18 de juliol 2012

Fitxes de degustació - St Peter's Suffolk Smokey


St Peter's Suffolk Smokey
Peated beer


El lloc:
Suffolk es troba al Nord-Est de Londres en una mena de península que hi ha al davant d'Holanda. Concretant una mica, el lloc es troba entre Norwich i Ipswich, una zona visitada per  P.D. James a "intrigues i desitjos" (Devices and desires).

Adreces:
St. Peter’s Brewery Co. Ltd., St. Peter’s Hall,
St. Peter South Elmham, Bungay, Suffolk NR35 1NQ
+44 (0) 1986 782322

La brouateria:
Va ser fundada en 1996 a l'adreça indicada en un barri amb moltes cases de la ruralia antiga a South Elham prop de Bungary.
El lloc és especialment adient atès que la qualitat de les aigua del pou propi és ideal. També permet l'abastiment d'ordis locals i llúpols de Kent per a l'elaboració de receptes tradicionals angleses.
Es produeixen doncs "ales" tradicionals angleses i també, una bona varietat d'estils menys comuns, de temporada o aromatitzats com se'n feien en el segle XIX.
Segons el seu web, a St Peters, tenen com a objectiu mantenir antigues pràctiques de brouat tot intentant mantenir l'interès de les produccions noves. Volen "introduir cerveses angleses delicioses, d'alta qualitat, interessants en el mercat mundial".
Les ampolles de 500ml són la còpia d'una ampolla que data de ca. 1770 de Gibbstown, prop de Philadelphia. Va ser produïda per a Thomas Gerrard que tenia un hotel sobre el riu Delaware.

La cervesa:
 
Característiques tècniques:
No en sabem gaire cosa: està feta amb malts de whisky (assecats i torrats amb foc de torba)( peat torba). Els malts que han estat sotmesos al foc de la torba i que s'han impregnat d'aquesta olor presenten una olor fumada menys intensa i menys punyent que els malts que han estat elaborats amb foc de fusta com els d'Alemanya.
Alcohol: 4,8%Vol.
Cap: 500ml
Caducitat: 01-01-2013
Temperatura: de 12ºC en amunt.
Torbera
Descripció:

En destapar:
Lògicament, el primer que podem trobar és fum, terra, fusta i flaira de whisky.

Aspecte:
Escuma molt fina i bastant persistent de color blanc. Cervesa de color daurat/coure gairebé completament transparent.

En nas 1:
En primer lloc, es nota molt bé el fum. Però aquest deixa passar amb certa comoditat olors de poma i de pera. També apareix una nota floral però sense identificar.

En boca 1:
Notes de fusta, terra i cremat. Altrament també apareix una lleugera nota cítrica. Al final pot ser que aparegui alguna cosa de farina.
El cos és mitjà amb el característic toquet lleugerament oliós de les cerveses fumades.
El fum és lleugerament amargant i persistent així com lleugerament punyent.  El retorn es manifesta amb fum i una mica de poma verda.
Llar alimentada amb torba
En Nas 2:
Olors fruitades sense identificar darrere del fum.  Tal vegada alguna cosa com ara saüc o mora, molt discret. També quelcom d'herba i de llimona.
Saüc, fruits

En boca 2:
Aquesta cervesa te un bon glop que omple bé la boca. Olors fruitades del tipus grosella amb tocs de saüc poc madur. Tacte sedós però gens pesat. Amargor quasi nul·la, tot just la que aporta el cremat.
Final de fusta i fum robust i elegant alhora. Astringència, quasi res i d'acidesa, tot just citaríem les notes cítriques ja esmentades.
Efervescència, justa i equilibrada, un pèl per sota del que estem acostumats en aquests verals nostres. L'alcohol no es fa notar.
El retorn és d'amargor i de fum amb una curiosa nota de pinya (!).

En nas 3:
En tercera instància, el fum es barreja amb altres coses per donar fruitats poc identificables però que recorden fruites del bosc. També es nota bé la fusta.

En boca 3:
Aquest cop es nota més la fusta que el fum. Fruites, especialment alguna cosa semblant a l'albercoc (?) tot i que segueixen dominant els fenols del fum.


Impressions generals.
Sóc un fan incondicional de les coses fumades i, per tant, aquesta cervesa m'encanta. així de clar. Potser requereix d'una degustació un pèl més fresqueta que 12ºC per que el fum no es faci tant present però llavors no hauríem trobat les altres coses.
Dins del que cap i malgrat el domini clar del fum, podem dir que es tracta d'una cervesa prou complexa, tot i que sense sofisticacions, i bastant equilibrada. Ho dic perquè es poden provar cerveses que NOMÉS tenen gust de fum. Aquesta es queda en una zona robusta però moderada.

Potser casaria bé amb carns a la brasa. És un tòpic. Tal vegada caldria provar la combinació amb algun Sushi o alguna cosa ben especiada.
 Un salmó amb una salsa alçadeta podria també casar.
Saumon à l'oseille

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada