30 d’octubre 2009

Degustació: guia per estils-004-gueuze de fruites

Gueuze de fruites (cirera-gerd)
  • Olor:
En crus joves, l'olor de la fruita és molt evident mentre que en ampolles més velles, l’aroma de fruita s’ha dissolt en la cervesa i els altres aromes originals es poden notar millor: cavall, suor de cavall, dolçor, roure, fenc i acidesa. Com en la Gueuze original, podem trobar en quantitat molt discreta olor d’estabulació i de vinagre. Les Gueuze de fruita poden també presentar intenses olors d’èsters propis i deguts a la fruita.
  • Aspecte:
Pot ser lleugerament tèrbola. No té una bona retenció del cap d’escuma. La varietat de fruita determina el color.
  • Gust:
Exemplars joves bastant àcids degut a l’àcid làctic mentre que en ampolles velles, aquesta
acides queda més equilibrada amb la dolçor de la fruita, del malt i del forment. A mesura que la cervesa es fa vella, el gust esdevé més complex. Notes de roure, suro i fusta possibles. No es nota res de llúpols.
  • Còrpora:
Les ampolles de menys de 5 anys solen dur més gas. Cos lleuger a mitjà. Lleugera astringència.
  • Impressió general:
Gust intens de fruita, refrescant, complex, àcid.
  • Nota històrica:
L’addició de fruites, especialment la de cirera, data del segle XVI. Més recentment se’n han fet de gerd i, molt recentment, de plàtan i altres fruites, fins i tot tropicals.
  • Comentaris:
Sovint, aquesta cervesa es fa amb Lambics ja aromatitzats amb la fruita, barrejant-ne joves amb vells. Normalment, es fa primer la Gueuze i després s’addiciona la fruita. Un cop feta la maceració, aquesta cervesa és envasada i madurada un any més. Si la cervesa té més de cinc anys, guanya grau alcohòlic però perd gust de cirera.
  • Ingredients:
Barreja de joves i vells Lambics. Fruites: cirera (varietat Schaarbeck o Morello francesa.) (a raó de 100 kg per 500 litres de cervesa durant 4 o 8 mesos), gerd, préssec, aranja, cassis, etc.
  • Servei: Bon aperitiu, es serveix en copes de cava.
Fitxa tècnica de valors mitjans extrets de sis llistes:
D.I.=1003,8-1078 g/L
D.F.= 1003-1016 g/L
A.V.%=3,7-7,8%
EBU/IBU=10-70
EBC=12-131

  • Exemples comercials:
Cantillon Rose de Gambrinus, Cantillon Kriek, Cantillon Gueuze Vigneronne, Kriek Belle-Vue, Lindeman’s, Timmerman’s, De Troch, De Keersma, De Neve, Eylenbosch, Van Honsenbrouck.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada