06 de desembre 2012

Fitxes de degustació - KAPUZINER WEISSBIER



KAPUZINER WEISSBIER
De moment, no tinc gaire informació sobre la història de KAPUZINER. Sembla que al moment que aquesta brouateria s'incorpora al grup KULMBACHER BRÄUEREI, s'ha despullat del seu passat.
He escrit dons a l'empresa mare i quan tingui informació, l'afegiré aquí. Per tant, i esperant rebre alguna cosa, reproduirem aquí el que tenim sobre KB al post de MÖNCHSHOF.

A la zona de Kulmbach, existia fa molt de temps un assentament en el que queden rastres que testimonien de la elaboració de cervesa fa una 3000 anys. Això és el que es diu sempre parlant de Kulmbach. Les dates queden per determinar amb exactitud (En algun altre lloc, he llegit 700 aJC). Sigui com sigui, sembla que Kulmbach disposa de les restes arqueològiques més antigues d'Alemanya pel que fa a l'elaboració de cervesa.

Realment, però, la Kulmbacher Bräuerei va veure el dia quan tres brouaters es van ajuntar per a muntar-se el negoci en 1846: Johann Wolfgang Reichel, Johann Konrad Scheiding i Johann Martin Hübner van fundar la Kulmbacher Reichelbräu que es va dedicar a elaborar i exportar cervesa des del principi. Com en la majoria dels casos, l'empresa va absorbir altres brouateries per tal d'ampliar cartera de clients i racionalitzar la producció (Sternquell, Braustolz i, més tard, Scherdel i Hof per acabar en 2005/2006 amb Würzburger Hofbräu).

En 1996, es van ajuntar quatre empreses per formar la Kulmbacher Bräuerei: Reichelbräu, Sandlerbräu, Mönchshof i EKU. Avui en dia, produeixen doncs les marques EKU, una doppelbock molt coneguda pel seu alt contingut en alcohol, Mönchshof (10 productes), una marca que produïa el concepte alemany de cervesa d'abadia (que no és el mateix que el concepte belga), la marca KAPUZINER dedicada a les cerveses de blat (6 cerveses de blat), Sternquell (10 productes), Braustolz (10 productes), Scherdel (11 productes), Würzburger Hofbrau (6 productes), Bad Brambacher (Begudes sense alcohol) i Markgrafen (begudes sense alcohol). Un imperi.

Adreces:
Kulmbacher Brauerei
Aktien-Gesellschaft

Lichtenfelser Straße 9
95326 Kulmbach
Tel.: +49 9221 / 705-0
Fax.: +49 9221 / 705-292

La cervesa:

Presentació:  Ampolla de ½ litre amb tap de ceràmica
Alcohol: 5,4%Vol.
Caducitat: 01/03/2013
Lot: F1 22:42

Descripció:
En destapar
Forta olor de plàtan i de molla de pa blanc.

Aspecte:
Bonic color daurat fosc quasi completament transparent. Escuma espessa, irregular i molt persistent. Forma notables garlandes. No es veu cap mena de pòsit.
En nas 1:
Olor de ferment fresc, plàtan i de clau d'espècia, com ha de ser. Olor de pa de quilo, blanc, fresc i poc fet. Apareix al darrera una curiosa nota de pera.
Pans de quilo del forn d'Oristà
En boca 1:
En primer lloc podem descriure una molt agradable nota dolceta. El cos és mitjà amb un punt de sal. Notem també tocs de llimona.

El perfil del plàtan és molt notable i ve acompanyat de notes de grosella blanca. Finalment una cervesa de blat que NO fa olor de formatge! Realment ho agraeixo.
L'amargor és pràcticament nul·la i, mentre no hi ha astringència, es pot notar l'alcohol amb bastanta evidència tot i que no és un cru fort en aquest sentit.

Final un puntet sec. Es fa un retorn quasi imperceptible també en forma seca.
El conjunt no és gaire persistent però dóna la sensació d'una combinació ben homogènia, passadora i agradable.

En nas 2:
Olors de ferment fresc i notes florals però sense identificar. També trobem massa de pa fresca i crua.
Plàtan, bastant fort i, curiosament, insisteixo amb pera. No trobo clau aquest cop.

En boca 2:
Bones olors de pa, efervescència justa, potser un pèl per sobre del que estem acostumats (i completament dins del cànon de l'estil). Notes cítriques amb aroma de llimona. A la llarga es manifesta una mica d'acidesa acompanyada de notes florals vagues.
Tacte lleugerament oliós però gens pesat, cos tirant a lleuger. Cervesa molt passadora, gens embafosa i sense asperitats.
Final de llimona un pèl sec.

Impressions generals:
Repeteixo que m'encanta trobar-me finalment amb una cervesa que no presenta absolutament cap rastre de formatge. Em feia recança i tot de provar cerveses de blat precisament perquè me'n havia trobat tantes amb aquest desagradable perfil. Doncs, per ací: molt bé.
Sensació general molt amable, ben homogènia, molt passadora i desalterant i amb un perfil aromàtic elegant. No res de l'altre món. No sortirem a fora a estripar-nos les vestidures però sí que direm que estem davant d'una cosa molt ben feta, molt ben acabada i... bona!



Altres apreciacions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada