07 de setembre 2024

Avaluacions - MARINA - AMBER - BJCP 19A - Amber ale americana

Marina
Blanes

AMBER ALE

Dades tècniques conegudes

    Data de l'avaluació: 06-09-2024
    Ingredients: conté flocs d'avena
    Alcohol: 6%Vol.
    Lot: 24005
    Consum preferent: 12/25

Avaluació

Aspecte

Escuma de color d'ivori clar, molt generosa, densa i formant adherències. Normalment persistent.
Cervesa d'un bonic color d'ambre fort, mitjanament transparent. Al final, s'observa algun sediment.
 

Aromes 1

De bon principi, es poden notar aromes bastant fortes de farina, caramels diversos i de gra. Una mica més enrere, podem descriure pa de pessic.
Molt més per sota, apareixen notes afruitades com ara préssec i albercoc ben madurs. En una intensitat molt semblant, podem citar també poma i plàtan molt madur.
Si insistim i hi posem ganes, arribarem a identificar alguna cosa que recorda les nous crues.
Atès que la temperatura de la mostra puja, podem identificar coses que inicialment, estaven fora del nostre abast: aromes cítriques i una nota balsàmica que podria recordar l'eucaliptus.
Tot plegat, un perfil aromàtic fortament marcat pels efectes del malt, però amb un «sotabosc» ric.
 

Boca 1

Efervescència fina i elegant. Cos notable, potser una mica per sobre de «mitjà». Textura altament vellutada.
L'amargor no és immediata. Necessita uns segons per manifestar-se. És tranquil·la, refrescant, un pèl punyent, un puntet metàl·lica i poc secant. Podem notar una mica d'astringència.
Aromes dominants de caramels acompanyades d'un discret toc dolçant, però la cervesa està molt ben atenuada.
El final resulta molt fresc, amb aromes més aviat herboses i alguna llambregada de pebre.
L'alcohol només es nota una mica en forma d'escalfor un cop hem empassat la cervesa.
L'amargor molt suau i els caramels són els agents de la persistència que, al seu torn, és molt llarga.
 

Aroma 2

    Amb escuma: S'aprecia bé el perfil del llúpol: herba fresca, notes cítriques i un to fruitat poc definit. Tot plegat molt agradable tot i que un pèl picant al nas.
    Sense escuma: Fortes olors de caramels, de farina, de gra maltat, de galeta i de pa de pessic. Aquest cop, no percebo nou. En canvi, hi ha quelcom que em recorda la crema catalana.
Per sota, molt per sota i buscant bé, es pot trobar taronja, préssec i codonyat.
Centrant-nos en un altre perfil, podem trobar, entre bastidors, herba fresca i alguna cosa floral.
En aquesta fase, altre cop, domina el perfil del malt.
 

Boca 2

Curiosament, l'efervescència no ha canviat. Continua essent fina i elegant.
El cos es manté molt notable i la textura segueix en el seu aspecte vellutat.
Es nota una mica l'escalfor de l'alcohol. Realment és molt poc i m'ha agafat en traïdor, desprevingut.
Es troben molts caramels, densos. Potser més que en la primera fase. Apareixen amb la seva aportació dolçant que no desmereix, però, una molt bona atenuació.
L'amargor és més lenta en aparèixer, és d'intensitat moderada i la seva funció principal compleix mal que mal amb la necessitat de refrescar o contrarestar els perfils càlids (caramels, cos, textura, alcohol, etc.) de la resta de la composició.
La persistència es manifesta sobre tot en frescor, fins i tot per damunt dels caramels.
 

Criteris generals

Molt fàcil de beure i de digerir. Passa molt correctament la set.
L'impacte general és notable i es transporta per mitjà dels components càlids, aromàtics i tàctils del malt.
Persistència moderada, però molt llarga per mitjà de l'amargor que és, repetim-ho, modesta.
Complexitat notable tot i que cal cercar-la activament i esforçadament.
No he apreciat cap mena de retorn.
Els perfils en boca i en aromes són molt semblants.

Apreciacions finals

La composició sensorial d'aquesta cervesa és molt reeixida, sòlida, compacta i fins i tot, lògica. El joc entre malt i llúpol és molt desigual, però, al mateix molt ben dibuixat.
Diria que es tracta d'una cervesa fortament maltosa i ben construïda que imparteix una molt suggestiva sensació d'harmonia.
Al marge d'això, he de dir que m'agraden les cerveses que em demanen un esforç suplementari per descobrir l'entrellat de la seva estructura.

Nota sobre l'adscripció:

Per ser sincers, no m'he preocupat ni molt ni poc de saber si aquesta cervesa era realment o no una Amber Ale Americana. Però és possible que algú es faci la pregunta i doncs hi responc:
Des del meu punt de vista, aquesta cervesa no acaba de ser una Amber Ale Americana. Crec que el perfil del llúpol és massa discret per arribar a aquesta adscripció. Però això no li treu cap mèrit ni significa que l'avaluació quedi invalidada.
Això que teniu sota els ulls no és cap concurs. És la meva opinió i prou.
Tot i així, crec que pot ser útil publicar el text del BJCP referit a aquest estil:

BJCP

19A American Amber Ale (Ale ambre Americana)

Impressió general:

Una cervesa d'alta fermentació artesanal americana de color d'ambre, decantada cap al llúpol, de graduació mitjana amb sabors del malt amb component de caramel. El joc de forces pot variar bastant amb algunes versions que són més aviat maltoses mentre que d'altres són agressivament amargues. Les versions llupolades i amargues no haurien de promoure cap contradicció amb les aromes de caramel del perfil del malt.

Aspecte:

Color d'ambre a marró-coure. Cap d'escuma moderadament gran de color de blanc trencat i amb bona retenció. Habitualment més aviat transparent tot que les versions amb llúpol-en-sec (Dry hopping) poden ser lleugerament tèrboles.

Aromes:

Aroma de llúpol entre baix i moderat amb les característiques típiques de les varietats de llúpol americanes o del Nou Món (cítric, floral, pi, resina, especiat, fruites tropicals, fruites de pinyol, baies o meló). És comú un perfil cítric, però no és obligat. Perfil de malt entre moderadament baix a moderadament alt (habitualment amb un caràcter moderat de caramel), que pot donar suport, compensar o emmascarar la presentació de llúpol. Els èsters varien de moderats a res.

Sabors:

Sabor de llúpol entre moderat i alt amb les característiques típiques dels llúpols americans i del Nou Món (cítric, floral, pi, resina, especiat, fruites tropicals, fruites de pinyol, baies o meló). Un perfil cítric és comú però no obligat. Els sabors del malt són entre moderats i forts i ofereixen habitualment una dolçor inicial del malt seguida d'un sabor moderat de caramel (i a vegades altres caràcters del malt però en intensitats inferiors). El malt i l'amargor del llúpol solen estar compensats i es donen suport mútuament, però l'equilibri es pot decantar per ambdós costats. Els èsters fruitats poden ser entre moderats a nuls. La dolçor del caramel i el sabor/amargor del llúpol poden persistir fins a mig final o directament fins al final.

Còrpora:

Cos entre mitjà i mig-ple. Carbonatació entre mitjana i alta. Acabat general suau, sense astringència. Les versions més fortes poden presentar una lleugera escalfor de l'alcohol.

Comentaris:

En el color es pot superposar amb el de les American Pale Ales [18B] més fosques però amb un equilibri diferent per la banda del perfil del malt. Hi ha variacions regionals. Algunes entre elles són bastant corrents mentre que d'altres són bastant agressives en l'expressió del llúpol. Les versions més fortes i més amargues s'han reclassificat entre les Red-IPA (21B).

Història:

Es tracta d'un estil modern americà de cerveses artesanes desenvolupat com una variació de la American Pale Ale. En alguns llocs és coneguda simplement com a Red Ale. Es van fer populars en les zones del Nord de Califòrnia i el Pacífic Nord Oest on s'apreciaven molt les cerveses amb forts perfils de llúpol. Després, l'estil es va escampar per tot el món.

Ingredients característics:

Malt Pale Ale, típicament dues carreres nord-americà. Malts Crystal mitjans i foscos. També pot contenir grans especials que afegeixen caràcter i singularitat. Sovint llúpols americans o del Nou Món, sovint amb sabors cítrics, però se'n poden fer servir d'altres.

Comparació estilística:

Més fosca, més encaramel·lada, amb més cos i generalment menys amarga en l'equilibri que les American Pale Ale [18B]. Menys alcohol, menys amargor i menys caràcter de llúpol que les Red IPA [21B Specialty IPA – Red Ipa.]. Menys graduació, menys malt i menys caràcter de llúpol que una American Strong Ale [22B]. No hauria de presentar un fort caràcter de xocolata o torrefacte per suggerir una American Brown Ale [19C] (tot i que en petites quantitats, seria acceptable).

Dades tècniques:

DI: 1.045 – 1.060
DF: 1.010 – 1.015
IBUs: 25 – 40
EBC: 20 - 34 (SRM: 10 – 17)
Alc.: 4,5 – 6,2 %Vol.

Exemples comercials:

Deschutes Cinder Cone Red, Full Sail Amber, Kona Lavaman Red Ale, North Coast Ruedrich's Red Seal Ale, Rogue American Amber Ale, Tröegs HopBack Amber Ale.

Etiquetes:

Graduació_estàndard, color_ambre, alta_fermentació, Nord_Amèrica, estil_artesà, família_ale_ambre, compensada, llupolada
 
Traducció: Albert Barrachina Robert



07-09-2024
Albert Barrachina Robert
Professor d'anàlisi sensorial de la cervesa a la Facultat d'Enologia de la URV
Professor d'anàlisi sensorial de la cervesa al curs de cervesa artesana de la Universitat d'Alacant.
Membre de l'equip d'Art Cervesers.
Jutge certificat BJCP des del 2015
Premi Steve Huxley 2020

Nota final

Llicència de Creative Commons
Aquells que voleu fer servir aquest article, copiar-lo, traduir-lo, o fer veure que us heu llegit totes les fonts 😉, ho podeu fer. L'accés a aquest blog és completament lliure. I essent que el seu objectiu és la difusió de la cultura de la cervesa, podeu copiar i afusellar com us abelleixi sobiranament. Cap problema.
NOMÉS HEU DE TENIR L'HONESTEDAT DE CITAR TOTES LES VOSTRES FONTS, INCLOENT-HI AQUESTA, ENCARA QUE US FACI RÀBIA QUE ESTIGUI ESCRITA EN CATALÀ. TAMPOC COSTA TANT SER UNA MICA HONEST! PER ENDAVANT, MERCI.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada