01 de setembre 2010

Cervesa i salut 8.4 Efectes negatius de l'abús d'alcohol. 05 CEFALEES

05. CEFALEES


És el nom tècnic del mal de cap. N'hi ha de tants tipus i tantes poden ser les causes, que es podria escriure un complex tractat sobre aquests dolors que, en principi, s'ha de distingir de la migranya.


Pel que fa a les causes, qualsevol pretext sembla suficient per desencadenar el dolor, encara que en realitat cal buscar-ne l'origen cal gairebé sempre en una dilatació de les artèries i vasos de la "dura mare", una de les capes que recobreixen el nostre cervell. Això explica una de les manifestacions més comunes de les cefalees: el seu caràcter pulsatiu, és a dir, una successió de "batecs" que a vegades ens donen la impressió de ser autèntics cops de martell. Sembla que el cor s'ha traslladat al cervell. No oblidem que la tensió afecta negativament la circulació sanguínia. I encara que sembli una paradoxa, de vegades el mal de cap sorgeix precisament quan més relaxats estem o volem estar-ho. El que passa és que la tensió acumulada ha esperat al moment d'assossec per passar-nos la factura.


Cal englobar en aquestes cefalees de tipus vascular les que es produeixen com a reflex de situacions que pertorben, en definitiva, la normalitat circulatòria, com és el cas de la hipertensió o l'abundant presència de toxines en la sang (cafè, tabac, alcohol, són substàncies que preses en dosi elevada "inunden" la sang d'elements tòxics).


A part de les toxines, l'alcohol en si mateix és un factor desencadenant. Hi ha begudes alcohòliques que tenen més poder que altres per desencadenar el mal de cap. S'ha comprovat, per exemple, que els vins o licors amb més contingut en "histamina" produeixen fàcilment migranyes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada