Gueuze de fruites (cirera-gerd)
En crus joves, l'olor de la fruita és molt evident mentre que en ampolles més velles, l’aroma de fruita s’ha dissolt en la cervesa i els altres aromes originals es poden notar millor: cavall, suor de cavall, dolçor, roure, fenc i acidesa. Com en la Gueuze original, podem trobar en quantitat molt discreta olor d’estabulació i de vinagre. Les Gueuze de fruita poden també presentar intenses olors d’èsters propis i deguts a la fruita.
Pot ser lleugerament tèrbola. No té una bona retenció del cap d’escuma. La varietat de fruita determina el color.
Exemplars joves bastant àcids degut a l’àcid làctic mentre que en ampolles velles, aquesta
acides queda més equilibrada amb la dolçor de la fruita, del malt i del forment. A mesura que la cervesa es fa vella, el gust esdevé més complex. Notes de roure, suro i fusta possibles. No es nota res de llúpols.
Les ampolles de menys de 5 anys solen dur més gas. Cos lleuger a mitjà. Lleugera astringència.
Gust intens de fruita, refrescant, complex, àcid.
L’addició de fruites, especialment la de cirera, data del segle XVI. Més recentment se’n han fet de gerd i, molt recentment, de plàtan i altres fruites, fins i tot tropicals.
Sovint, aquesta cervesa es fa amb Lambics ja aromatitzats amb la fruita, barrejant-ne joves amb vells. Normalment, es fa primer la Gueuze i després s’addiciona la fruita. Un cop feta la maceració, aquesta cervesa és envasada i madurada un any més. Si la cervesa té més de cinc anys, guanya grau alcohòlic però perd gust de cirera.
Barreja de joves i vells Lambics. Fruites: cirera (varietat Schaarbeck o Morello francesa.) (a raó de 100 kg per 500 litres de cervesa durant 4 o 8 mesos), gerd, préssec, aranja, cassis, etc.
- Servei: Bon aperitiu, es serveix en copes de cava.
Fitxa tècnica de valors mitjans extrets de sis llistes:
D.I.=1003,8-1078 g/L
D.F.= 1003-1016 g/L
A.V.%=3,7-7,8%
EBU/IBU=10-70
EBC=12-131
Cantillon Rose de Gambrinus, Cantillon Kriek, Cantillon Gueuze Vigneronne, Kriek Belle-Vue, Lindeman’s, Timmerman’s, De Troch, De Keersma, De Neve, Eylenbosch, Van Honsenbrouck.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada