26 de maig 2016

Art Cervesers - INDIANA - IPA

Art Cervesers

INDIANA 

Tast col·lectiu (5 persones) del 13-05-2016
El tast col·lectiu serveix per objectivar la descripció de la cervesa. Com més entrenats estiguin els tastadors, millor. I dic entrenat en dos sentits: entrenats perquè han constituït una "biblioteca" sensorial ordenada i eficaç alhora que coneixen defectes i han estat tastant no moltes cerveses sinó algunes però a fons, amb criteris ordenats i apresos. Però malgrat l'entrenament, una descripció d'una persona sola no és més que una descripció d'allò que aquella persona en concret nota o sent en relació amb un cervesa. No és allò que hi ha en la cervesa. 
Si fem un tast a 5, per exemple, aquell descriptor que hem descrit tots té més possibilitats de pertànyer realment a la cervesa que aquell que només és descrit per un sol degustador. Per això, tot i no ser absoluta, una descripció entre 5 persones tendirà més a descriure la cervesa pròpiament, i per tant, des del punt de vista de la descripció, serà més fidel a allò que s'està descrivint.
No sé si m'explico.

Dades tècniques:

Estil: IPA (L'ús de garrofa en els ingredients podria ser una proposta de Catalan IPA, why not?...)
Lot: 02-02-16
Cad: 02-02-2017
Alcohol: 6,2%Vol.
Aquesta avaluació ha estat realitzada per l'equip de degustació de Art Cervesers: Eva, Anna, Paul, Albert i l'altre Albert.

Descripció:

En destapar:

Aquesta fase ja resulta prou rica. Trobem aromes perfumades alhora que de caramel, taronja, resina i xocolata.

Aspecte:

Cervesa de color de coure fort, castany vermellós o caoba, ben transparent tot i que presenta una mica de pòsit.
L'escuma és de color d'ivori clar, fina alhora que generosa, poc persistent i formant adherències mitjanes.

Nas 1

El que apareix primer és una bona sensació de frescor que sorprèn si tenim en compte la temperatura del tast (pels volts de 16ºC). Aquesta sensació pot confondre's amb notes d'herba que, al mateix temps, també es barregen amb tocs florals perfumats. També detectem algun toc agradable i també fresc de saponària.
El perfil de fruitat de taronja és especialment evident però altres aspectes fruitats s'hi afegeixen. Podem citar codony, préssec, pansa, cirera i poma madura o al forn. En general, aquests afruitats surten en forma confitada o de melmelada.
Més enrere de l'escenari sensorial, citarem algun especiat en forma de pebre negre i, com seria d'esperar, notes caramel·litzades, de pa i de pa torrat. També podem citar aportacions que recorden galeta, vi dolç, avellana, i cacau. Buscant bé, quelcom de cafè.
L'alcohol és present, però queda perfectament integrat en el conjunt. No inclou cap aspecte de dissolvent.
Hem d'assenyalar alguna discreta nota làctica (iogurt) i un aspecte lleugerament oxidat.

Boca 1

L'amargor ocupa molt ràpidament el protagonisme per reduir-se també en poc temps a uns nivells molt acceptables en els que es manté força estona. La qualitat de l'amargor queda molt rodona, potser decantada cap al secant, i no inclou cap mena d'astringència.
La carbonatació és modesta i fina. Pica una mica.
El cos es percep mitjanament alt i la textura resulta força untuosa.
Cal citar un certa aspecte dolç inicial que desapareix i torna cap al final.
Podem descriure un fort aspecte de pa de pessic, avellana, pa torrat, crosta de pa, tal vegada amb quelcom de canyella, potser pebre negre, així com notes de xocolata o de cacau. Algun participant també assenyala cafè.
La sensació refrescant també es manifesta clarament en aquesta fase i, fins i tot, podem incloure-hi notes de resina de pi, fusta fresca.
Les fruites afegeixen un notable perfil complex amb, primer aspectes cítrics que condueixen a la llimona i la taronja, però també amb préssec, pansa i cirera. Possiblement també quelcom de poma al forn.
L'oxidació no es nota en aquesta etapa.

Nas 2

Les fruites confitades o en melmelada dominen aquesta fase. Ofereixen meló, préssec, codony i molta menys taronja que en la primera fase.
Les notes florals es precisen i recorden la rosa. Un altre aspecte fresc que podem subratllar.
Els aspectes resinosos també s'enriqueixen i passen per Pi i Xiprer.
Cal remarcar un notable conjunt d'aspectes del malt, amb toffee, caramels diversos. És possible que detectem quelcom de diacetil. Citarem també pa torrat i avellana torrada.
Sinó, podem afegir sensacions de xocolata amb llet, xocolata negra i melassa. Però en canvi, no trobem mel.
En rerefons, podem citar una mica d'herba.

Boca 2

L'efervescència ha perdut força i resulta una mica insuficient. Tot i així segueix essent ben fina.
El cos segueix ben notable i la sensació untuosa persisteix.
Altre cop, malgrat l'alta temperatura del tast, la sensació general és de frescor. Sembla que aquesta frescor, més forta en aquesta segona passada, es combini amb aromes d'herba, tocs de resines (Pi i Xiprer) així com aromes florals perfumades. Podríem parlar d'aspectes notablement balsàmics.
L'amargor va minvant, és de bona qualitat però inclou un aspecte picant que incomoda una mica.
En general, trobem un aspecte dolç lleugerament sobredimensionat.
Els aspectes càlids són una mica menys intensos en boca però segueixen aportant pa, pa torrat, notes de caramels, melasses i fruitats com ara pansa, préssec, cirera, orellana i fins i tot, quelcom de regalèssia.
Sinó, els aspectes especiats inclouen canyella i pebre negre.
Es nota prou bé l'alcohol, que queda molt ben integrat i no arrossega cap sensació de dissolvent.

Impressions generals

En conjunt, podem parlar d'una cervesa molt complexa i rica. El fort perfil general càlid queda molt ben compensat per una sorprenent sensació de frescor molt persistent. En aquest sentit, la composició queda molt equilibrada. Tot i així, el perfil general és contundent i recull un cert domini del perfil del malt i de la fermentació.
També trobem que la cervesa és fàcil de beure, intensa al principi però d'una persistència llarga i moderada. El final és fresc i deixa la boca molt neta.
La garrofa, que ha estat inclosa en la recepta, no destaca especialment, apareix més com a suport que com a protagonista. Una elecció dirigida cap a l'elegància.
La composició queda molt integrada, homogènia, i ben encaixada. Diríem que no és ben bé equilibrada però sí, molt ben compensada.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada