04 de setembre 2012

Fitxes de degustació Saint Peter's India Pale Ale



Saint Peter's India Pale Ale
 
L'estil:

Al nostre blog.
India Pale Ale:
Fines, poc dolces i molt llupolitzades, venudes en ampolles perquè van tenir el seu moment de glòria quan les exportaven per abeurar els soldats britànics a les colònies índies. Aquestes cerveses s’haguessin fet malbé si les haguessin fet viatjar un cop acabades. En efecte, sortien d’un lloc temperat a fred, passaven per l’Equador, llavors contornaven el cap de bona Esperança, fred, travessaven l’Oceà Índic per arribar a l’Índia. Per que la cervesa suportés el viatge, era convenient que fermentés durant el viatge. De manera que la feien més densa i més forta de llúpol amargant. Fermentava doncs durant el viatge i quan arribava constituïa una delícia que els prohoms degustaven tal qual, mentre que el menut poble la degustava tallada amb aigua. Les que hom pot prendre ara són rèpliques bastant rebaixades i condicionades en ampolla.
Això de l'aigualiment de la cervesa és una afirmació que l'historiador de la cervesa Martyn Cornell rebutja frontalment.

La brouateria:
Va ser fundada en 1996 a l'adreça indicada en un barri amb moltes cases de la ruralia antiga a South Elham prop de Bungary.
El lloc és especialment adient atès que la qualitat de les aigua del pou propi és ideal. També permet l'abastiment d'ordis locals i llúpols de Kent per a l'elaboració de receptes tradicionals angleses.
Es produeixen doncs "ales" tradicionals angleses i també, una bona varietat d'estils menys comuns, de temporada o aromatitzats com se'n feien en el segle XIX.
Segons el seu web, a St Peters, tenen com a objectiu mantenir antigues pràctiques de brouat tot intentant mantenir l'interès de les produccions noves. Volen "introduir cerveses angleses delicioses, d'alta qualitat, interessants en el mercat mundial".
Les ampolles de 500ml són la còpia d'una ampolla que data de ca. 1770 de Gibbstown, prop de Philadelphia. Va ser produïda per a Thomas Gerrard que tenia un hotel sobre el riu Delaware.


Adreces:
St. Peter’s Brewery Co. Ltd., St. Peter’s Hall,
St. Peter South Elmham, Bungay, Suffolk NR35 1NQ
+44 (0) 1986 782322


La cervesa:
No tinc indicacions d'ingredients però podem imaginar que conté Malt Pale anglès, i alguns malts Crystal. També podem imaginar que els llúpols són més o menys anglesos com ara Fuggle i diverses varietats de Golding. Potser alguna varietat "nova" com ara Williamette o alguna cosa així.
Alcohol: 5,5%Vol.
Presentació: ampolla de 500mL.
Temperatura de tast: 8ºC i amunt.
Data del tast: 31-08-2012
Caducitat:?

Descripció:
En destapar:
Principalment caramel i una mica d'herba. Domina el malt.

Aspecte:
Cervesa de color ambre fosc, un pèl marró i perfectament transparent. Escuma mitjanament persistent i formant garlandes.

En nas 1:
Primer de tot, apareix una forta olor de llúpols en forma de pebrot verd i tall d'herba que desapareixen ràpidament. Acte seguit ens venen olors de caramel i de mel així com de pastisseria amb caramel. Un altre participant al tast (Maria) descriu notes de pasta recent feta, de pa o de galetes però no fornejades. Alguna cosa de toffee o de donut!

En fruites podem citar la pera, la poma molt madura i un toc de meló.
Poma al forn


En Boca 1:
Amargor notable, un pèl dura però bastant neta i seca. Aquesta amargor emmascara altres coses que es podrien manifestar. El cos és mitjà. També trobem notes aspres i picants (molt poc). El cru és desalterant i molt passador.
L'amargor seca persisteix bastant. Molt al final apareix el caramel. La mateixa participant d'abans, concretament la meva filla de 25 anys, posteriorment, en el primer tast en boca descobriria olors de cirera i de gerds confitats o en melmelada.
Cireres confitades
 També ha trobat la cervesa amarga però de forma evolutiva: primer molt, després desapareix gairebé completament i, finalment reapareix abans del retorn.

En nas 2:
Olors de caramel altre cop, de ferment amb un puntet sofrat. Clarament, pastisseria com ara ensaïmada amb cabell d'àngel (de la Mistral a la ronda Sant Antoni).

Tocs herbacis amb menció especial de pebrot verd o de tall de planta grassa. Al final podem trobar mel i un no-res d'herba sabonera.

En boca 2:
Aquesta cervesa guanya moltíssim en temperatures més temperades: Es nota un cos més ple i es troben millor les notes de pastisseria, els tocs de caramel i de mel. No es troba res d'astringència i l'amargor es manté en una intensitat molt millor compensable: la nota dolça s'expressa millor i el cru queda una mica més equilibrat.
Molt a la llarga podem citar una lleugera nota àcida. Les olors de malt també són més persistents a aquesta temperatura (mel i caramel).
El retorn és una pèl amarg i en olors d'herba.
Més temperada, la cervesa segueix igual de passadora i desalterant.
Tot plegat és molt persistent en boca.

En nas 3:
Bon equilibri entre la pastisseria dolça i el perfil herbal. Seguiríem amb la olor de pastisseria (no em trec del cap l'ensaïmada de la Mistral).
Toc floral sense definir, potser de flor blanca. També poma al forn i tall de fulla d'heura (que seria una mica el mateix que el pebrot verd o el tall de planta grassa).

En boca 3:
Primer trobem els tocs dolços de pastisseria i, al revés de les primeres experiències, l'amargor va recuperant posicions. Curiosa inversió de papers.
El cos segueix mitjà i la "bevibilitat" i el desalterant segueixen donant-nos plaer. Final persistent i sec.
Retorn molt persistent i molt moderadament sec.

Impressions generals:
Una cervesa com Déu mana, poderosa, consistent i alhora fina i elegant. Una dicotomia que ha atret l'entusiasme de tots els participants (bé, dels dos) que, d'altra banda, són grans afeccionats a aquest estil. Una cervesa complexa, rica en matisos i molt "activa", que evoluciona ràpidament i ofereix ordenacions diferents de les seves característiques.
Per acabar no sabríem insistir massa en que cal fer una visita a la forneria pastisseria MISTRAL de Barcelona. Demaneu una ensaïmada de cabell d'àngel i oloreu el lloc. No té pèrdua. Una experiència fonamental per tot barcelonita de pro.


Altres valoracions:

Per a brouaters casolans:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada