2 d’abr. 2015

Fitxes de degustació - LA CHOUFFE - Brasserie de l'Achouffe

Brasserie de l'Achouffe

LA CHOUFFE

Bière blonde

Estil: 

L'etiqueta parla de Bière blonde però podem imaginar que, en contenir coriandre, l'estil queda determinat en
16E Belgian speciality ale
(Especialitats belgues)

Contacte:

BUREAUX et BRASSERIE
Brasserie d'Achouffe
Achouffe n°32 - 6666 Wibrin - Achouffe
Tel: +32 61 28 81 47
Fax: +32 61 28 82 64
@: info@achouffe.be
GPS: 50° 09’ 04’’ N - 5° 44’ 73’’
Des de 2006, pertany al grup Duvel-Moortgat (que també inclou Vedett, Maredsous, Liefmans, Bel Pils, Bernard, Ommegang Brewery, De Konninck i Boulevard Brewery).

Fitxa tècnica:

Alcohol: 8%Vol
Caducitat: 11-2016
Lot: L2 0606 10:15
Ingredients: no es coneixen amb precisió. Podem suposar un ús de malt Pils d'alta qualitat i de llúpols nobles alemanys amb alguna aportació de llúpols clàssics anglesos. El que sí ens indiquen és que conté dos additius importants: sucres "invertits" i coriandre, molt probablement, llavors.

Descripció:

 

En destapar:

Al coll de l'ampolla, trobem molta olor de gra, un punt d'herba i quelcom de mel.

Aspecte:

Escuma de color blanc, de bombolles de mides barrejades però tirant a grosses, mitjanament persistents i fent poques garlandes.
La cervesa és daurada clara, gairebé completament transparent, No s'aprecia cap pòsit.

Nas 1

En començar, es perceben olors cítriques. Trobem llimona i grosella (que no és  un cítric, ja ho sé...).
Al principi també i especialment amb molta escuma, podem parlar de ferment fresc, però desapareix amb l'escuma.
Es poden identificar olors de pa de pagès, especialment, la molla. També trobem un bon to de gra.
Altrament, es poden descriure aspectes perfumats. Especialment hem de citar les llavors de Coriandre que queden bastant evidents sense ser una tonalitat dominant. 
 
També es por apreciar olor d'aigua de colònia. Quan passa això, penso en coses dissoltes en alcohol perquè es nota l'alcohol. Però sempre em demano quin component més de la colònia estic notant. Per als interessats just direm que es posa a macerar en alcohol olis de cítrics, espígol, farigola i demés coses (veieu nota). Sovint penso en l'espígol...
Quelcom de palla o de segó.
En matèria de fruites, només aconsegueixo citar el préssec. Molt a la llarga, també podem parlar amb claredat d'albercoc, al seu punt, no melmelada.
L'alcohol es fa notar discretament i no apareix cap rastre de dissolvent.
Amb l'augment de temperatura, també augmenta la presència de gra, de pa i de mel. 

Boca 1

Cos notable. Efervescència ben notable, alegre, vivaç i un pèl picant.
Bones olors de Coriandre que es barregen amb una nota dolça que acaba en mel i pa (més mel que pa). El toc de pa dóna la sensació de ben fet.
L'amargor apareix però en forma d'acompanyament, un pèl dura i evanescent. Es manifesta més concretament en empassar la cervesa i apareix seca i un pèl punyent.
També trobem una certa acidesa residual.
La persistència en boca és àcida, seca i amb olors de raïm i grosella. També val a dir que és ben llarga. En aquesta fase es pot descriure pa de pessic poc fet.


Aspecte 2

Escuma mitjanament densa, més persistent i formant generoses garlandes.

Nas 2

Amb molta escuma es troba un no-res de DMS i de H2S. Però ambdues característiques desapareixen ràpidament.
Bones olors de gra, de pa poc fet i de pa de pessic.
Discretes notes de saponària.
Fins i tot es pot trobar quelcom dolç i un punt molt discret de llaminadura.
També en nas hi ha una nota àcida general que recorda un mica la grosella i l'agrella. També podem descriure aromes de llimona.
A més, parlaríem d'un toc floral que podria acostar-se a l'espígol. 
Aparentment, el coriandre sembla haver desaparegut. Però es troba en la quantitat justa per que si ens concentrem, el trobem.
El que domina en aquesta passada és el gra i el pa de pessic. A la llarga potser fins i tot galeta (de les digestives).

Boca 2

Important nota dolça i tons de llaminadura àcida. Una combinació molt efectiva i encertada.
Aromes de gra, de palla fresca, de farina i de galeta digestiva.
L'alcohol es pot notar bé i recorda una mica l'aigua de colònia.
El coriandre ja no sorprèn tant i cal parar-hi compte per identificar-lo. Tot i així és prou present.
El cos és notable i rep l'ajuda lleument oliosa del coriandre.
L'amargor apareix a la llarga (més a la llarga que abans), de bona qualitat, ben equilibrada i rodona. No acaba de ser massa refrescant però en això, l'acidesa ja compleix.
El final és suaument amarg i rodó, sense estridències.

Impressions generals

"Bevibilitat" molt acceptable malgrat la densitat.
Òptima digestibilitat.
En general, una cervesa molt evolutiva, motiu pel qual els equilibris són difícils de determinar.
Així i tot i malgrat els equilibris variables, el conjunt presenta una composició molt elegant i refinada. En escalfar-se, aquesta bona composició es fa més evident.
El coriandre funciona com un additiu secundari i aporta tocs amables al conjunt.
Una cervesa d'excel·lent factura, molt en la línia de les cerveses belgues clares i d'alta densitat. En definitiva una ale forta belga amb coriandre.


Nota:
Aigua de colònia. Viquipèdia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada