15 de maig 2015

Fitxes de degustació Cerveses NEL - XULA

NEL

XULA


Aspectes tècnics:

Presentació: ampolla de 33 cL
Alcohol: 5,5%Vol.
Lot del 16-01-2015
Ingredients: especialment, farina de garrofa de Santa Bàrbara mateix.
Contacte: http://cervesanel.com

Descripció:

En destapar:

Aromes torrades, tons lleugerament cremats, caramels i fruites sense definir.

Aspecte:

Escuma de color beix ben marcat, mitjanament densa i MOLT persistent però no formant gaires adherències.
Cervesa completament negra sense cap matís cromàtic mencionable.

Nas 1

Amb escuma: olors fresques (potser mentolades) i un bon aspecte fruitat.
Sense escuma: Olors d’herba fresca, quelcom d’herba tallada. Aspectes balsàmics sense resines. Possibles notes florals però molt dissimulades pel perfil del malt.
Les notes fruitades passen per cirera confitada, pruna seca i figa seca.
Rerefons dolç discret però persistent. Indueix a percebre les fruites en estat de melmelada, seques o confitades.
En matèria de malts, el perfil resulta moderat malgrat el color de la cervesa. Les melanoïdines es fan notar bé (crosta de pa per exemple). Es pot descriure un aspecte de xocolata i també de cacau (ambdues coses).
Es pot apreciar un cert aspecte cremat, però no domina gens.
Sensació olfactiva general:
unaStout molt moderada, complexa i apetitosa.

Boca 1

Efervescència una mica per sobre del que esperaríem d’aquesta mena de cervesa. Molt eficient i picant. No especialment fina.
Rerefons dolç bastant important que suporta una barreja complexa d’aromes.
Notes cítriques notables poc persistents, amb una certa acidesa residual.
Es poden descriure fruites com ara ribes roges, poma, cirera, mora així com apunts de regalèssia.
Cos mitjà sense més.
Amargor molt discreta, tot just una mica seca al final. L’amargor "cremada" és gairebé inexistent.
L’aspecte refrescant que s’anunciava en nas es manifesta ara molt més intens.
Passa molt bé la set però no acaba de ser fàcil de digerir.
Sincerament, trobaria que no estaria malament que la cervesa fos un pèl més atenuada. Potser l’aspecte dolç és un xic passat. Però s’hauria de conservar una part d’aquest aspecte perquè és afalagador.

Nas 2

Amb molta escuma: cap rastre de cap compost del sofre.
Quelcom d’herba fresca i un punt lleugerament cítric.
Sense escuma: Olors fresques d’herba alhora que notes cítriques o de grosella verda.
Una mica de cremat i notes residuals de fusta probablement deguts als malts cremats.
Aquest cop, les melanoïdines són més evidents. Aporten olors de crosta de pa molt feta i un punt de salsa de soja.
Les notes de fruita són menys intenses que en la primera volta però segueixen aportant perfils de pruna negra seca, cirera confitada i potser figa seca.
No s’aprecia xocolata en aquesta fase.

Boca 2

L’efervescència segueix un pèl excessiva.
Trobem notes cítriques, especialment llimona i taronja.
Acidesa residual important però força agradable i refrescant.
Important nota de regalèssia que podem desglossar en caramels molt fets i olors més florals que d’herba.
Amargor quasi nul·la. No interfereix amb l’acidesa. Això constitueix una combinació molt fresca i sense astringències.
Al cap de bastanta estona, es nota la garrofa en forma de xocolata desfeta. Un aspecte que podria quedar embafador si no quedés ben compensat (fins i tot un pèl exageradament) per l’aspecte fresc balsàmic.
Més al final encara, es poden identificar notes terroses.
La persistència és molt llarga i hi domina l’aspecte mentolat.
I ja finalment, al capdavall, queda xocolata enganxada als llavis.

Impressions generals.

Una cervesa molt fàcil de beure fins i tot a altes temperatures. Passa molt bé la set però presenta alguna resistència a l’hora de pair.
L’aspecte balsàmic, més aviat mentolat, apareix moderat però acaba dominant en el final i la persistència.
El to acidulat és adequat tot i que pensem que podria ser que fos un pèl exagerat. Així i tot, és una acidesa de bona qualitat que no interfereix negativament amb l’amargor.
Valdria la pena fer un registre del que aporta la garrofa a la cervesa perquè sospito que l’aspecte mentolat (pot recordar el "Vicks") hi està relacionat.
L’aspecte de xocolata és bastant discret però acaba manifestant-se amb claredat especialment en la persistència i el final.

Comentari

No estic segur que l’apel·lació “Stout” a seques sigui del tot adient. No està desencaminada. Però, després de revisar els meus apunts, aquesta cervesa seria més una “Foreign Extra Stout” amb garrofa. Ens trobem en el caràcter i en la franja baixa del contingut en alcohol.
BJCP: http://www.bjcp.org/2008styles/style13.php#1d
Havia pensat en una “robust porter” però falta l’aspecte de pansa.

Reserva:

Aquest apunts sobre la Xula no són més que això mateix: uns apunts personals. I com a tals no tenen gaire valor. Per a fer una avaluació seriosa caldria que fos conduïda per al menys set (7) persones entrenades. Per tant, cal donar-los el valor mínim que tenen com a aportació personal sense la garantia tècnica que podríem esperar.
Això sí, l’he duta a terme amb la màxima honestedat. No hi he posat res que no hagués trobat subjectivament, ni n’he tret res ni important ni secundari.

Cap comentari:

Publica un comentari