21 de desembre 2011

Fitxes de tast - Moska de Girona- Negra




Moska de Girona
NEGRA

Caducitat: 12/12
Lot: 154
Presentació: ampolla de 33cl.
Ingredients:
Malts Pale, Munic i Negre. Flocs d'avena.
Llúpols: Centennial i Cascade.
Altres: mel de romaní.
Fermentació: Alta. 4 dies a 21ºC
Maduració: 3 setmanes a 18ºC.
Alcohol: 4,5%Vol.
Empresa: Birrart 2007 S.L.
C/Lloses 65
17840 Sarrià de Ter
WEB: http://www.birrart.com
En el post sobre la Rossa, trobareu més detalls sobre els que fan aquesta cervesa (quan ells em facin a ma l’esmentada informació!)

Descripció:
En destapar, directament al coll de l’ampolla, apareix primer el llúpol, bastant dominant, i després surten el caramel i el cafè.

Aspecte:
Com sempre amb aquest elaborador, generós cap d’escuma bastant persistent i dens, de color beix.
Cervesa molt negra, gairebé sense transparència. Tocs de roig.

Aromes 1
Domina el llúpol, plantes grasses, heura. Alguna cosa discreta lleugerament punyent com de grosella verda. El llúpol domina prou per amagar el perfil del malt. Buscant bé trobem el caramel del principi i alguna cosa de pa de mel. (Uns pans que es fan per Nadal de massa molt forta, foscos, amelats i caramelats).
Tast 1
La cervesa encara és molt fresca. Primer mel i caramel i després el cremat potser un pèl massa dominant: les olors amelades són més agradables. Un toquet de ferment fresc i al final quelcom de crosta de pa molt torrada. Com sempre amb les cerveses d’aquest color, l’aroma de cremat/torrat és bastant persistent i afegeix amargor seca a la del llúpol. Aquesta és prou discreta, sigui dit de pas. Bona sensació de cos, entre mitjà i notable. Acidesa imperceptible. Retorn amb alguna cosa de fruita roja.

Color 2
Amb menys quantitat de cervesa a la copa, color marró/roig (més roig que marró) brillant i transparent.

Aromes 2
Poma madura, ferment fresc (no formatge!), potser cirera, mel i caramel al final. Olor d’herba i ja no trobo la grosella verda.

Tast 2
Amb la cervesa una mica més calenteta, notem un cos consistent identifiquem alguna cosa de fruita roja (cirera) darrere de les fortors de cremat/torrat. No hi ha astringència tot i que el cremat pica una mica. Altre cop, amargor de llúpol i de cremat persisteixen molt de temps i poden retornar amb alguna cosa de mel.

He de dir que m’encanta el color d’aquesta cervesa de robí fosc i quasi sagnant. L’escuma persisteix molt bé i fa “garlandes molt persistents” a les parets de la copa.

Aromes 3
Com que el segon tast ens ha donat coses bastant noves, procedim a un tercer tast per veure si el cru és més complex.
Torna a venir la poma madura i el ferment fresc. Segueix dominant el llúpol amb un toc curiós de saponària. No sé si m’estic embalant, però noto alguna cosa llunyana de fusta. Si insisteixo trobo caramel amb una altra cosa que no he pogut identificar...

Tast 3
Efervescència justa i correcta, lleugerament picant i fina. S’aprecia el caramel i la crosta de pa ben torrada així com també pa completament cremat. Fruita roja i quelcom de saponària altre cop. Cos notable però prou accessible, res de pastós. Potser pruna negra? (molt a la llarga, ja amb la cervesa calenta a la boca).

Impressions generals:
Una cervesa bastant contundent amb un cos notablement desenvolupat però sense passar-se de feixuc. Amb un perfil de llúpol dominant tot i que les aromes cremades també lluiten per fer-se lloc. El productor no la classifica (Stout?, Porter?) i nosaltres tampoc ho farem però podem dir que es tracta d'un producte prou robust que casaria a la perfecció amb plats contundents com estofats de vedella, sopes espesses i postres poc dolces però fortes (xocolates negres amb alt percentatge de cacau). Quan pugui, provaré també alguna combinació amb bolets. Tinc previst fer un arròs de bolets i verdures brasejades i possiblement funcioni la combinació...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada