Jo diria que es tracta d'una IPA típicament americana amb molt de llúpol en fred i gens d'aromes sofrades.
Buscant molt, trobaríem una lleugera nota oxidada (pols).
Realment, estem davant d'un aspecte aromàtic molt llaminer i atractiu.

Boca 2

Efervescència molt ajustada, un pèl baixa.
Al principi, l'amargor es revela molt ajustada i s'acompanya de notes lleugerament àcides (quasi res).
Cos mitjà sense més. Potser hauríem de citar un aspecte especialment agradable de l'aigua que fa la cervesa molt passadora i bevible, com una molt bona aigua mineral.
Olors tirant a dolces.
Perfil gairebé equilibrat entre malts i llúpols. Farina, pa de pessic, galeta, ensaïmada, llaminadura, olors florals (gerani), de rosa i de flor de taronger.
També notes de nèctar de fruites tropicals.
Nota molt lleugerament torrada.
El segon tast és menys amarg, igualment picant i també molt persistent.
En general, la cervesa és molt passadora al principi però es va endurint a mesura que l'amargor es va instal·lant.
Nota picant dins de l'amargor molt curiosa.
La composició guanya molt amb un aspecte fresc que recorda la menta (sense fer-ne la olor).
Final amb un toc de rom (alcohol?). Fins ara no s'havia manifestat.

Impressions generals:

Com deiem, pensem que es tracta d'una IPA americana, amb un ric perfil aromàtic probablement degut a unes fortes addicions de llúpols "exòtics" en final de cocció i/i en sec al fermentador. Olfactivament doncs, la cervesa és especialment interessant, llaminera i prometedora.
El perfil del malt és esforçat i treballa bé per tal d'aconseguir els aspectes immoderats del llúpol. Al final, però perd la batalla i, si no fos per la nota mentolada, ens trobaríem altre cop davant d'un producte per a especialistes del llúpol.

Exemple de nota de tast per al Beer Advocate:


•1.- Aspecte:
Cervesa una mica tèrbola, de color daurat fort amb tocs carabassa. Escuma blanca molt densa, mitjanament persistent i formant garlandes importants.
•2.- Aromes nas:
Cervesa molt llaminera, amb tonalitats dolces. El llúpol domina amb olors de fruites tropicals (mango, guaiaba), florals (gerani, rosa, taronger), herbes, fusta, resines, Pi i Xiprer.
El perfil del malt, molt més discret, aporta principalment farina, galeta i pa de pessic. El ferment s’expressa sobre tot amb una agradable olor de llaminadura.
•3.- Aromes boca:
Toc dolç persistent. L’amargor comença fluixa però augmenta. Té una curiosa qualitat picant. Es repeteixen les aromes del nas. Afegiríem alguna cosa d’ensaïmada i cal insistir sobre l’aspecte llaminadura. Hem d’assenyalar un gust lleugerament àcid que acompanya l’amargor. Al final, es pot distingir una nota refrescant mentolada i un agradable aroma de pera. També es poden trobar notes molt discretes de torrat.
•4.- Còrpora:
Cervesa de cos mitjà a mig fort. D'efervescència tirant a fluixa però molt ben ajustada. El tast és llarg i la persistència es fa principalment en amargor. Cervesa que evoluciona. Especialment l’amargor va canviant tot i que, a la llarga, el moviment és ascendent. Repetim l’acidesa, molt fluixa però present.
•5.- Impressions generals:
Cervesa molt aromàtica, molt atractiva olfactivament, bastant decantada cap a les aportacions del llúpol però de factura relativament ben compensada. Passa bé la set i es deixa beure sense massa resistència. El tast molt persistent acaba en una amargor curiosa, ni seca ni metàl·lica però una mica picant. El perfil aromàtic general suggereix una aplicació del mètode de llúpol en sec, per altra banda preceptiu en aquest estil.


 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada