20 de gener 2015

Fitxes de degustació - HONEY PORTER - Santa Pau Ales

Santa Pau Ales

HONEY PORTER

RGSEAA: 30.012936/GI
RSIPA : 30.05715/CAT
Lot: 062014
Cad: 11/2015
Presentació: 33cl
Ingredients: 5 malts (no sé quins); Flocs d'avena; Ordi torrat de Santa Pau, Mel de Santa Pau. No sé res de llúpols.
Contacte:
santapauales@gmail.com
C/Font del Consol s/n. Santa Pau Girona

Descripció:

En destapar:

Torrat, caramels gairebé cremats, cítric, crosta de pa.

Aspecte:

Escuma de color marró clar, molt densa, mitjanament persistent i formant garlandes discretes.
Cervesa de color marró fosc, gairebé negre, amb llambregades roig-carabassa molt suggestives. El color és molt fosc i no es pot determinar si la cervesa és transparent o no.

Nas 1

Olors fruitades i d'altres de fresques. Cirera, albercoc, llimona, alguna cosa de mandarina i grosella verda. Tot aquest panorama fruitat ve acompanyat de crosta de pa bastant feta i molla.
Altrament, també podem descriure notes d'herba i de mongeta cuita .
També parlaria d'una certa presència de l'alcohol i d'alguna nota de dissolvent. Altrament, es poden distingir aromes de sucres diversament caramel·litzats (bastant!) i melasses.
La mel es nota. No gaire tampoc, però és bastant present i funciona com un fons general que aconsegueix lligar-ho tot. Com deia, no és una cosa molt intensa i, en especial, es pot confondre o barrejar amb les notes d'alcohol i/o de dissolvent. Realment no es pot fer una distinció especialment precisa.

Boca 1

Efervescència fina i agradable.
L'amargor es manifesta en forma metàl·lica i seca. és persistent, mitjanament intensa i una mica dura.
Apareix un toc d'acidesa i algunes notes cremades que es resolen amb un punt d'acritud.
El cos és mitjà tot i que la cervesa resulta prou densa. De manera que resulta molt fàcil de beure.
L'alcohol es faria notar potser més del compte mentre que trobem un toc d'herba refrescant. Potser quelcom de menta. També cal notar un toc sec de dissolvent.
Trobem una barreja de caramels molt fets, de cirera, de préssec en almívar i de melassa.
El final és llarg i alhora sec i dolç.

Nas 2

La impressió general és d'equilibri. Res tapa res. Tot i trobar-nos en un cervesa de perfil general intens, les intensitats es compensen bé. Això fa que la degustació discriminada resulta difícil perquè tot es troba en el mateix pla sensorial.
Trobem caramels i concretament, en podem descriure al menys dos: un de poc fet i un altre gairebé cremat. També podem assenyalar melassa i un bon toc de crosta de pa molt cuita i molla.
Seguim detectant notes d'alcohol barrejades amb dissolvent i mel.
Sinó, en un racó amagat,podem trobar herba, carxofa i fulla.
Pel que fa a la fruita, trobem principalment cirera confitada o, fins i tot, melmelada de cirera i també préssec en almívar.
Sinó, hem de descriure una important nota cremada i potser, buscant molt, un toc de pebre negre.

Boca 2

Primer haurem de descriure el to cremat i acte seguit podrem parlar del to fruitat amb cirera i préssec. Hi ha més fruites però no aconsegueixo determinar-les.
Trobem un toc refrescant de menta i després, de dissolvent.
L'efervescència és fina, picantona i alhora moderada.
També cal parlar d'un to dolç, amable i barrejat amb una lleugera acidesa que recorda la grosella o l'agrella. Tot plegat sobre un fons de mel, caramel, melassa i melmelada.
Hem de descriure un aspecte lleugerament astringent possiblement relacionat amb el to cremat.
el final és moderadament sec i un pèl acre. L'amargor s'ha moderat considerablement tot i que augmenta en la persistència fins a arribar a certa dominància.
En aquesta segona passada, també es manifesta més clarament el to dolç.
La cervesa és en general fàcil de beure i passa mitjanament la set.

Impressions generals:

Aquest exemplar és especialment característic pel seu equilibri general. Com dèiem, dins d'un perfil general prou generós, tot el que s'hi pot identificar es mou en intensitats molt semblants. La composició general és mitjanament complexa i té la gràcia de ser fàcilment bevible. La factura general és doncs molt correcta tot i que diria que la qüestió de la mel guanyarà en ser millor integrada. 
I ara en matèria personal, he de dir que em sobra el to cremat. Trobo que no casa massa bé amb la mel i confereix al conjunt un toc més feréstec del compte.

Notes addicionals:

Nota 1

Com que és una cervesa amb mel, cal discutir una mica aquest aspecte. He de dir que ahir mateix vaig fer un pa de pessic en el que vaig substituir el sucre per mel. I al marge que no va llevar bé, he de dir que la mel era més evident en fred que en calent. Definitivament prefereixo la mel sola o amb llet calenta! Ho dic perquè al final cal prendre consciència que no és fàcil treballar amb mel. Ho dic perquè em sembla que els aspectes d'alcohol i de dissolvent d'aquesta cervesa podrien estar relacionats amb la presència de mel. En un article sobre cervesa i mel vaig descriure les dificultats de fer cervesa amb aquest ingredient.

Nota 2

També discutiria una mica el nom de la cervesa. Bàsicament, tinc entès que les Porter són negres però no han de comportar notes cremades mentre que les Stout sí han de fer-ho. Tenint en compte que aquesta cervesa te notes cremades, en lloc de dir-li Honey Porter, hagués estat més adequat anomenar-la Honey Stout. Però, com sempre, la qüestió de les denominacions i dels estils te una rellevança relativa a l'hora de fer un tast. Potser el problema apareixeria al moment de presentar la cervesa en un concurs en la seva categoria adequada.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada