02 d’abril 2014

Fitxes de degustació - AFFLIGEM blonde - Heinecken

AFFLIGEM BLONDE


Pàgina web www.affligembeer.be

El lloc:

Affligem és un municipi belga de la província de Brabant Flamenc a la regió de Flandes. Està compost per les seccions de Affligem, Essene, Hekelgem i Teralfene.

L'empresa

Affligem també és una marca de cervesa del Grup Heineken des de 2000. Abans, la marca ja havia estat comprada pel grup Alken Maes (Maes, Postel, Desperados, Mort subite, Grimbergen, Brugs, etc).
El nom procedeix de l'abadia benedictina de Affligem fundada el 1062. Aquesta ciutat està situada al Brabant Flamenc (Bèlgica , a uns trenta quilòmetres al nord-oest de Brussel·les.
L'abadia de Sant-Pierre-et-Saint-Paul d'Affligem està situada a la frontera de Brabant flamenc i Flandes Oriental (Bèlgica), és un antic monestir benedictí. Fundat 28 juny 1062, va tenir una gran importància en el Ducat de Brabant. Suprimida en 1796, l'abadia va ser refundada en 1870 amb l'arribada d'una nova comunitat monàstica: ara té uns vint monjos. Per més info: http://fr.wikipedia.org/wiki/Abbaye_d%27Affligem

La llicència per utilitzar el nom de l'abadia va ser concedida pels monjos per esdevenir la fàbrica de cervesa De Smedt Brewery Affligem Opwijk ubicada a la província de Brabant flamenc. Els monjos mateixos no elaboren cap cervesa ni participen en cap etapa de l'elaboració.

Actualment i al nostre coneixement, hi ha tres cerveses d'abadia comercialitzades sota la protecció del logo belga cervesa d'abadia:
Affligem Blond és una cervesa daurada amb 6,8 % d'alcohol .
Affligem Dubbel és una cervesa fosca amb 6,8 % d'alcohol .
Affligem Tripel és una cervesa daurada amb 9,5 % d'alcohol .
Hem trobat la referència a altres productes, però al web d'Affligem només figuren aquestes.

La cervesa

Presentació: Ampolla de 330ml
Alcohol: 6,8% vol
Cad: 19/06/2014
Lot: 11-18-1711
Estil: Abbaye blonde. Al nostre bloc. BJCP.
Certificació Bière Belge d'Abbaye.

Descripció

En destapar

Olor de pa de pessic, de caramel i de plàtan verd.

Aspecte

Escuma mitjanament espessa de color de vori. Ni és mol persistent ni deixa garlandes.
Cervesa transparent amb concrecions en suspensió. Això ja me la faria descartar. Color de mel.

Nas 1

Olor dolça de caramel poc fet, i quelcom de llaminadura. L'aspecte de caramel és el dominant. Tot i així, el perfil aromàtic es queda una mica a dins. Tal vegada la cervesa sigui massa freda.
Distingeixo quelcom d'herba però és molt fluix. Potser també apareix el pal de regalèssia i alguna cosa d'oxidació (pols).
Notes especiades de pebre.
Es pot notar un aspecte lleugerament cremós (lletós) que acompanya els aspectes del malt. Pot ser que sigui diacetil?. Altrament i cercant amb esforç, també apareix alguna cosa de molla de pa i alguna cosa de raïm verd.
Es nota una mica l'alcohol. Aquest va acompanyat d'olors de colònia.
Amb el temps, els afruitats apareixen i ens ofereixen albercoc i llimona. Potser també molt al final, carxofa.

Boca 1

Efervescència picant, alegre i vivaç.
Notes marcades de llimona amb alguna cosa d'aranja. L'acidesa és ben notable. (Infecció?).
Perfil del malt dominant amb caramels poc fets.
L'alcohol te una presència important tot i no tenir un grau especialment alt. Diria que hi ha un excés d'alcohols de fusel perquè la cervesa "escalfa" i "pica" més del compte.
Nota lleugerament dolça i melosa.
Al principi, l'amargor no s'expressa gens. Només ho fa a la llarga amb un toc sec persistent que es barreja molt bé amb l'acidesa.
El cos no és especialment pronunciat i hi ha un no-res d'astringència.
El glop és bastant llarg i el final és prou sec.
El retorn es fa amb plàtan verd!!

Primeres impressions:

cervesa ben bevible malgrat l'aspecte visual poc engrescador, mitjanament passadora. Quelcom d'estridència en la composició per l'acidesa i els alcohols de fusel.

Aspecte 2

En aquesta segona passada aconseguim un cap d'escuma quasi perfecte, de color blanc trencat i formant garlandes abundants.

Nas 2

Amb molta escuma, es pot distingir una lleugera nota de carxofa. També destaca la olor de ferment fresc amb notes de formatge molt fresc.
L'aspecte oxidat ha desaparegut.
Darrera dels caramels podem parlar d'alguna fruita, en especial albercoc. Al cap d'un bon moment també apareix quelcom de poma i plàtan més aviat poc madur.
L'alcohol torna a destacar. No és que sigui molt fort, però és prou fort perquè es noti massa i quedi una mica fora de context.
Els caramels que apareixen no són molt fets. Tal vegada, més que de caramels hauríem de parlar de llaminadures una mica caramel·litzades.
La nota làctica persisteix.

Boca 2

Cos mitjà, un pèl fort.
Efervescència més baixa que en la primera ronda, picant i molt ajustada.
L'aspecte maltós és important amb olors de farina i de pasta crua. També aporta una nota dolça, també justa i mesurada. Apareix igualment Brioix.
El toc lletós o cremós també es manifesta en el tacte.
Es poden detectar olors de llima i de raïm verd.
Cal parlar d'acidesa encara que no faci el cas en aquest estil. Però diríem que es troba en una intensitat encara acceptable i integrada.
Seguim trobant més alcohol del compte i possiblement massa alcohols de fusel.
Existeix una nota "bicarbonatada" que s'allarga en el tast.
L'amargor no destaca gens. En aquesta segona ronda no acaba de manifestar-se. Buscant bé descobrim que ho fa de manera seca i molt discreta. En la persistència potser es manifesta quelcom d'amargor, fins i tot amb certa insistència.

Impressions generals.

Sensació general bastant decebedora. Primer, l'aspecte no convida gaire i pot ser que això afecti la resta del tast.
D'altra banda, el perfil aromàtic és una mica pobre. I no és que bo sigui complex. La sensació és que "es queda a dins".
Destacaríem l'alcohol que es manifesta amb molta més contundència del que li tocaria.
Jo diria que aquesta ampolla ha patit problemes d'emmagatzematge perquè coneixia aquesta cervesa ni no recordava que fos "aigualida".
Estarem pendents de trobar un exemplar més típic.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada