12 de febrer 2015

Fitxes de degustació - Alegria - BITTER DEL SUR

Alegria

Bitter del Sur

Dades tècniques:

Estil: 

Strong Bitter. Al BJCP. En Català. En Castellà.
Estem en estat d'esperar més o menys el següent:
Aroma de llúpol de moderadament baix a moderadament alt, i pot usar-se qualsevol varietat però les del Regne Unit són les més habituals. Aroma de malt de mig a mig alt, generalment amb un component de caramel de baix a moderadament fort (encara que aquest caràcter serà més subtil en les versions més pàl·lides). Èsters fruitats de mitjà baix a mitjà alt. Generalment sense diacetil, encara que es permet en baixos nivells. Pot tenir suaus notes sofrades i/o d'alcohol en alguns exemples (opcional).

Altres

RGSA: 30.012400/NA
Alcohol: 5,4%Vol.
Amargor: 38 IBU
Color: 18 EBC
Presentació: ampolla de 33cL.
Caducitat: 11/09/2015
Ingredients: no en sabem res.
Contacte:
Web: www.cervezasalegria.com
c/ Sequia Segón Braç 44.
46470 Massanassa - València

Descripció:


En destapar:

Olors de melassa de canya, quelcom de cirera confitada i caramels. Nota fresca.

Aspecte:

Escuma variablement densa però més aviat molt, de color blanc trencat, normalment persistent i formant molt bones garlandes.

Cervesa gairebé transparent, de color coure/ambre dens.



Nas 1

Olors generalment dolces de pa de pessic, de magdalena, de caramels i de melassa.
En una segona "capa", es poden apreciar alguns fruitats entre els que poden citar la cirera confitada, el plàtan (molt poc) i la llimona. Potser també quelcom de mandarina.Hi ha més aspectes fruitats però no els identifico.
Es pot notar una mica l'alcohol malgrat els discrets 5,4%Vol.
Cal parlar d'un perfil de llúpol molt discret al menys en aromes. Podem citar alguna cosa floral i alguna cosa d'herba fresca, de prat, refrescant però molt discret. Potser podríem afegir un toc de saponària i una sospita d'espígol.
També identifiquem un perfil menys agradable de terra/cendra però que té la bona voluntat de barrejar-se amb els poderosos aspectes de malt.
Potser fins i tot canyella.
L'aspecte olfactiu general, tret del toc de cendra, és molt atractiu, compacte i fins i tot suggereix un cos notable. De complexitat mitjana, presenta notes dolces i d'alcohol.

Boca 1

Efervescència fina, lleugera, poc intensa però força refrescant. Lleugerament picant.
Fortes aromes de malt amb melasses, magdalena i pa de pessic. Sensació de sucres a punt de cremar però sense cremar (!).
El perfil aromàtic en boca és molt semblant al que hem descrit en nas. Només afegiríem que els aspectes del malt són més forts, especialment els caramels i potser els sucres sense fermentar.
El cos és mitjà, força accessible.
L'amargor és força ajustada, diría que en la franja inferior del que és preceptiu per a aquest estil. Molt elegant, de bona qualitat, rodona, ben repartida.
Al final hem de descriure un toc àcid notable però ajustat i refrescant.
En segon pla, notes cítriques, sobre tot llimona.
El conjunt és molt fàcilment bevible, passa molt bé la set i és també digestible.
En boca, l'alcohol no es nota.
A la llarga podem parlar de coco i de notes florals.
Aquesta cervesa és molt persistent però en intensitats molt moderades.
El final és entre amarg i àcid justament en la intensitat necessària per donar sensació de frescor. També és un pèl sequet. Les reminiscències de cos fan aquesta persistència final molt equilibrada i suau.
El retorn es fa molt tard, en una amargor molt ben compensada, fluixa, herbosa i agradable.

Nas 2

Amb molta escuma trobem notes de ferment fresc i d'agrella.
Després de l'escuma, apareixen els caramels i les melmelades. Parlaríem especialment de melmelada de cirera negra i també de maduixot. També es poden identificar còmodament notes de melassa de canya.
Altrament, trobem notes de poma roja bastant madura i notes balsàmiques que no identifiquem.
Cal també tornar a citar la llimona i potser taronja o mandarina. Molt al final atrapem altre cop terra/cendra o quelcom lleugerament fenòlic.
En nas, les aromes fan pressentir una corpulència que després, es revelarà molt moderada.
El perfil del llúpol, o bé és aromàticament discretíssim, o bé es barreja tan amb el malt que no es pot identificar res en concret. Només parlaríem d'una cosa lleugerament floral i herbal.

Boca 2

En boca sobta primer la fina efervescència, molt ajustada i molt agradable.
Després ens envaeixen amb força olors de pa, de crosta de pa, de melassa bastant torrada, de magdalena i un no-res de Toffee.
El cos, amb la temperatura més alta, adquireix més contundència però segueix molt moderat.
Es pot notar una sensació general de frescor que compensa eficaçment la força del perfil del malt. Podríem proposar que aquesta frescor és deguda especialment al teló de fons moderadament àcid. Una acidesa general molt ajustada i reeixida; no és intensa i es reparteix molt bé.
Al principi, l'amargor és poc més que testimonial, molt adaptada a l'aspecte principal, de bona qualitat i ben ajustada. Amb el temps va adquirint més importància però sense passar de molt moderada. El final, la persistència i el retorn són seva: una mica de sequedat, tot just un pèl punyent, fresca... Jo diria que aquest perfil de llúpol és especialment ben calculat.

Impressions generals

Un conjunt molt elegant. Una Bitter molt típica alhora que ben individualitzada. Al principi, el malt domina el panorama sensorial però a la llarga, aquest protagonisme va passant progressivament cap a l'acidesa i sobre tot l'amargor que, malgrat ser el caràcter final definitiu, es manifesta amb molta qualitat i justessa.
Un producte molt ben  acabat si no fos pel detall lleugerament fenòlic.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada