04 d’abril 2013

Fitxes de degustació - Collesi - Imper Ale rossa

Collesi Imper Ale rossa


(rossa en italià= roja) Birra artigianale

El lloc:
Apecchio es troba a la província de Pesaro i Urbino, a la regió de Marche. És un poble situat més o menys a mig camí entre Pesaro i Arezzo. Això ve a ser bastant al Nord-est de Roma.

La brouateria. 
No he acabat d'entendre amb exactitud la història d'aquesta brouateria. Sembla que arrenca més aviat com a destil·leria el 1870. No acabo de saber si llavors es produïa cervesa, però m'estranyaria. Crec que l'elaboració de cervesa en aquesta empresa és un invent prou recent.
La seva filosofia es basa en la producció de cerveses i de destil·lats d'alta qualitat. Diria que amb l'afany d'atrapar una clientela amb un poder adquisitiu respectable. La presentació de les ampolles, el disseny del web (amb senyores i cotxes que no pinten res però fan aparentment "bonic") ens parla bastant d'aquesta opció.
Són tres empreses: Tenute Collesi on es fan els destil·lats, Collesi Fabbrica della birra on, com ho diu el seu nom, es broua la cervesa, i finalment, Collesi e Bini, l'empresa que ho comercialitza tot plegat.

Contacte: 
COLLESI BINI srl
Località Pian della Serra
61042 Apecchio (PU)
Italia.
Tel/Fax: +39 075 933118
Web: http://www.collesi.com/

L'estil: 
No ens diuen res, ni de l'estil ni dels ingredients. Només sabem que és una cervesa d'alta fermentació i que s'ha fet segons una suposada recepta de monjos (no m'ho acabo de creure). Podríem parlar d'una cervesa que te semblances amb alguna cervesa forta belga, una espècie de calaix de sastre on caben coses poc definides en espera de ser classificades.

La cervesa: 
Presentació: una molt bonica presentació en una ampolla de 500 mL.
Alcohol en volum: 8%
Caducitat: ni idea! Hi ha un galimaties de números escrits a ma: 3009 14L 104 12. Si la darrera xifra és l'any, ens hem passat de 4 mesos! En teoria però, en una cervesa de 8 graus d'alcohol en volum, no hauria de ser un problema i més si sabem que l'he tinguda a la fresca i a les fosques.

Descripció: 
Volia fer com sempre i olorar el coll de l'ampolla tot just oberta la cervesa. Se'm ha fet una font d'escuma impressionant. He tingut més feina en recollir i netejar que en ensumar l'esmentat coll de l'ampolla!

Aspecte:
Escuma de color marró clar, extremadament abundant, poc persistent i relativament poc densa. Cervesa de color ambre fosc lleugerament tèrbola.

Nas 1:
Bones olors de crosta de pa torrada, melasses amb tocs de pebre negre.
alibaba.com
Alguna cosa de fusta. Podem parlar d'olors fruitades, especialment poma bastant madura i alguna altra fruita que queda per determinar. (potser albercoc?). Notable perfil dolç amb notes de melassa més que de caramel.
Melassa: www.lush.it

Una mica d'olor d'herba, especialment ortiga (molt poc) i bones notes de saba.
Al final, la barreja de fruites i herba podria recordar el plàtan. També cal assenyalar una respectable olor de ferment fresc.
fr.123rf.com
Boca 1:
Molt efervescent, quasi picant. Notes de fruita i de ferment. La fruita podria ser grosella roja o quelcom com cirera. L’alcohol és ben present. Bones notes dolces poc definides però ben presents. L’acidesa és notable però diria que és dins d’una franja acceptable. Segueixo trobant una nota de fusta/cartró que no m’acaba de fer el pes.
El conjunt queda sota el domini de l’alcohol i de les notes fruitades.
El cos es lleugerament superior al que podríem considerar la “mitjana” però, curiosament, queda bastant compensat per l’efervescència excessiva que, segurament, no estava prevista en la recepta. Una combinació fortuïta que dóna bon resultat.
L’amargor és quasi nul·la, més aviat seca, gens metàl·lica i molt llarga.
El perfil del malt és el que predomina en el temps (melasses i fruitats).

Aspecte 2:
L’escuma segueix essent excessiva i poc persistent. Aquest cop hem aconseguit que sigui una mica més densa al centre, però dura molt poc.
Al cap de 10 minuts, encara surt escuma amb l'ampolla dreta!



Nas 2: 

Rica i complexa barreja d’aromes d’herba fresca amb elements caramel·litzats. Altre cop, es nota bé l’alcohol. La barreja de tot plegat dóna sensacions fruitades difícils de definir que passen possiblement per pera, poma, ambdós prou madures, per sobre de les quals sobreïxen tocs de melassa i de mel (expressament no dic caramel).
stationgourmande.canalblog.com
A la llarga podem definir bastant bé un perfil de crosta de pa bastant torrada i, altre cop, apareix la pera!
sandramorito.canalblog.com
Pel que fa a la mel, no és ben bé això: és més el panell de rusc que la pròpia mel que trobem en aquesta fase del tast.
Finalment i després d’un descans, podem endevinar alguna cosa de fruita tropical sense definir però que podria ser papaia.

En boca 2: 
El que es nota primer i per dissort, és l’efervescència excessiva tirant a picant. Passada aquesta presa de contacte es pot notar un cos entre mitjà i fort i altre cop apareix la pera, aquest cop acompanyada de pansa, tot plegat sobre un rerefons de panell de rusc.
imwastingmytimewithyou.over-blog.com
L’acidesa és notable tot i que adequada, i recorda una mica un suc de ribes roges... sense sucre.
El tast és llarg, amb molt considerables notes d’alcohol i notes de sucre candi al final.
El glop, malgrat l’efervescència és passador i amè tot i que no es pot dir que passi la set (ni que ho vulgui).

Impressions generals: 
Si prescindim de l’excessiva efervescència, podem parlar d’una cervesa molt complexa, definitivament decantada cap al perfil del malt amb una amargor tot just testimonial. Una composició que podria ser bastant ben aconseguida però amb el defecte esmentat i amb notes de possible oxidació que no han passat del primer tast. Malgrat tot, me’n vaig content, amb ganes de provar algun altre producte de la mateixa casa, aquest cop sí, en bon estat!

Altres apreciacions:
http://beeradvocate.com/beer/profile/22336/56806/?ba=JoEBoBpr 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada