KAPUZINER WEISSBIER
De moment, no tinc
gaire informació sobre la història de KAPUZINER. Sembla que al moment que
aquesta brouateria s'incorpora al grup KULMBACHER BRÄUEREI, s'ha despullat del
seu passat.
He escrit dons a l'empresa mare i quan tingui informació,
l'afegiré aquí. Per tant, i esperant rebre alguna cosa, reproduirem aquí el que
tenim sobre KB al post de MÖNCHSHOF.
A la zona de Kulmbach, existia fa molt de temps un assentament en el que
queden rastres que testimonien de la elaboració de cervesa fa una 3000 anys.
Això és el que es diu sempre parlant de Kulmbach. Les dates queden per
determinar amb exactitud (En algun altre lloc, he llegit 700 aJC). Sigui com
sigui, sembla que Kulmbach disposa de les restes arqueològiques més antigues
d'Alemanya pel que fa a l'elaboració de cervesa.
Realment, però, la Kulmbacher Bräuerei va veure el dia quan tres brouaters
es van ajuntar per a muntar-se el negoci en 1846: Johann Wolfgang Reichel,
Johann Konrad Scheiding i Johann Martin Hübner van fundar la Kulmbacher
Reichelbräu que es va dedicar a elaborar i exportar cervesa des del
principi. Com en la majoria dels casos, l'empresa va absorbir altres
brouateries per tal d'ampliar cartera de clients i racionalitzar la producció
(Sternquell, Braustolz i, més tard, Scherdel i Hof per acabar en 2005/2006 amb
Würzburger Hofbräu).
En 1996, es van ajuntar quatre empreses per formar la Kulmbacher Bräuerei:
Reichelbräu, Sandlerbräu, Mönchshof i EKU. Avui en dia, produeixen doncs les
marques EKU, una doppelbock molt coneguda pel seu alt contingut en alcohol,
Mönchshof (10 productes), una marca que produïa el concepte alemany de cervesa
d'abadia (que no és el mateix que el concepte belga), la marca KAPUZINER
dedicada a les cerveses de blat (6 cerveses de blat), Sternquell (10
productes), Braustolz (10 productes), Scherdel (11 productes), Würzburger
Hofbrau (6 productes), Bad Brambacher (Begudes sense alcohol) i Markgrafen
(begudes sense alcohol). Un imperi.
Adreces:
Kulmbacher Brauerei
Aktien-Gesellschaft
Lichtenfelser Straße 9
95326 Kulmbach
Tel.: +49 9221 / 705-0
Fax.: +49 9221 / 705-292
Aktien-Gesellschaft
Lichtenfelser Straße 9
95326 Kulmbach
Tel.: +49 9221 / 705-0
Fax.: +49 9221 / 705-292
La cervesa:
Presentació: Ampolla
de ½ litre amb tap de ceràmica
Alcohol: 5,4%Vol.
Caducitat: 01/03/2013
Lot: F1 22:42
Descripció:
En destapar:
Forta olor de plàtan i de molla de pa blanc.
Aspecte:
Bonic color daurat fosc quasi completament transparent.
Escuma espessa, irregular i molt persistent. Forma notables garlandes. No es veu cap mena de pòsit.
En nas 1:
Olor de ferment fresc, plàtan i de clau d'espècia, com ha
de ser. Olor de pa de quilo, blanc, fresc i poc fet. Apareix al darrera una
curiosa nota de pera.
Pans de quilo del forn d'Oristà |
En boca 1:
En primer lloc podem descriure una molt agradable nota
dolceta. El cos és mitjà amb un punt de sal. Notem també tocs de llimona.
El perfil del plàtan és molt notable i ve acompanyat de
notes de grosella blanca. Finalment una cervesa de blat que NO fa olor de
formatge! Realment ho agraeixo.
L'amargor és pràcticament nul·la i, mentre no hi ha
astringència, es pot notar l'alcohol amb bastanta evidència tot i que no és un
cru fort en aquest sentit.
Final un puntet sec. Es fa un retorn quasi imperceptible
també en forma seca.
El conjunt no és gaire persistent però dóna la sensació
d'una combinació ben homogènia, passadora i agradable.
En nas 2:
Olors de ferment fresc i notes florals però sense
identificar. També trobem massa de pa fresca i crua.
Plàtan, bastant fort i, curiosament, insisteixo amb pera.
No trobo clau aquest cop.
En boca 2:
Bones olors de pa, efervescència justa, potser un pèl per
sobre del que estem acostumats (i completament dins del cànon de l'estil).
Notes cítriques amb aroma de llimona. A la llarga es manifesta una mica
d'acidesa acompanyada de notes florals vagues.
Tacte lleugerament oliós però gens pesat, cos tirant a
lleuger. Cervesa molt passadora, gens embafosa i sense asperitats.
Final de llimona un pèl sec.
Impressions generals:
Repeteixo que m'encanta trobar-me finalment amb una
cervesa que no presenta absolutament cap rastre de formatge. Em feia recança i
tot de provar cerveses de blat precisament perquè me'n havia trobat tantes amb
aquest desagradable perfil. Doncs, per ací: molt bé.
Sensació general molt amable, ben homogènia, molt
passadora i desalterant i amb un perfil aromàtic elegant. No res de l'altre
món. No sortirem a fora a estripar-nos les vestidures però sí que direm que
estem davant d'una cosa molt ben feta, molt ben acabada i... bona!
Altres apreciacions
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada