30 de desembre 2010

8.0.1.- Alcohol-efectes positius

En aquest blog, hem insistit molt sobre el fet que la cervesa és una beguda que conté alcohol i hem descrit amb detall els efectes negatius de l’alcohol sobre la salut quan se’n fa un consum abusiu. Concretament, més de 40g al dia per als homes i la meitat per a les dones.

Hem insistit, i ho tornem a fer, sobre el fet que beure cervesa pot ser bo sempre que el consum sigui moderat. I quan el consum és moderat, l’alcohol mateix, al marge dels altres elements que conté la cervesa, és fins i tot bo. Però no ens equivoquéssim: els beneficis sanitaris de l’alcohol no justifiquen en absolut un consum superior al que hem indicat i que correspon molt aproximadament a ¾ de litre de cervesa «ordinària» per a un home al dia i, de la meitat per a una dona.

També abans de parlar dels beneficis del consum de la cervesa caldrà que avisem sobre el següent: si bé és cert que el consum d’alcohol en general i de cervesa en particular pot ser beneficiós si és moderat, els beneficis que se’n poden treure són quasi sempre ínfims. I per a aconseguir els efectes positius complets de la ingestió d’algun principi positiu caldria beure tanta cervesa que els efectes negatius de l’excés d’alcohol ho engegaria tot a rodar.

De manera que no beurem cervesa per a fer salut.

Per acabar d’avisar el lector, indicarem que no estem advocant contra l’abstinència: els beneficis de tot el que no és alcohol en la cervesa es poden obtenir per infusions o decoccions no fermentades: no és en absolut necessari ingerir cap beguda fermentada.

Dit això, com que la campanya contra l’alcohol és activa i forta (segurament amb raó!) hem cregut necessari informar sobre el fet que el consum moderat d’alcohol no és nociu.

En un document editat pel Deutcher Brauer-Bund (http://www.brauer-bund.de/bier-ist-genuss/bier-und-gesundheit.html) l’any 2009, ens informen que s’ha fet un estudi sobre estudis, un meta-estudi, sobre la relació entre consum d’alcohol i mortalitat (Alcohol dosing and total mortality in men and women: an updated meta-analysis of 34 prospective studies [archives of internal medicine, 166: 2437-2445]).

Molts estudis epidemiològics posen en evidència que la relació entre consum d’alcohol i mortalitat representada gràficament en una gràfica, descriuen una corba en forma de JOTA que indica que existeix una zona entre l’absència de consum i l’excés de consum, que solem anomenar consum moderat, en la que la ingesta d’alcohol és beneficiosa. En aquesta mateixa macro-enquesta també es confirma que les quantitats beneficioses d’alcohol per a homes i dones no són les mateixes.

Malalties del cor (infart) i de la circulació sanguínia:
Ja sabem de fa temps que les malalties coronàries i de la circulació sanguínia són les responsables més freqüents de la mort o de discapacitats entre adults. Cada any moren 4 milions de persones a Europa a conseqüència de malalties coronàries o del sistema de reg sanguini. Són responsables de gairebé la meitat dels decessos. Aproximadament la meitat són infarts de miocardi mentre que un terç són accidents vasculars cerebrals.

Les mesures preventives que es preconitzen impliquen un canvi de tipus de vida: més moviment (esport), canvis en l’alimentació (control del pes) i consum moderat d’alcohol.

Està demostrat que les persones que consumeixen begudes alcohòliques en forma moderada tenen entre un 30 i un 40% menys de possibilitats de patir aquest tipus de malalties en comparació amb abstemis o amb consumidors no moderats. (WHO Global Status Report on Alcohol [2004]). Aquest consum moderat es pot equiparar a altres mesures preventives com ara la ingesta regular d’aspirina, la pràctica de l’esport i el control del pes.

a.- Colesterol:
un dels mecanismes més important que afavoreix el consum moderat d’alcohol és l’augment de «bon» colesterol que al seu torn redueix la circulació del colesterol dolent.

b.- Fluïdificació de la sang:
existeixen investigacions que indiquen que l’alcohol redueix el risc de formació de coàguls fluïdificant la sang.

c.- Inflamacions:
l’arteriosclerosi és una malaltia deguda a inflamacions de les parets dels vasos sanguinis que pot conduir a la mort. Les irritacions en aquestes parets poden provocar una reducció de l’espai per on passa la sang o fins i tot una oclusió. Sembla ser doncs que l’alcohol, consumit moderadament tindria efectes antiinflamatoris que reduirien els riscos de contraure arteriosclerosi.

d.- Diabetis mellitus:
la insulina és l’hormona responsable del metabolisme del sucre. El diabetis mellitus (tipus II)apareix (entre altres motius) quan el cos comença a desenvolupar una certa resistència a la insulina. Sembla ser que el consum moderat d’alcohol pot reduir significativament aquesta resistència i impedir o retardar l’aparició d’aquesta malaltia (cosa que, per dissort, no he pogut comprovar en pròpia carn...)

Al marge d’aquestes indicacions, també està demostrat que la ingesta d’alcohol sola (sense cap mena de canvi de tipus de vida) no funciona en absolut com ho acabem de descriure. Són preventives totes les mesures de canvi de vida, i accessòriament, el consum moderat d’alcohol.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada