PETERS
Estil: Kölsch (veieu més avall)
Presentació: ampolla de 33cL
Alcohol: 4,8%Vol.
Conté extracte de llúpol.
Caducitat: Juny 2015
Peters Brauhaus
Mühlengasse 1
50667 Köln
Mühlengasse 1
50667 Köln
Segons el web, sembla que aquesta
broueria va ser fundada al segle XVI, amb possibles antecedents més antics, amb
el nom de “zum Kranz”. Aquest nom ha canviat en 1994 per dir-se Peters. La sala
del restaurant és una preciositat que val la pena veure!
Sobre l’estil Kölsch: http://de.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6lsch_%28Bier%29
La convenció Kölsch de 1963: http://de.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6lsch-Konvention
Tast Col·lectiu de la Peters.
Actualment, aquesta broueria
forma part del grup Radeberger que comprèn al menys 37 marques entre les que
val la pena citar Altenmünster, Krusovice, Berliner Kindl, Schultheiss (dues
broueries que produeixen Berliner Weisse), Köstritzer, tres o quatre altres
Kölsch (Gilden, Sion, Sester, Küppers, etc), les dues broueries de l’estil
Export, DAB i Dortmund Union, així com grans marques com Jever o Henninger.
L’estil:
Paladar suau i rodó amb un equilibri delicat entre els aspectes suaus però ben atenuats del malt, el fruitat endolcit gairebé imperceptible del perfil del ferment, una amargor entre mitjana i baixa que comporta una delicada sequedat lleugerament picant al final (però sense aspror en el reregust). Les aromes de llúpols nobles són variables, i la seva intensitat pot ser entre baixa a moderadament alta; en la majoria dels casos són entre mitjanament baixes a mitjanes. Un parell d'exemples (Dom és el principal) presenten un toc dolç de malt en primera instància. Algunes versions poden tenir uns molt lleugers aspectes minerals o d’aigües sulfuroses o de llevat que accentuen l'equilibri entre la sequedat i les aromes. Algunes versions poden tenir un lleuger gust de blat, encara que això sigui molt rar. Altrament, és una cervesa molt neta, sense diacetil ni alcohols de fusel.
Descripció:
En destapar:
Bons perfil de gra, toc curiós de
camamilla i olor de pa.
Aspecte:
Escuma de color blanc, densa,
molt persistent i formant garlandes discretes.
La cervesa és de color daurat
fort, perfectament transparent.
Nas 1
Amb escuma, es pot identificar un
toc de H2S i una nota fresca mentolada.
Sinó, es pot descriure un ric
perfil de malt, amb pa de barra molt fresc i gra. Palla molt fugissera, quasi
res.
Repeteixo les notes balsàmiques
agradables i refrescants. També una mica de resina i quelcom entre eucaliptus i
menta. Potser quelcom de cítric.
Es poden identificar aspectes de
mel.
En remenar, es pot apreciar
quelcom de dissolvent.
Molt al final i de forma molt
difícil d’identificar, parlaria de quelcom de llaminadura que es pot confondre
o barrejar amb la mel.
Perfil olfactiu general molt
generós, fi, elegant i molt equilibrat.
Boca 1
Efervescència fina, picant i prou
intensa.
Aroma d’albercoc sec (gairebé
res, potser per suggestió)
Cos mitjà.
Olors de pa, de gra i quelcom de
palla.
Acidesa residual al cap de més
d’un minut.
Nota molt lleugerament salada.
Aspecte refrescant fins i tot a
“altes” temperatures.
Amargor molt fina, discreta,
rodona i refrescant. Molt alta qualitat d’amargor, molt llarga però poc
intensa. Acaba un pèl seca.
El conjunt passa molt bé la set i
és molt fàcil de beure i de pair.
El retorn es fa en amargor
acompanyada de notes de gra i de pa així com amb un cert aspecte balsàmic.
Perfil general molt elegant i
refrescant.
Sense defectes.
Nas 2
Amb molt escuma, podem descriure
H2S i SO2. També s’aprecien notes florals i aspectes de
mentol i cítric.
Sense escuma apareixen primer els
aspectes del malt amb gra, pa fresc i mel. També pot recordar el pa de pessic
amb mel.
Trobem també quelcom d’ortiga i
una nota floral molt fresca.
Parlaríem també d’una nota
mentolada bastant fàcil d’identificar, molt encertada i molt compensatòria.
Amb el to balsàmic, cal citar
aspectes cítrics (llimona), tot molt lleuger i ben mesurat. (Per a mi, “ben
mesurat” vol dir “ni poc ni massa”, “just la quantitat que en fa falta”.)
Sense escuma, se segueix notant
una mica de SO2.
En forçar (remenant i xarrupant)
es pot distingir quelcom d’anís i potser llaminadura. Dissolvent no i crec que
espècies, no.
Boca 2
Efervescència molt fina, alegre i
elegant.
D’entrada, es percep una nota
dolceta i olors d’albercoc sec. També es pot descriure un aspecte lleugerament
salat.
El cos és mitjà, potser un mica
més fort. El tacte viscós és molt agradable.
Podem parlar de notes fru8itades
sense poder precisar-les. També hauríem de parlar de notes florals que tampoc
acabem de definir.
Més precises en canvi queden les
olors de pa, de pa de pessic i de galeta.
L’amargor és molt llarga i va
augmentant.
Trobem un aspecte àcid ben
assentat però sense cap exageració. Constitueix una bona combinació amb
l’aspecte salat.
Malgrat la temperatura
relativament alta (17ºC), la sensació general és de frescor. Tal vegada
respongui a la presència de tons balsàmics. El cas és que fa la cervesa
especialment “bevible”.
Molt a la llarga, es pot trobar
quelcom d’astringència combinada amb l’amargor i l’acidesa. Però és un efecte
molt moderat, sense cap estridència i, realment molt a la llarga.
Impressions generals:
Una Kölsch amb totes les de la
llei. S’aconsegueix un lleuger matís dels èsters més simples, alhora que el
conjunt refresca molt bé i és molt persistent. Els aspectes sofrats es mantenen
en intensitats tot just perceptibles.
El conjunt és molt fàcil de beure
i de digerir. També val a dir que passa molt bé la set. Una cervesa que queda
molt equilibrada tot i que cap al final tendeix a decantar-se cap al llúpol. És
Mitjanament complexa. Una composició molt ben aconseguida.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada