Altrament, tampoc vol que el seu ferment se'n vagi de l'olla perquè sap que arribat al punt de descontrol, no hi ha camí de tornada i es pot enviar el most a alimentar vaques.
Com diu el mestre Boris de Mesones, has d'estar pendent de la fermentació. Si no hi estàs, millor et dediques a altres coses.
Al contrari, aquest ferments particulars de les ales fortes belgues no aprecien el fred. Si es refreda massa el most, es posen en mode de supervivència i no hi ha manera humana de tornar-los a engegar. En casos semblants, cal afegir ferment nou.
A baixes temperatures, aquests ferments produeixen més fenols. [fenols]
Exemples:
Achel Bruin:
Temperatura d'inseminació: 17/18ºC.
Temperatura màxima: 22/23ºC
Achel Bruin |
Temperatura d'inseminació: 18ºC.
Temperatura màxima: 20ºC
Westmalle Dubbel |
Temperatura d'inseminació: 20ºC
Temperatura màxima: 28/29ºC
Westvleteren 8. La xapa. |
- Les altes temperatures de fermentació augmenten la presència d'acetat d'etil (dissolvent). Però també afavoreixen olors de florals i fruitades.
- Podria ser que aquestes altes temperatures afavorissin una alta atenuació.
- Temperatures més moderades minven la producció d'èsters i multiplica la percepció de fenols.
Inseminació:
"Normalment", el que més o menys es recomana com a proporció d'inseminació (pitching rate) és aproximadament d'1 milió de cèlul·les per mil·lilitre i per grau Plato. Per exemple, un most de 13ºPlato rebria 13 milions de cèl·lules per mL.En canvi, Moortgat, el fabricant de Duvel, insemina a 7,5 M de cèl·lules per mL per una cervesa amb un D. I. de 16,9ºP. Orval insemina a 10M una cervesa que presenta 13,6ºP i Orval i Rochefort inseminen a 15M cerveses amb un D.I. de, respectivament 17,5º i 23ºP. El risc que surti malament és molt alt, però el resultat és una optimització de les aromes presents en la cervesa. Per a cada exemple, sembla que sigui el límit. Menys provocaria estrès i desenvoluparia olors de dissolvent.
En resum:
- Proporcions altes d'inseminació rebaixen la presència de l'acteta d'etil (dissolvent). Inseminacions molt altes o molt baixes generen augmenten la quantitat d'èsters.
Article següent
Cerveses d'abadia. Taula de matèries.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada