15 d’octubre 2014

Fitxes de degustació - El Oso y el Cuervo - STRIGOI

Strigoi vintage 2013

Sour Porter

En la mitologia romanesa, el strigoi són les ànimes dels morts que surten de les seves tombes durant la nit per terroritzar el veïnat. Una strigoaicǎ (femení) és una bruixa.
No sé gaire cosa de l'elaborador que, curiosament, en aquesta ampolla, no ha posat cap registre sanitari però que ven aquest exemplar "sota declaració responsable". M'imagino que deu estar en tràmits administratius.
Després del tast, he sabut que l'empresa es diu El Oso y el Cuervo i que són de Noblejas.
Es tracta d'un estil no clàssic. Es basa en un estil clàssic conegut però se li ha aplicat una fermentació especial i una guarda d'un any per tal d'aconseguir una SOUR PORTER, una Porter àcida.
La combinació de malts és bastant densa: Pils, Caramel, Aroma i Xocolata.
Els llúpols es mantenen en zona discreta: Northern Brewer i Pilgrim (veieu nota).
La cosa especialment original i especial es troba en el tipus de fermentació. Tinc entès que es tracta d'un ferment de sidra recollit a Transilvània (d'aquí el nom: entre el color fosc i el ferment de sidra romanesa...). Bé, en general aquests ferments no són soques pures sinó que solen ser barreges més o menys controlades. En aquesta cas, em queda bastant clar que al marge del ferment "normal", trobarem al menys Lactobacils. També veurem si hi ha Brettanomyces. El tast ho ha de dir perquè la cervesa ha madurat en fusta durant prou temps perquè es manifesti si n'hi ha.
Alcohol: 6% Vol.
Presentació: ampolla de 33cl.
Caducitat: 2016.
Lot: ST01/2013.
Descripció realitzada el 03/09/2014.
Temperatura inicial: 16ºC

Descripció:

En destapar: 

En aquesta fase, trobem clarament xocolata, poma, llimona i cirera confitada.

Aspecte:

Escuma molt laxa, poc persistent i poca quantitat, de color crema.
la cervesa és gairebé completament negra o de color marró molt fosc amb notes de marró més clar i tocs de robí. 

Nas 1

Olors d'herba fresca i de llimona barrejades amb flaires de figa fresca. La figa fresca és bastant forta. Al darrera, en teló de fons, trobem quelcom de fusta.
Es pot trobar un lleuger toc de col bullida. Però es manté en zones de molta discreció. En qualsevol cas, queda tapat pels perfils anteriors molt més forts.
També podem parlar de melassa i d'un toc discret de xocolata amb llet. Altrament, cal descriure quelcom de pruna negra seca així com ribes roges.
A moments detectem SO2 i un no res de pols.
En general, el perfil aromàtic és molt generós, decantat fortament cap al malt.

Boca 1

Efervescència molt mitigada, quasi nul·la. L'acidesa apareix confortablement i diría que una mica acètica.
Olors de sidra (poma) amb un puntet aspre. El cos és entre mitjà i mig fort, no gens pesat, i es nota una mica l'alcohol.
Les olors del perfil del malt es queden una mica "a dins", no s'expressen com en nas.
L'amargor és testimonial però compleix amb la seva funció refrescant a part que la trobo de molt bona qualitat: és rodona i agradable. Fina, podríem dir.
La cervesa, en el seu aspecte suaument àcid és molt persistent i en aquesta persistència, es manifesten tocs de xocolata amb llet.
Astringència, no. Aspre, només al principi del tast. Diacetil, diria que no. DMS, tampoc.
Primera impressió general:
Una cervesa molt ben compensada on el coixí de malt queda refrescat per una acidesa molt mesurada i rodona.
El final és lleugerament amarg i també funciona acivament com a refrescant malgrat la seva discreció.

Nas 2

Olors d'herba fresca, de regalèssia i de fusta (poc).
També llimona i fruites roges. Es nota bastant bé la poma fresca (no verda). Amb la cervesa més calenta, detectem olors de cafè que recorden el Suat.
Cal remarcar que aquesta cervesa, tot i ser molt fosca, no presenta cop aspecte cremat.
En les fruites, afegirem pera i albercoc.
Els caramels molt fets i les melasses (de canya) dominen el panorama.
Trobem una nota d'oxidació (pols) i SO2;  i ens apareix quelcom de iogurt (àcid làctic?).
Notes fresques no balsàmiques, com la olor d'un prat herbós després de la pluja.
Perfil general complex, generós, agradable i curiosament fresc. Dic "curiosament" perquè una cervesa d'aquestes característiques pot ser molt més "densa" o "calenta" que el que trobem aquí.

Boca 2

Efervescència molt fluixa i un pèl picantona.
Acidesa més present que en el primer tast, diria que és acètica, però en intensitat molt mesurada.
El cos augmenta amb la temperatura. Ara el trobo mig fort o quelcom més.
Olors de poma i de llimona. A la llarga potser també de pansa.
Aquest cos, l'alcohol no destaca gens.
El perfil del malt és més discret en boca però al final, es manifesta sobre tot amb aromes de melassa.
La persistència es fa en acidesa suau però ben apreciable, amb a la llarga, quelcom de xocolata amb llet.
El final és fresc, agradable i ric.
Amb la temperatura, és possible que aspregi, però molt poc.

Impressió general:

L'aspecte "Porter" ha quedat curosament respectat: no es noten aspectes cremats.
La sensació general és de suavitat i de riquesa aromàtica en un equilibri molt ben aconseguit.
El resultat és una barreja de tons densos i calents molt ben compensats per uns aspectes frescos  aportats per acidesa i amargor molt ben mesurades.
Una cervesa de fermentació àcida especialment ben compensada i rica de matisos. Molt fàcil de beure, refrescant i que passa molt bé la set. Perfectament digestible. No pesa gens.

Nota:

Pilgrim (pelegrí)
Aquest llúpol és una varietat de doble ús amb un contingut d'àcid alfa relativament alta: entre 9,0% i 13,0%. Aquesta varietat un alt contingut de co-humulona que va de 36% a 38% (del pes total de resines), cosa que fa que es consideri que presenta un perfil amarg bastant dur (entre el més durs). Els olis són relativament equilibrats, i es pot comparar tant amb el Target com amb el Challenger. La intensitat més aromàtica del Pilgrim és associada amb els seus nivells de Selinè que arriben al 8,6% (del conjunt d'olis), cosa que fa que el busquin per a la indústria del perfum. Aquest oli, en combinació amb la resta de la paleta d'olis fa del Pilgrim un llúpol amb molta aroma d'herba.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada