BALTIC FRONTIER
Contacte:
To Øl
Rantzausgade 2, kl. tv
DK-2200 Copenhagen N
Denmark
Tel: +45 888 76 888
EMail: tore@to-ol.dk
CVR/VAT : DK 33228854
Web: http://to-ol.dk/home/
Dades tècniques:
Alcohol: 6.5% Vol.Presentació: 330 ml
Elaboració:
De Proef Brouwerij
Lochristi-Hijfte
Bèlgica.
Ingredients:
Aigua, Malt, Llúpols (Centennial, Columbus i Cluster)
Ferment, Arç Groc (Hippophae veieu nota) i baies de ginebre.
Alcohol: 6,5%Vol.
MHT: 24/11/2016
Data degustació: 01-04-2015
Descripció:
En destapar:
Aromes dolces, resines, toc d’oli i quelcom de caramel.Aspecte:
Escuma mitjanament densa, bastant persistent i de color groc molt clar. Es formen bones garlandes. La cervesa és de color carabassa i és també tèrbola. No hi ha sediment en l’ampolla.Nas 1
Fortes olors de carxofa, resines, herba i notes cítriques. També s’aprecien olors d’agrella.
Es pot descriure un fons de malt en pa de pessic i caramels poc fets.
Parlaríem també de fruites però és un perfil molt discret. Bàsicament citaríem pinya.
També s’aprecien notes de núvol de fira (butirat d’etil?) i de iogurt (?).
Afegirem possiblement taronja, quelcom d’alcohol i, si es remena, H2S.
Tot plegat queda molt aromàtic i perfumat.
Boca 1
Forta efervescència, vivaç i refrescant.
Aspecte cítric notable amb el seu component àcid ben desenvolupat.
L’amargor es nota des del principi. És moderada però aporta quelcom astringent.
El conjunt és bastant llarg i el final queda dominat per l’amargor a plena boca. És una barreja molt encertada de frescor, sequedat, metàl·lic i punyent.
Dins del fort perfil de resines, podem assenyalar una bona presència de Pi.
També val a citar una nota refrescant de la que podria ser responsable el ginebre.
No acabo de saber si aquesta notable acidesa és volguda o no (altra gent m’han descrit el mateix, cosa que fa pensar que, al menys, no és un problema d’una sola ampolla), però tinc tendència a trobar-la força encertada. No l’acompanya cap sensació de “buidor”, és densa i s’escampa uniformement. Jo avançaria que és de força bona qualitat.
Nas 2
Amb molta escuma: Olor fresca de marinada acompanyada d’aromes de resines, de fulla d’heura, de saba i carxofa.
Notes de cítrics, especialment llimona, grosella verda així com agrella.
Apareix alguna nota de fusta, aromàtica, no de fusta passada, fusta verda.
El perfil del malt es manifesta quan se’n va l’escuma. És discret però aporta notes de magdalena i de pa de pessic poc fets.
També hem de citar bones notes de llaminadura.
Tocs perfumats com d’aigua de colònia potser deguts al fet que es nota una mica l’alcohol.
Entre el malt, també trobem cítrics, concretament llimona i taronja.
No sé si se’m en va la pinça, però trobo altre cop un to làctic com de iogurt.
Boca 2
Forta acidesa, cítrica, ben repartida, intensa però agradable. Sensació bàsicament refrescant.
L’amargor es manté en segon pla. Apareix al cap d’una estona, una mica dura, menys amable que en la primera passada, molt persistent i amb un aspecte lleugerament punyent.
En aquesta passada, es noten millor les aromes: llimona, notes florals, quelcom perfumat.
L’acidesa arriba al límit de l’astringència però NO hi arriba.
En el retorn, podem apreciar quelcom de timó.
La cervesa és fàcil de beure un cop passada la sorpresa de l’acidesa.
El cos és més aviat mitjà o fins i tot més lleuger mentre que l’efervescència és vivaç i alegre.
Podem suposar una molt bona digestibilitat.
El perfil àcid domina tant en nas com en boca i en totes les fases.
El conjunt resulta més aviat complex.
La qualitat de l’amargor i de l’acidesa és bona. La barreja queda molt ben aconseguida sobre tot a l’atac.
El conjunt és llarg.
Impressions generals:
He de repetir que m’ha sorprès l’acidesa gens menyspreable. No acabo de saber si es tracta d’una infecció o si és original. Crec que optaré per la segona possibilitat. Bàsicament penso que, en no haver-hi cap rastre d’àcid acètic, ni en olor ni en gust, ens trobem davant d’una fermentació exclusivament (o gairebé) làctica molt ben acompanyada per una amargor especialment ben compensada.
Suposant que fos un cas de fermentació espontània, l’acidesa queda molt ben acabada!
El malt queda com un teló de fons. Aporta alguna cosa caramel·losa molt tènue que es podria confondre amb les notes de llaminadura.
Encara que hi hagi una curiosa nota de iogurt que podria assenyalar alguna infecció, no hi ha rastre de res de sofre. Tampoc assenyalaríem cap altre defecte conegut.
Al cap i a la fi, una composició sorprenent, bastant encertada, original i ben acabada.
Val a dir que la factura és de la broueria De Proef, una garantia d’alta professionalitat.
Altres descripcions:
Notes:
Sea Buckthorn:
Arç Groc (Hippophae rhamnoides)
Wikipedia
(Angl: Sea Buckthorn. Fr: Argousier. D: Sanddorn. E: Espino amarillo)
El nom Hippophae prové del grec antic, Hippo "cavall" i phaos "lluir", car la tradició deia que els cavalls que menjaven les fulles d'aquest arbust adquirien un millor aspecte, amb una pell brillant i guanyant pes.
L'arç groc és un arbust caducifoli que normalment es troba prop de la costa europea de Noruega a la península Ibèrica i fins al Japó.
Les seves branques són denses i molt espinoses. Les fulles són lanceolades de 3 a 8 cm de llarg i menys de 7 mm d'ample. És una planta dioica amb peus mascles i femelles separats. Floreix a l'abril i el fruit resultant és comestible i molt nutritiu en vitamina C.
Dels fruits se'n fa un oli medicinal de qualitat per al tractament del cor. A causa de l'alt contingut en vitamina C, els fruits també s'utilitzen per al tractament de l'escorbut i altres infeccions com encostipats. Habitualment, es consumeix en forma de te, xarop i suc.
Més sobre l’Arç Groc:
Baies de Ginebre:
Principal compost responsable de la olor de baia de ginebre: Pinene.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada