Els ferments 2
Aromes deguts al ferment
Les soques de saccharomyces de les cerveses d’abadia solen produir molts productes annexes a la fermentació. Produeixen èsters, fenols i alcohols de Fusel que imparteixen olors fruitades i especiades.
Són freqüents aromes de pera, poma, mandarina, taronja, maduixa, raïm, pansa, pruna, figa i pruna seca. En general, com més fosca la cervesa (més malts i més sucres foscos) més tons fruitats d’aquesta categoria poden contenir.
També són previsibles olors de rosa, gerani, pebre i algunes formes perfumades.
Gerani |
Èsters i alcohols de fusel.
- Els èsters resulten de la combinació d’un alcohol orgànic amb un àcid.
La producció d’èsters és inversament proporcional al creixement del ferment. Aquesta relació es pot modificar amb procediments concrets com ara el disseny del macerador i del fermentador. Es citen estudis que demostrarien que la temperatura podria tenir un efecte més important sobre la producció d’èsters que no pas la proporció d’inseminació.
- Uns altres compostos annexos a la fermentació són els alcohols de fusel, que contenen més àtoms de carboni que l’alcohol més comú, l’etanol.
Els alcohols de fusel solen ser produïts durant la fermentació primària al mateix temps que l’etanol. Solen aportar, com ho hem dit, olors de dissolvent i un tast sec si no es redueixen en èsters durant la fermentació secundària.
Sigui com sigui, els alcohols de fusel aporten també complexitat afegint tocs d’espècies, perfums i rosa.
Rosa |
En resum:
- La majoria dels èsters són desitjables i alguns alcohols de fusel ho poden ser també. El creixement del ferment comporta la producció d’alcohols de fusel i inhibeix la producció d’èsters.
- Les densitats inicials (D.I.) altes produeixen més èsters així com les altes atenuacions. Una alta aeració rebaixa la producció d’èsters.
- Les soques de ferment belgues solen produir de forma natural més èsters, incloent els que s’assemblen als ferments de cervesa de blat.
- Els alcohols de fusel augmenten la percepció de l’acetat d’isoamil.
Article precedent
Articles següent
Cerveses d'abadia. Taula de matèries.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada