25 de juliol 2011

Fitxes de tast Montseny Malta Cuvée




La cerveseria
Companyia fundada en 2007 a Sant Miquel de Balenyà (B) a les faldes del Montseny.
Mestre cerveser: Jordi Llebaria (que ha substituït en Pablo Vijande en aquesta delicada feina després que aquest abandonés el projecte en 2011.)
Es tracta d'una Societat Limitada Laboral en la que tots els treballadors són socis.
Les cerveses del Montseny (abans CCM) són d'alta fermentació i es brouen per infusió simple.
La companyia Cervesera del Montseny produeix:

Blat (cervesa de blat-tipus weissbier),
Lupulus (Íber ale-no és cap estil homologat, però així es descriu),
Lúpulus ecològica,
Malta (Pale Ale),
Malta cuvée (la que presentem ací),
Negra (Stout seca),
Hivernale (Christmas Ale).

L’any passat 2011) van incorporar cinc nous tancs de fermentació isobàrics, una nova màquina d’envasar més ràpida i efectiva, i s’han canviat processos en el detall dels quals haureu d'entrar comunicant amb la brouateria mateix.

En 2012 han estat fent col·laboracions amb la gent de Nòmada, juntament amb Evil Twin i Unmipollo: s’ha elaborat la cervesa Evil Twin (de Dinamarca) “Aún Más a Jesús” i la Omnipollo (de Suècia) “Pollo en el Bosque”. Aquestes col·laboracions han estat molt satisfactòries, estan molt contents de l’experiència.

Adreces:
Polígon Industrial Avellanet
Carrer del feu, 15
08554, Sant Miquel de Balenyà (Seva) Barcelona.
tel 938 123 217
web: http://www.cervesamontseny.cat/



La cervesa:
Malta cuvée

Es tracta d’una cervesa sense classificació coneguda degut a un procés particular d’elaboració: és d’alta fermentació però se li aplica un tractament que recorda el de les cerveses de fermentació espontània:
Te un envelliment en barrica de roure francès, durant un temps no inferior a un any. Es duu a terme un cupatge de la Malta envellida en bóta amb Malta jove, el que permet gasificar-la i produir una segona maduració de tres mesos més en l'ampolla.

Alcohol: 5,1%vol
Caducitat: 23/11/2012
Presentació: Ampolla de cava de 3/4L.
Ingredients:
Malts: Pale, Crystal i Cafè (?). Llúpols:  Challenger, East Kent Golding i Fuggle, tot en flors.

Aspecte:
Cervesa tèrbola de color daurat amb tocs de carabassa (o ambre clar). Bon cap d’escuma, dens i persistent.

Olors:
D’entrada, fusta i codonyat de forma molt notable.

Insistint, trobem poma àcida, una mica de raïm poc madur i algun toc cítric. El perfil del malt no es fa notar fins al tercer tast en forma de pa de motllo o alguna cosa de forneria dolça (ensaïmada?).


En boca:
Toc de vi dolç (Mistela, vi de nous). Torna a aparèixer el codonyat i la fusta. També apareixen notes d’albercoc, nous i alguna cosa de dàtils.

 Malgrat aquestes referències dolces, la cervesa no és especialment dolça. Tampoc és gaire amarga i, en qualsevol cas, aquesta característica no és metàl•lica.

Tacte lleugerament vinós, cos mitjà. Efervescència mitjana a fluixa, acidesa molt discreta. Podem parlar d’una cervesa bastant complexa però de característiques generals poc persistents. Retorn notable d’amargor tampoc gaire persistent.

En definitiva, una cervesa molt elegant i amablement complexa que es decanta principalment cap al perfil del ferment i que presenta una quantitat justa (gens exagerada) de llúpol.

Seria llàstima de prendre-la amb algun plat amb molta entitat que taparia la interessant paleta gustativa del cru. Jo advocaria per alguna cosa simple (carn a la planxa), salses sense all o fins i tot algun peix blanc sense gaires arrebossats. Potser acompanyaria bé algun postre del tipus pastisset de Tortosa o alguna cosa amb massapà.


Molt agradable, realment! Gràcies Lluís.

altres apreciacions:
http://beeradvocate.com/beer/profile/18076/82358
http://www.ratebeer.com/beer/ccm-malta-cuvee/103338/
http://cervesers.cat/ccm/17-ccm
http://esperitdevic.wordpress.com/2011/04/19/malta-cuvee-de-la-companyia-cervesera-del-montseny-o-lart-destimar-la-cervesa/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada