08 de juny 2023

BJCP - 23B - Ale roja de Flandres - Flanders Red Ale

 23B Ale roja de Flandres – Flanders red ale

Impressió general

Estil de cervesa belga d'AF, àcida, amb aspecte de vi negre, amb interessants aromes de suport de malt i una certa complexitat afruitada. El final sec i els tanins completen la imatge mental de vi negre fi.

Aromes

Perfil complex afruitat-àcid amb suport de malt que sovint dóna impressió de vi. Afruitats alts amb reminiscències de cireres negres, taronges, prunes o ribes roges. Sovint es poden trobar notes entre baixes i mitjanes de vainilla i/o de xocolata. Hi poden haver fenols especiats en baixa quantitat per a la complexitat. L'aroma àcida se situa entre equilibrada i intensa. Un caràcter dominant de vinagres és inapropiat. No hi ha aroma de llúpol. Es percep el Diacetil només en quantitats realment menors, i si se'n troba, compleix un paper complementari.

Aspecte

De color vermell fort, borgonya a marró-vermell. Bona transparència. Cap d'escuma entre blanc i lleugerament tenyit. Retenció d’escuma entre mitjana a bona.

Aromes en boca

L’afruitat intens habitualment inclou aromes de pruna, taronja, cirera negra o ribes roges. Sovint es pot trobar un caràcter suau de vainilla i/o de xocolata. Es poden percebre fenols especiats en baixa quantitat per a la complexitat. Els sabors àcids van de complementaris a intensos i poden presentar una vivacitat àcida (acidic bite). Les aromes de malt van de complementàries a dominants i sovint tenen una qualitat de ric torrat. Generalment, a mesura que augmenta el caràcter àcid, el caràcter del malt es va fonent amb les aromes de fons (i viceversa). No es perceben aromes de llúpol. L’amargor del llúpol és restringida. Sovint apareix una amargor àcida i tànnica en quantitats baixes a moderades que afegeix un caràcter de vi negre madurat en el final. Un caràcter acètic de vinagre dominant és inapropiat. El diacetil només es percep en quantitats menors, i si es nota, és una aroma complementària. Equilibrada o decantada cap al malt però dominada per la impressió vinosa de fruitats i d'acidesa.

Còrpora

Cos mitjà. Carbonatació entre baixa i mitjana. Astringència entre baixa i mitjana, com un vi negre ben envellit, sovint amb una acidesa lleugerament punyent. Al paladar, és enganyosament lleugera i vivaç tot i que no és infreqüent un final dolç.

Comentaris

Sovint és el resultat de barreges de cerveses joves i velles llargament madurades, cosa que afegeix suavitat i complexitat, de manera que el producte envellit és comercialitzat com a cervesa per a coneixedors (gourmets). Coneguda com el Borgonya de Bèlgica, és l'estil de cervesa més semblant al vi. El color vermellós és el producte del malt tot i que una bona part d'una suau cocció pot ajudar a afegir aquest color de borgonya. La maduració també enfosquirà la cervesa. La Roja de Flandres és més acètica (però mai avinagrada) i les aromes afruitades recorden més el vi negre que una Oud Bruin (23C). Pot tenir una atenuació aparent de 98%.

[NDT: Borgonya de Bèlgica: citació incorrecta: Bourgogne de Flandres, no de Bèlgica!]

Història

Una cervesa natural de l'oest de Flandres, tipificada per la broueria Rodenbach, establerta en 1820 en aquella zona [NDT: Roeselare], però herència d'una tradició brouatera més antiga. La cervesa es madura durant més de dos anys, sovint en enormes barrils de roure [NDT: Foudres - Foeder] que contenen els bacteris residents necessaris per a acidificar la cervesa. En altres temps, era comú a Bèlgica i Anglaterra de barrejar cerveses joves i velles per tal d'equilibrar l'acidesa que es trobava en la cervesa més vella. Mentre que avui en dia és habitual barrejar lots per a assegurar una continuïtat d'aromes en les broueries més grans, aquest tipus de barreja és una art que s'està perdent.

Ingredients característics

Una base de malts Viena i/o Munic, Cara-Malts lleugers o mitjans i una petita quantitat de Special B així com fins a 20% de blat de moro. Es fan servir sovint llúpols amb pocs àcids alfa continentals (cal evitar llúpols amb molts àcids alfa o llúpols característics americans). Saccharomyces, Lactobacil·lus i Brettanomyces (i Acetobàcter) contribueixen a la fermentació i a les aromes finals.

Comparació estilística

Menys ricament maltosa que la Oud Bruin (23C), amb perfil sovint més afruitat-àcid.
Dades tècniques
DI: 1.048 – 1.057
DF: 1.002 – 1.012
IBUs: 10 – 25
EBC: 20 - 32 (SRM: 10 – 16)
Alc.: 4,6 – 6,5 %Vol.

Exemples comercials

Cuvée des Jacobins Rouge, Duchesse de Bourgogne, Rodenbach Grand Cru, Rodenbach Klassiek, Vichtenaar Flemish Ale

Etiquetes

graduació_estàndard, color_ambre, alta_fermentació, AF, Oest_Europa, estil_tradicional, família_àcides, equilibrat, àcid, fusta

Traducció

Albert Barrachina Robert

Nota final

Llicència de Creative Commons
Aquest text és una traducció al Català dels originals que són propietat del BJCP. El BJCP difon la Guia dels estils de franc. Per tant, nosaltres en difonem la traducció de franc. Dit això, les traduccions tenen autor. S'ha especificat a cada article.
PER TANT:
NO SERIA CORRECTE QUE US APROPIÉSSIU DE LA FEINA D'ALTRI. COM SEMPRE, ÉS MOLT FÀCIL: NOMÉS CAL CITAR ELS AUTORS ORIGINALS I ELS DE LES TRADUCCIONS. MOLT FÀCIL.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada