26 de febrer 2013

Fitxes de degustació Brooklyn Pennant Ale



BROOKLYN PENNANT ALE.

A finals dels anys 1800, Brooklyn era un dels centres de brouateria més grans i importants dels EEUU. Hi havia llavors nogensmenys de 45 brouateries! En aquella època, la cervesa d'estil europeu que més es produïa era la Wien (o Vienna).

Però, en 1976 va tancar la darrera brouateria de tipus artesanal de Brooklyn, ensorrada per la competència de les grans cerveseres que apostaven pels productes coneguts de la industria massiva de la cervesa.

Però en 1984, el corrent de la brouateria casolana als EEUU ja estava bullint i poc a poc, la gent va anar fent-se la cervesa a casa, i els més valents es plantejaren passar-se  a la fase professional. La Brooklyn brewery fou doncs refundada sota aquests auspicis, i després de nombroses vicissituds, i canviant de mans i de mestres cervesers, s’ha anat convertint en una referència del món cerveser.

Actualment, la producció de receptes es troba en mans d’un mestre brouater mundialment conegut: Garret Oliver. Aquest ha creat noves receptes que es produeixen ara a gran escala en una brouateria lluny de Brooklyn (tot i que es manté el centre d’interès a Brooklyn).
Les receptes de la nova onada de brouateries americanes han abandonat la passió i la desmesura en l’ús de llúpols més o menys nous o exòtics dels anys 1980. Actualment, retornen a la recerca de l’equilibri entre els diversos perfils sense perdre de vista les particularitats dels estils clàssics europeus treballats amb ingredients americans i doncs, lleugerament diferents.
Per més informació: brooklynbrewery.com

La brouateria:

Adreça:
Brooklyn Brewery
#1 Brewers Row
79 N 11th St
Brooklyn, NY 11249
Tel: (718) 486-7422
Fax: (718) 486-7440


L'estil:
Pale Ale anglesa tradicional.

De la seva web:
Com a residents de Brooklyn, veneren la memòria de l'equip campió del Mundial de beisbol de 1955: els Dodgers de Brooklyn. El nom de la cervesa  és en honor seu (pennant = banderí, en referència al banderí de campió.) La Pennant és una Pale Ale tradicional anglesa, estil desenvolupat al segle XIX.

La cervesa:
Presentació en ampolla de 33cL
Caducitat: Desembre 2012
Degustació: 16-02-3013 (gairebé dos mesos de retard).
Alcohòl: 5% volum.
Lot: 1572 15.18
Temperatura: massa freda.
Ingredients: Malt Maris Otter escocès. Llúpols: Fuggles, Williamette, Cascade.

Descripció:

En destapar:
Olor de pasta dolça amb notes d'herba.

Aspecte:
Molt bon cap d'escuma mitjanament dens, molt persistent i formant garlandes.
Cervesa perfectament transparent de color d'ambre clar molt atractiu.

En nas 1:
Olor de ferment fresc seguit d'aromes dolces com ara núvol de sucre, pasta dolça (ensaïmada), notes de caramel i alguna cosa de pa de pessic una mica xocolatós.
elpetittaller.wordpress.com
 Sinó trobem un perfil de llúpol discret amb herba. Potser també podríem identificar quelcom de pera i de pebre negre.
www.alibaba.com
Hem de dir que també hem trobat un punt de cartró.

En boca 1:
Bones olors de caramel i de melassa. També caramel cremadet i núvol de sucre.
La densitat és respectable, l'amargor quasi nul·la amb una nota seca tot just perceptible. L'alcohol es nota en forma de notes de rom.
www.chile.com
Malgrat la densitat, la cervesa és passadora, bevible.
Tot plegat és força persistent, el glop és "llarg", i el retorn és lleugerament amarg amb notes de brioix. L'amargor només agafa entitat molt a la llarga.

En nas 2:
Amb el ferment, venen lleugeres notes de terra i de molsa. Aquest cop, l'herba és més evident però dura poc: el malt torna ràpidament a dominar el panorama: caramel, brioix, melassa. Les notes de pebre es tornen a notar.
Melassa de magrana (www.cardamomeetcompagnie.com)
 Malgrat el títol baix, l'alcohol es nota bastant.
Alguna cosa de sofre (llumins).

En boca 2:
Bon glop amb perfil de malt dominant: caramel, melassa i pasta dolça. Es pot notar una nota inapropiada lleugerament picant que sembla tenir relació amb el toc de sofre.
Herba i flor quasi nul. Impossible d'identificar.
Amargor tot just perceptible i en forma seca. Acidesa molt a la llarga.
Forçant una mica, tornem a trobar el cartró.
Globalment, cervesa molt passadora i agradable.
L'amargor es manifesta millor en el retorn.

Impressions generals.
Ens trobem davant d'una cervesa interessant. Cal ressaltar el seu aspecte passador i amable i perfectament bevible. Presenta però dos defectes que no són greus en la mesura que no estem prenent aquesta cervesa dins del seu temps oficial de conservació. Al menys pel que fa al seu perfil de cartró. El sofrat ja és més greu.
Un cru de complexitat mitjana, decantat cap als perfils del malt i del ferment.

Altres apreciacions:

Per fer un clon de la Pennant Ale:

1 comentari:

  1. Bones Albert,

    justament havia comprat aquesta cerveseta fa unes setmanes, també amb la data de consum preferent finalitzada.
    Resumint, comparteixo les teves notes. Una cervesa que tendeix notablement a la malta. Es trobaven una amplia gama de xocolata, sucre cremat, ... Al nas també es podia notar el ferment, però buscar aromes i sabors herbals era una tasca difícil. Potser, eren inapreciables. L'amargor tampoc es feia notar massa, i es mesclava amb un punt d'acidesa del carbònic.

    Saluts,



    ResponElimina