14 de juliol 2011

Fitxes de tast-ABADIA DE MAREDSOUS- L’ABADIA I LES CERVESES.


L'ABADIA
L’abadia de Maredsous és una construcció del 1872 d’estil neo-gòtic. Es troba en el municipi de Denée (al sud de Namur) a la província de Namur, Wallònia. Els frares són benedictins de la congregació de l’Anunciació.
Les cerveses de MAREDSOUS no es fan a l’abadia sinó que són produïdes per Duvel-Moortgat a Puurs (Anvers) sota el control dels monjos. No ens consta que cap momjo de Maredsous sigui cerveser. El control de ser de qualitat (que a Duvel-Moortgat no ho necessiten) i de cobrar les prebendes per l’ús del nom. Habitualment, les abadies que presten el nom a una cervesa solen dedicar una gran part dels beneficis així aconseguits a obres de caritat. Ens consta que, per exemple, és una condició bàsica de les cerveses trappistes.
En el moment que escrivim, hi ha 33 monjos a Maredsous que viuen sota la regla de sant Benet. Disposen d’una biblioteca de 400.000 títols alguns exemplars dels quals tenen 1000 anys o més.
En teoria, representa que les cerveses de Maredsous proclamen que les receptes que ofereixen de cervesa són antigues i que s’han restaurat. En realitat, que nosaltres sapiguem, no es disposen de gaires receptes d’abans de l’amortització de Napoleó, sense comptar que aquesta abadia en concret fou construïda després de la Revolució i de les amortitzacions posteriors.
En principi, que una cervesa sigui d’Abadia i que aquesta estigui en funcionament religiós, ens garanteix una qualitat mínima molt per sobre de la “normal”. Com ja ho hem dit, hi ha una garantia major que és que l’elaborador sigui DUVEL-MOORTGAT.

LES CERVESES:


MAREDSOUS 6º (blonde)
La Maredsous 6º és rossa i lleugera i és la primera que es va fer sota encàrrec i control de l’Abadia. És la que consumeixen els monjos de Maredsous a l’hora de dinar.
És d’alta fermentació, lleugerament tèrbola de color ambre-daurat i conté una mica de solatge degut a la segona fermentació en ampolla. Sol fer una densa escuma de color blanc mitjanament persistent.
Aromes: tocs de saüc. També herba madura i de fulles seques o de fusta. Bescuit i alguna cosa de clau d’espècia (o potser plàtan).
Seca i efervescent en boca, lleugerament amarga i semi-dolça. Presència aromàtica del ferment, un punt cítric (taronja) i alguna cosa terrosa. Notable presència de l’alcohol.
Forta de gust però relativament lleugera de cos.


MAREDSOUS 8º (brune)
Una cervesa que, al principi només es brouava per Nadal però que s’ha anat adaptant a qualsevol estació. Elaborada des de 1963 per Duvel-Moortgat. És l’equivalent de la DUBBEL trappista.

Aspecte:
Color ambre-marró fosc (cola). Espessa escuma marrona. És cremosa i bastant efervescent. Conté solatge. És refermentada en ampolla (alta fermentació).
Aromes:
rosa, cirera, pansa sobre un fons de malt: Caramel i fruites (pansa). Sucre candi. Pa morè (segó?)
En boca, notable presència del ferment, fruita roja altre cop i algun toc d’espècia (coriandre, pebre?) Altre cop també caramel.
Reregust de bescuit.
Cos mitjà a fort, notable efervescència. Alcohol considerable.
Brou complex i equilibrat.

MAREDSOUS 10º (trippel)

Només es consumia a l’Abadia en ocasions molt especials.

L’ampolla conté solatge. Alta fermentació. La cervesa és re-fermentada en ampolla.

Aspecte: taronja/coure. Escuma rica i densa. Lleugerament tèrbola.

Aromes:

Fruites (possiblement cirera picota, pera, poma, raïm i albercoc)i ferment. Especialment, cítric (taronja?). Possible sucre candi(?) o mel.

En boca:

Primer seca i dolça, després, llimona i punts de pebre i altres espècies sense identificar. Notable presència de l’alcohol però sense molèstia. Cos entre mitjà i ple. Alta carbonatació.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada