06 de setembre 2012

Fitxes de degustació ART COURE



ART COURE
 
La brouateria:
ART Cervesers és una petita fàbrica de cervesa artesana.
El projecte d'Art Cervesers és la materialització d'una idea nascuda l'any 2006. Després de més de 15 anys promovent la cultura cervesera, van decidir emprendre l'aventura de plasmar totes les seves vivències en la creació i comercialització de cerveses elaborades artesanalment.
A la masia de Can Partegàs hi dissenyen les receptes exclusives i les elaboren recuperant la manera tradicional d'elaborar la cervesa. Fan recerca per desenvolupar nous productes, per innovar i millorar.
Les seves cerveses també són el resultat d’un projecte per:
  • Explicar i promoure el món de la cervesa des del vessant cultural.
  • Recuperar una masia emblemàtica i conservar un espai agrícola característic de la plana del Vallès.
  • Dotar la zona amb un nou espai singular d’àmbit rural.
  • Promoure una manera de fer empresa respectuosa amb l’entorn.
Adreces:
Art Cervesers - cervesa artesanal - Masia Can Partegàs
Carretera C-1415b (Granollers - Caldes de Montbui) km 9.5 - 08420 Canovelles
info@artcervesers.com - Telèfon: 93 849 87 68

La cervesa:
Cervesa d'alta fermentació especial d'hivern. Podria passar com a cervesa de temporada d'hivern (com ho volen els autors) o com a cervesa d'abadia.
Ingredients: No en sé gaire cosa: l'etiqueta parla d'additius poc habituals: sucre de canya bio, nou moscada i Myrica Gale (Mírica).
Data del tast: 06/09/2012
Temperatura: de 12ºC en amunt
Envasada el 05/10/2011
Presentació: ampolla de 33cL
Alcohol: 8,3%Vol.

Descripció:

En destapar:
De bones a primeres, apareixen molt bones olors de compostos dolços i fines olors herboses. Cap de les dues coses és realment identificable.

Aspecte:
Escuma densa i abundosa. Notablement persistent. De moment no es produeixen adherències.
Cervesa tèrbola, de color d'ambre fort, coure amb un punt rogenc.

En nas 1:
Olors de fruites roges en general i notes cítriques. També s'albiren aspectes perfumats, possible barreja de notes fruitades i florals amb l'alcohol que, per la seva banda, és ben notable, al límit de l'aspecte de dissolvent (però sense arribar-hi). Lleugers tocs de cafè i de molla de pa. Altrament, se'ns fan presents notes de fruita confitada barrejada, difícil d'identificar.

En aquesta primera passada, acaba dominant el perfil del malt amb crosta de pa bastant torrada i aspectes de brioix dolç o de pastís de fruites confitades:

En boca 1:
En primer lloc, trobem olors de diverses formes de sucres, en una barreja que em recorda alguna cosa que no puc definir, quelcom de llaminadura, toffee potser, amb un punt de regalèssia i de xocolata amb llet. Molt a la llarga, trobo també cafè.
Cafè amb llet
L'alcohol és ben present aromàticament i gustativament.
L'efervescència no crida l'atenció, és la justa, perfectament convenient. El cos és robust però sense llast. La cervesa passa molt bé, sense cap mena de resistència tot i que no és precisament desalterant.
L'amargor apareix de forma secundària: només guardant la cervesa força estona en boca, o passada la glopada. A més, al menys al principi, és creixent.
Tot plegat és molt i poderosament persistent. Especialment en els tocs més "feixucs" d'amargor i de dolç. Els perfums duren poc.
Retorn amarg amb flaires llunyanes d'herba tallada.

Aspecte 2:
En segona instància aconseguim boniques garlandes.

En nas 2:
Olors de sucre cremat (o a punt de cremar) i de pastisseria dolça. Alcohol molt present. També parlaríem d'una nota especiada però no haguéssim parlat de nou muscada sinó de pebre. Molt, molt a la llarga, després del tercer tast i dins del retorn, perdut dins dels efluvis finals de dolçor, sí que hem pogut trobar (reconeixem que és perquè estem avisats) nou moscada.
De moment, podem descriure una mica de crosta de pa torrada i fruites madures a punt de confitar. Especialment cirera (molt) i mora (molt poc).
Melmelada de mora
El toc floral s'ha perdut.

En boca 2:
Bons tocs dolços molt ben compensats per una amargor una mica intermitent i bastant compensada. alguna cosa de toffee i també una nota barrejada entre herba i flor. Recorda, tot i que en una intensitat molt moderada, la olor del Llessamí de nit (Cestrum Nocturnum). 
Llessamí de nit

Res de DMS, ni diacetil, ni astringència, ni cap toc vinós: sense defectes detectables.
L'amargor mereix una atenció especial: és seca, no exageradament, un pèl picant, una mica dura però no metàl·lica. Es manifesta amb més acuitat un cop passada la cervesa, especialment en el retorn. I en això darrer també és curiosa: primer comença moderada i va en augment. Finalment es va esvaint però molt a poc a poc.
Tot plegat és molt persistent.

En nas 3:
Aquest cop, el primer que trobem és olor d'herba o, millor, de fulla d'heura trencada. Sinó, també hem identificat el ferment fresc. L'alcohol falseja una mica les percepcions perquè es nota bastant (8,3%Vol no és cap broma!). Tot i així repetim amb fruites confitades, crosta de pa i amb flor bastant perfumada.

En boca 3:
Cos respectable. Tocs dolços amb olors de caramel, de pastisseria (coca de vidre per exemple), de cirera i quelcom de pera ben madura.
Un panell dolç molt ben compensat per una amargor ben present sense ser abasegadora i amb poc acompanyament aromàtic.
La cervesa en general és densa, forta, corpulent, amb molta personalitat, però molt passadora.

Impressions generals:
Aquesta cervesa és un bon exemple de cervesa d'hivern però com ho hem dit al principi, tira també cap a cervesa d'abadia. És una cervesa densa i forta, que aconsegueix alguna forma d'equilibri i mitjanament complexa. Alguns aspectes previstos per l'autor (nou mosacada, mirica) se¡m han pràcticament escapat. Això denota una interessant recerca d'elegància: en acabat, si no ho he notat, o bé és que no ho sé reconèixer, o bé que n'hi ha la quantitat justa. No cal que aquestes aromes ens assaltin a ma armada. El problema és doncs meu. La cervesa està molt ben feta.
A més, aquesta cervesa és ben passadora. És densa i persistent però no oposa cap resistència en aspror o en pes. És fàcil de beure tot ique no es pot beure sense parar-hi esment.
El trobaria perfecte com a aperitiu abans de l'arròs amb conill de Castelldefels!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada